ŠOVINIZAM !

Pin It

Štovana premijerko!

Nadnevka 9.svibnja ove godine, ogorčen onim što sam vidio i mogao pročitati u glasilu srpske manjine u Hrvatskoj, 'Novostima', uputio sam Vam kratki, protestni mail bolje reći pitanje s upozorenjem:

«Smeta li Vas ova uvreda Vašem i mom, prvom i jedinom hrvatskom Predsjedniku, hoćete li zaprijetiti ovim odurnim (velikosrpskim) šovinistima ili će Vaš i moj hrvatski narod uzeti pravdu u svoje ruke???

Ne smetnite s uma, srpske 'Novosti' plaća hrvatski narod iz svog džepa!»

Zahvaljujem na odgovoru Vašeg državnog tajnika koji je doduše stigao s dobranim zakašnjenjem, tek 10. lipnja ove godine, dakle, punih mjesec dana nakon mog mail-a!

Nažalost, odgovor koji sam dobio iz Vašeg 'kabineta' je veoma suhoparan i veoma birokratski te me kao hrvatskog građanina (umirovljenika, 73g) nimalo ne zadovoljava.

Moj opravdani protest nije nikakva predstavka Vašoj Vladi niti mi je želja da ministar kulture po njoj 'mjerodavno postupi'!

Kao građanin ove, recimo, demokratske zemlje imam pravo tražiti od Vas osobno, kao premijerke i predsjednice 'Tuđmanova HDZ'-a, hitno pokretanje postupka protiv glavnog urednika srpskih 'Novosti' Rade Dragojevića i autora ove gnjusne, šovinističke karikature, jer to nije samo 'velikosrpska provokacija' nego i teška uvreda kako meni tako i svim poštenim Hrvatima koji su, zahvaljujući upravo dr. Franji Tuđmanu, došli do svoje neovisne države.

Ako još pri tome ovakve odvratne gnusobe financira Biškupićevo Ministarstvo kulture tim je cijela 'stvar' žalosnija a siguran sam da ćete se složiti sa mnom da takve notorne uvrede pokojnog nam Predsjednika nikako ne spadaju u kategoriju 'demokratskih sloboda javne riječi', ili možda spadaju u standardne posebnosti srpske kulture!?

Preporučio bi Vam da o cijelom ovom 'slučaju' upoznate Vaše koalicijske partnere, mentore(?) 'Novosti', gospodu Slobodana Uzelca, Vašeg potpredsjednika i, inače, veoma senzibilnog predsjednika Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca!

Bilo bi svakako poželjno da se ta gospoda barem javno ograde od napisa u 'njihovim' 'Novostima' a još bolje bi bilo da i sami sa svoje strane javno osude ovu 'velikosrpsku provokaciju' a sve zbog tolerancije i suživota srpske manjine koja živi i svoj kruh zarađuje u slobodnoj državi čije temelje je udario upravo dr. Franjo Tuđman!

Ukoliko to ne naprave smatrat ću da jednako misle jer svojom šutnjom podržavaju ovakve protuhrvatske, šovinističke stavove srpske manjine iznesene u njihovu glasilu, 'Novostima'!

U iščekivanju brzog odgovora,

sa štovanjem,

Damir Kalafatić

 

 

 

Post scriptum!

 

«Od 4. prosinca Srpske Novosti na zagrebačkim kioscima(Tportal Hr):

 

Deset godina nakon pokretanja na kioscima će se pojaviti list Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće i za koji pišu neka od najuglednijih imena hrvatskog i srpskog novinarstva i književnosti

 

Prvi broj nezavisnog tjednika Novosti, koji će se na kioscima naći u petak, 4. prosinca, danas su u Novinarskom domu predstavili glavni urednik Rade Dragojević, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac te kolumnist Viktor Ivančić.

 

Riječ je o tjedniku s preko 500 brojeva, koji već godinama izlazi na dva jezika i dva pisma, no dosad nije bio dostupan u prodaji.

 

Izlazak na kioske pomalo je neuobičajen pothvat za novine manjinske zajednice, jer izuzev lista La Voce del Popolo nijedna manjinska zajednica u Hrvatskoj ne izlazi izvan okvira svoje zajednice.

 

Tjednik će afirmirati analitičko i istraživačko novinarstvo, a ilustracija toga je popis suradnika lista, među kojima su Viktor Ivančić, Marinko Čulić, Vladimir Arsenijević, Boris Rašeta, Igor Lasić, Tanja Tagirov, Jovan Hovan, Srećko Pulig, Igor Mandić, Boris Buden, Bojan Munjin, Dubravko Jagatić i drugi.

 

Izlazak Novosti povezan je i s manifestacijom Dani srpske kulture, koji se tradicionalno krajem godine održavaju u Zagrebu, a čiji program je također danas predstavljen.

 

Tako će već večeras u književnom klubu Booksa biti održana tribina 'Jesu li Novosti jedini nezavisni medij u Hrvatskoj', na kojoj će sudjelovati Viktor Ivančić, Rade Dragojević i Nikica Petković».

 

Iz sastava ekipe tom listu bolje bi odgovarao naziv SRPSKI FERAL, zar ne!?

 

 

 

 

 

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

U r e d p r e d s j e d n i c e

 

Klasa: 050-01/10-01/1844

Urbroj: 50302-06-10-1

Zagreb, 24. svibnja 2010.

 

 

 

Poštovani gospodine Kalafatić,

 

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske, gospođa Jadranka Kosor, primila je Vašu predstavku, u kojoj skrećete pozornost na provokativne i uvredljive tekstove i crteže u Samostalnom srpskom tjedniku Novosti, te problematizirate pitanje njegovog financiranja iz državnog proračuna.

Ovim putem Vas želim izvijestiti da sam, po naputku predsjednice Vlade, Vašu predstavku dostavio na mjerodavno postupanje ministru kulture, gospodinu Božidaru Biškupiću.

 

S poštovanjem,

 

 

 

Predstojnik Ureda predsjednice Vlade,

državni tajnik

 

Krunoslav Mesarić, dipl. iur.