Papine poruke, Europa i Hrvati; razmišljanja!

Pin It

Jesmo li Balkan ili smo Europa? I prije samog dolaska u zračnu luku 'Pleso', dakle u zrakoplovu, upitan što misli o ulasku Hrvatske u EU, Sveti otac je diplomatski rekao: 'Logično je, pravedno i nužno da Hrvatska uđe u Europsku uniju gdje povijesno i kulturno oduvijek i pripada'. Podsjetio se pritom da su mu kardinali-i Šeper, i Kuharić, i Bozanić-uvijek govorili: 'Nismo mi Balkan, mi smo srednja Europa'.

Ništa nova nismo čuli!

Prošetajmo malo poviješću:

Latinski naslov Antemurale Christianitatis (predziđe kršćanstva), je papa Lav X. dao Hrvatskoj još godine 1519. u pismu banu Petru Berislaviću.

Taj Papa međutim nije bio prvi koji je dao Hrvatskoj takav naslov. Plemstvo južnih hrvatskih krajeva uputilo je još i prije, 10. travnja 1494.(nakon Krbavske bitke s Turcima, nap. a,) sa sabora u Bihaću pismo papi Aleksandru VI. i rimsko-njemačkom caru Maksimilijanu I. tražeći pomoć protiv osmanskih napada u kojem je Hrvatsku nazvao kulom i predziđem kršćanstva:

'Ovu silu mi već sedamnaest godina zaustavljamo gubeći naša tijela, živote i sva moguća naša dobra, te poput kule i predziđa kršćanstva branimo svakodnevnim ratovanjem kršćanske zemlje, koliko nam je to uopće ljudski moguće.'

Ali treba reći i ovo: Svi znamo da je hrvatska država, još od vremena kneza Branimira, kojeg je priznao rimski papa Ivan VIII te blagoslovio njega i njegovu Hrvatsku, vezana za katoličku crkvu; bilo je to davne 879.godine!

Od najdavnijih vremena, pa sve do današnjih dana, katolička crkva je bila protivnik svih onih koji su negirali hrvatsku posebnost i državno postojanje.

A ateisti(i agnostici?) su bili ti koji su rušili hrvatsku državu(ruše je i danas!, nap. a.). Naime, niti jedan katolik, osim Venecije nije napadao Hrvatsku, nego samo nekatolici; a i danas ju, blago rečeno: 'ne vole'!

Upitajmo se stoga, gdje bi danas bio 'Shengenski zid' da hrvatski narod svojim pravednim i obrambenim Domovinskim ratom, 91.-95., nije ustao u obranu svoje zemlje protiv novovjekih 'Osmanlija'?

E, 'Shengenski zid' bi tada bio na Šešeljevoj liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag odnosno Hrvatske kao samostalne države ne bi ni bilo, bila bi to tek nekakva (balkanska) gubernija SANU-tvorevine, Velike Srbije. Upravo to je Europa ali i svijet očekivao, jer zna se dobro tko je dao 'zeleno svijetlo' Miloševiću i JNA 'neka to srede brzo', kako bi čim prije ugušili hrvatsku želju za samostalnošću (James Baker)! Nitko nam nije iz Europe fizički pomogao osim tek deklarativno a ministar 'spoljnih' poslova bivšeg SFRJ-ota, Budo Lončar-Hrvat, itekako je utjecao na donošenje UN-embarga na uvoz oružja za obranu golih života hrvatskih ljudi!

Da se tako nešto dogodilo, Europa bi tada na svojim granicama itekako strepila od četvrte po naoružanju Armije na ovim prostorima!

I opet smo 'zaštitili' kršćansku Europu, ovaj put od najezde 'barbara s Istoka' a umjesto nagrade, kako to predsjednica Vlade kaže, 'povratka svojoj-europskoj kući', dobili smo od Europe i svijeta, drakonske kazne našim generalima u Haagu uz ponižavajuću i morbidnu 'presudu' nizozemskog suca Alphonsa Orie-a čak i mrtvom, prvom hrvatskom Predsjedniku!?

Te nepravedne a uz to i očite političke presude Gotovini i Markaču itekako predstavljaju ugrozu ljudskih prava. Pa, gdje ste bili tada pomoćniče glavnog tajnika UN-za ljudska prava-profesore i doktore prava Ivane Šimonoviću odnosno pomoćnice glavnog tajnika NATO-a, Kolinda Grabar-Kitarović?

Od vas nismo čuli ni glasa, barem pravednog protesta na tu sramotnu političku presudu….ostali ste šokirani, nijemi poput fikusa u predvorjima moćnih tajničkih 'kancelarija'!

E, takva mi/nam Europa ne treba!

Uostalom, uzalud su naše povijesne i kulturne vrednote po kojima apsolutno zaslužujemo 'povratak kući', mentalno gledajući daleko smo mi od Europe jer ne samo 'neovisni mediji' nego i naša takozvana politička 'elita' prihvatila je 'zdravo za gotovo' imputirane ali i neprihvatljive pojmove svjetskih moćnika!

Navest ću samo neke od njih:

Zapadni Balkan, balkanska regija, balkanski region(uključivo i nebuloznu Mesićevu 'Igmansku inicijativu'), pa sve do po Britancima veoma simptomatičnog pojma 'Jugosfere' ili kako to otvoreno kaže Wiliam Hague, šef britanskog Foreing Office-a: «Želimo u EU vidjeti Hrvatsku, ali i čitav zapadni Balkan!»….u čoporu, dodao bih.

Zapadni Balkan je najobičnija politička izmišljotina zgodna za vječne britanske političke mešetare a pridjev 'zapadni' upućuje na to da postoji i nekakav imaginarni istočni Balkan kojeg nitko dosad nije definirao….jer i ne postoji.

Što se tiče samog 'Balkana' to je geografski naziv poluotoka vezanog uz Balkansko gorje ili Staru planinu koja je glavni planinski sustav, ali u 'europeiziranoj'….Bugarskoj.

'Balkanu' bi geografski pripadao čak i dio susjedne nam Slovenije('granica' je Sava) dok je politički 'sinonim' Balkana odavno poznat kao krvava balkanska krčma!

Pojam 'Jugosfere' nastao je nedavno, u 'croatofobnim' britanskim glavama, ali taj pojam itekako postoji i kod yugofila, Predsjednikova savjetnika Dejana Jovića-glavnog, dakako političkog analitičara(?), ali i konzultanta a koga bi drugo doli britanske ekonomsko-obavještajne agencije; svaki komentar je uistinu suvišan!

Ući u Europu preko 'Zapadnog Balkana' ili putem 'Jugosfere' može samo narod koji je definitivno izgubio nacionalni ponos, čast i dostojanstvo; takva mi Europa isto tako…..ne treba!

Ili jesmo ili nismo katolici?

Pitanje, rekao bih, daleko je šireg značenja od pitanja vezanog isključivo uz vjeru. Sveti Otac je u prvostolnici, Zagrebačkoj katedrali, istakao tek njegovu vjersku značajku: «Prianjati uz Krista znači 'čuvati njegovu riječ' u svim okolnostima (usp. Iv 14, 23). S tim u svezi blaženi se kardinal Stepinac ovako izrazio: 'Jedno od najvećih zala našega vremena jest osrednjost u pitanjima vjere. Nemojmo si umišljati…ili jesmo ili nismo katolici?

Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života.»

A područje našeg života, vjernika-katolika je nesumnjivo i politika u kojoj građani-katolici participiraju s 86 posto(velika većina) ukupnog 'biračkog tijela' pa su svejedno u dva maha ti isti 'katolici' izabrali onog harlekina, 'detuđmanizatora' i krivokletnika, a nakon njega i agnostika, dakle nekatolika Ivu Josipovića. Dakle, jesmo li uistinu katolici ili smo licemjeri odnosno kako se 'dogodilo' da katolici nakon ('antikrista')Mesića izaberu ovog profinjenog agnostika za predsjednika države!?

Rezultati izbora daju i jasan odgovor na gornje pitanje: većina hrvatskih glasača nisu pravi katolici nego licemjeri…..jedino, ukoliko izbori nisu bili 'politikantskim inženjeringom'….namješteni!

Sveti Otac je nastavio dalje svoje izlaganje vezano uz blaženog Stepinca:

«….Upravo zahvaljujući njegovoj čvrstoj kršćanskoj savjesti, znao se oduprijeti svakom totalitarizmu, te u vrijeme nacističke i fašističke diktature postao braniteljem Židova, pravoslavnih i svih progonjenih, a potom, u doba komunizma, 'odvjetnik' svojih vjernika, napose mnogih progonjenih i ubijenih svećenika(više od 600 po komunistima obilježenih 'klerofašista', nap. a.). Blaženi Alojzije Stepinac odgovorio je svojim svećeništvom, svojim biskupstvom, svojom žrtvom života: jednim jedincatim 'da' sjedinjenim s onim Kristovim.»

I dalje, nastavlja Papa, ističući posebno mračno razdoblje (Titova) komunizma:

«Stepinčevo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmjerenih protiv Crkve tijekom užasnoga razdoblja komunističkoga progona. Hrvatski katolici, a posebno kler, bili su predmetom mučenja i sustavnih nasilja, koji su išli za tim da razore katoličku Crkvu, počevši od najvišeg mjesnog Autoriteta.»

Sveti otac sigurno zna da je Stepinac mogao spasiti 'živu glavu' i svoju katoličku Crkvu u Hrvata samo da je prihvatio Titov prijedlog odvajanja Kaptola od Vatikana. Pošto nije poslušao 'najvećeg sina naših naroda i narodnosti', druga Tita, po Jakovu Blaževiću 'proglašen' je ratnim zločincem, osuđen, zatočen i vjerojatno ….u zatvoru otrovan!

Tako su se drugovi s 'lijepom partizanskom kapom' na glavi(cit.: agnostik Ivo Josipović, nap. a.) obračunavali s 'klasnim neprijateljem', uistinu, prvoklasno!

Politička 'elita' bi u EU s Titovom 'ostavštinom'!?

Unatoč povijesnoj i kulturnoj baštini, unatoč tomu što se opravdano dičimo (barem većina Hrvata) našom zemljom kao 'europskim predziđem kršćanstva' kad bi bio na mjestu Jose Manuela Barosso-a (inače uglednog građanina financijski bankrotiranog eu-Portugala) usprotivio bi se zaključenju pregovora o ulasku Hrvatske u EU jer Hrvatska je jedina od 'tranzicijskih zemalja' opterećena vječnom 'melankolijom' za komunističkom prošlošću; totalitarističkog režima kojeg je osudio cijeli demokratski svijet!

Komunistički atavizam očituje se i na javnim mjestima od onog 'Mesićeva' karnevalskog derneka s komunističkim simbolima (dopuštene?) crvene zvijezde u Kumrovcu do nedavne obnove komunističko-četničkog spomenika u Srbu….u nazočnosti predsjednika države, agnostika Josipovića!

Bizarno, i na trasi Papinog 'papa-mobila' od biskupske nuncijature do centra Zagreba trebalo je proći ulicom Titove žrtve, Andrije Hebranga da bi se stiglo do trga nalogodavca njegova ubojstva, Maršala Tita!

Nema nikakve sumnje da je taj, po svjetskim kriterijima mega-ubojica, za respektabilan broj 'lijeve' političke 'elite' i danas značajna ličnost, ako ne i najznačajnija, naše hrvatske povijesti (Tito ili Tuđman? -Odgovor je Tito, jasno!, nap. a.); analogno tome i na pitanje: Stepinac, blaženik ili ratni zločinac, brojni štovatelji Titova 'lika i djela' trebali bi odgovoriti….ratni zločinac, jasno!

S takvim filo-komunističkim 'gnjidama' ne želim u Europu, ni za živu glavu ….pa makar mi i Papa kao katoliku 'naredio'!

Bit' ću sretan i ponosan ako moj glas na referendumu bude jezičac na vagi za EUROPA, NE!

A da se uistinu vraćamo u YU-vukojebinu, pa, pogledajmo današšnji-večernji program YU-telice!

Na prvom imamo legendarne 'Kapelske krijesove' a na drugom, pogledajte paralelno ako imate drugi televizor, najskuplji Yu-spektakl 'Sutjesku' u kojem 'nam' je ranjen voljeni drug Tito....alias Richard Burton!

U oba ćemo naći istog glumca-legendarnog Batu Žživojinovića;

'E, moj družže beogradski' ili Terezina pjesma iz Beograda: 'prijatelji stari gdje ste'.....da skupa u Europu krenemo!

damir kalafatić