Krivosuđe - Od Fumića do Šeksa i Bajića

Pin It

 

Osoba najodgovornija za izglasavanje tih i takvih ustavnih sudaca upravo je Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak. Dakle Most. Što na kraju svakog sanjara ili bar prosječno inteligentnog čovjeka navodi na glavnu pomisao.. o čemu se tu zapravo radi, jer ako članovi Most-a drže kompletan represivni aparat; SOA-u, Pravosuđe i MUP, što oni onda zapravo i stvarno rade ?

Ustavni suci traže od Predsjednice, Vlade i Sabora zaštitu od ministra Orepića ? Vjerujem kako u javnosti nema nikakve sumnje u to da je hrvatsko krivosuđe danas temeljni problem opljačkanog društva. Odnosno da se u slućaju Ustavnih sudaca radi o samom vrhu dogovorno zaštičenog kriminala. Legalnom prijenosu 98 % društvenog tj. narodnog vlasništva u ruke 2% odabranih kriminalaca. Međutim, otvaraju li se ovom prilikom i neka druga pitanja vidljiva iz primjera V.Šeksa koji je svom prijatelju Mati Arloviću rekao slijedeće: "Idućih 25 godina zajedno će mo vladati !"

Jeste li znali da u izravnoj ili Direktnoj demokraciji Ustavni sud uopće ne postoji, a temeljno je pitanje tko ih je i u ovom sadašnjem režimu ikad i za što ovlastio ? Jer pođimo samo od činjenice da su svi sudovi u RH samo privatne organizacije, odnosno tvrtke sa svojim D-U-N-S brojem. Sad kad su kriminalci uz zaštitu tog istoga sudstva opljačkali svu narodnu imovinu ide se u zadnji pakleni krug pljačkaškog pohoda tj. na privatnu imovinu državljana RH. Samo za razumjevanje tih posljedica pođimo od uzroka i samog početka. 

Glavni kreatori i kadrovik sadašnjeg režimskog krivosuđa bio je Ivan Fumić. Rođen 1931.g, kurir 1941., a pred kraj rata služio partizanskoj miliciji, te u svega nekoliko godina završio osnovnu školu, gimnaziju i pravni fakultet. Nakon istrage Fenixovaca po zasluzi postao potpukovnik pravne službe JNA, a 77. g. i predsjednik Vojnog suda Pete armijske oblasti. Čovjek koji je sedamdesetih premlačivao zatvorenike u sarajevskom zatvoru, a na apel pritvorenika za poštivanjem osnovnih zakonskih i ljudskih prava odgovarao udarcima šakom u lice i izjavom; „Jeben mater tebi i tvome advokatu“. U predvečerje raspada Jugoslavije takav „pravni kadar“, kao republički sekretar za pravosuđe, postaje i ministar pravosuđa, glavni kadrovik u sudstvu i tužiteljstvu neovisne RH. 

Ulogu čuvara Ustava, zakona i kompletnog krivosuđa preuzima udbaš V. Šeks. Koji u svom životopisu između ostalog navodi slijedeće: "Kao student Pravnog fakulteta u Zagrebu sam sudjelovao na saveznim radnim akcijama na kojima sam vršio odgovorne dužnosti i bio proglašen udarnikom. Kao član SKJ na Sveučilištu obavljao sam dužnost predsjednika Saveza studenata Pravnog fakulteta, predsjednika Skupštine za marksističko-ideološki rad, delegata Sveučilišne skupštine, da sam kao stipendist Javnog tužilaštva Hrvatske pri završenom studiju bio raspoređen na rad u Javno tužilaštvo Vinkovci u kome sam obavljao dužnosti sekretara sindikalne organizacije pravosudnih ustanova, tajnika mjesne organizacije SSRNJ-a, člana sekretarijata mjesne partijske organizacije SKJ, člana komisije za društveni nadzor SO Vinkovci i tajnika Društva pravnika SO Vinkovci. U JNA sam sekretar organizacije SK oklopnih jedinica pri V. Armijskoj oblasti i delegat divizijske konferencije SKJ. U Osijeku sam obavljao dužnosti člana sekretarijata organizacije SK pravosudnih ustanova i člana Komisije za društvenu samozaštitu socijalističkog saveza radnog naroda SO Osijek. Moja cijela uža i šira obitelj bez iznimke sudjeluje u NOR-u i poslijeratnoj izgradnji zemlje. Otac kao aktivist radničkog pokreta za cijelo vrijeme rata pod iznimno teškim i složenim uvjeima ilegalnog rada po direktivama KPJ organizira u Osijeku tvorničke radnike radi sabotaže i diverzija, radi na organiziranju JNOF-e, nabavlja i prebacuje razni materijal za NOVJ, organizira i prebacivanje ugroženih aktivista i drugih u partizane, organizira punktove za skrivanje ugroženih osoba, čuvanje oružja i hrane i materijala i sve to prebacuje u NOVJ. Hapšen i progonjen od okupatora. Ujak, prvi ratni komandant inžinjerijske brigade III. Armije, poslije rata i danas aktivan društveno-politički radnik. Stric, član KPJ od 1929. g. istaknuti sudionik radničkog pokreta u Beogradu, za vrijeme rata istaknuti partijski radnik u Beogradu, poslije rata se niz godina nalazi na istaknutim i odgovornim mjestima u društveno-političkom životu i privrednom životu. Svi ostali članovi obitelji aktivno sudjelovali u NOP-u kao partizani ili ilegalni aktivisti. Mnogi stradali od okupatora, neki u koncentracijskim logorima."

Mate Arlović kojeg SIS u dokumentima koje posjeduje navodi kao špijuna KOS-a pod pseudonimom "VRBIK" (onaj koji vrbuje). Zadaća mu je bila da po nalogu svoje partije putuje i kreće se po gradovima varajući ljude s pričama o zakonu o radu. Klasična komunjara koja nije znala kazat "e-mail" postao je Ustavni sudac. Njegovo imenovanje je potvrdio Mesić koji mu je zajedno s još nekolicinom zaslužnih drugova uručio i odlikovanje za "doprinos u humanitarnom radu."

Njegov humanizam odnosi se na tada izgradnju velebnog Edukacijskog centra u rodnom mjestu S. Mesića u Orahovici, s grijanim bazenima i predsjedničkim apartmanom obnovljenim i luksuzno dograđenim na blago rečeno vrlo sumnjiv način. Preko Hypo kredita i novcem poreznih obveznika iz tri različita ministarstva, te Grada Zagreba. Da bi sve bilo humanije iza vrlo profitabilnog projekta izgradnje stajala je organizacija koja bi u osnovi trebala biti neprofitna - Gradski Crveni križ iz Osijeka.

Mesićevo "odmaralište za političare" je (sa)građeno uz pomoć tri ministra, te Bandića i Hypo banke. Tri ministarstva za odmaralište izdvojila su 11,7 milijuna kuna. Tako je Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo prosvjete doniralo 11,77 milijuna kuna (ukupno) za gradsku organizaciju Crvenog križa u Osijeku po vrlo sumnjivim kriterijima, a Ministarstvo regionalnog razvitka trebalo je uplatiti još dodatnih 2 milijuna kuna.

Sve je to učinjeno bez odluke Vlade, a u cijelu priču, osim Mesića, bili su naravno uključeni tada potpredsjednik Sabora V. Šeks, kao i sudac Ustavnog suda Mato Arlović. Među donatorima nalazi se i Grad Zagreb, odnosno Milan Bandić s milijun kuna. Dakle, ako znamo sve pa i to kako slućaj Davorina Mlakara skuplja prašinu u ladicama tog istog MUP-a, a sam Premijer pod pojmom presumpcije nevinosti zdušno brani očiti kriminal, onda se postavlja pitanje kako je Arlović kao KOS-ovac postao Ustavni sudac. Zašto su uostalom jedino ustavni suci oslobođeni sigurnosne provjere, a njihov mandat traje osam godina.. zašto se postavljaju i to isključivo bipolarnim stranačko partijskim dogovorom, a ne demokratski i transparentno biraju. 

Kad znamo te temeljne činjenice vratimo se još malo Predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću koji se u povodu "novih" izjava MUP-a Vlahe Orepića pismom obraća i traži pomoć od predsjednice RH, te predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade.

Prvo, te Orepićeve izjave osim što su apsolutno točne nisu nove, već su izrečene prije izbora tako da je reakcija Ustavnog suda kao i samo pismo potpuno promašena. Potpuno isto kao recimo i Plenkovićeva reakcija. Jer ako nikome nisu smetale onda dok je još uvijek službeno kao tehnički ministar javno rekao da će "uhitit pola pravosuđa", zašto bi im smetale sada kad je na osnovu istih stavova ponovno potvrđen. Nadalje, ako su kao što to gotovo svi tvrde pošteni, zašto onda nikome od njih kriminalci ne predstavljaju nikakav problem. Posebno recimo ministru pravosuđa A. Šprlji.   

Drugo, čemu reakcija predsjednika Ustavnog suda kad se ni u Ministarstvu pravosuđa ne reagira. Šprlje zapravo, osim što o svemu vrlo znakovito šuti, i sam licemjerno navodi kako recimo spominjanje tih 20tak korumpiranih sudaca u izvješću SOA-e pokazuje samo to da nije korumpirano pravosuđe u cjelini. Ono što se ipak apsolutno točno, nedvosmisleno i jasno pokazuje je to da su za javnost nedostupna njihova imena. Tko ih dakle i zašto štiti ?

Treće, u tom istom intervjuu Orepića se navodi kao Dragovoljca domovinskog rata i to recimo, za razliku od njegove izjave o kriminalnom pravosuđu, nikoga ne zabrinjava. Ni dragovoljačko braniteljske udruge, ministarstvo branitelja, članove Vlade, medije pa ni širu javnost. Dapaće, zanimljivo kako to sve glatko prolazi. 

Četvrto, čak uz pretpostavku da se radi o sukobu interesa između MUP-a i pravosuđa, tu imamo i još jednu poveznicu i nepobitnu činjenicu. Da je osoba najodgovornija za izglasavanje tih i takvih Ustavnih sudaca upravo Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak. Dakle Most. Što na kraju svakog sanjara ili bar prosječno inteligentnog čovjeka navodi na glavnu pomisao.. o čemu se tu zapravo radi, jer ako članovi Most-a drže kompletan represivni aparat; SOA-u, Pravosuđe i MUP, što oni onda zapravo i stvarno rade ?

Sanjar je u ovom slućaju onaj koji može pronaći svoj put po mjesečini, a njegova kazna je da on vidi zoru prije ostatka svijeta. (O.W.)

 

ČINJENICA