Ivo pre(o)dao utakmicu bez borbe!?

Pin It

'Otvorimo li' tv-aparat, poslušamo li radio u bilo koje dana ili noći a tek prelistamo li naš ionako požutjeli tisak smrznemo se od straha za 'kruh naš svagdašnji': Hrvatska upala u gospodarstveni glib, prijeti nam financijska katastrofa, neminovni bankrot, upali smo u ponor, dužničko ropstvo itd., itd….

Oporba i sindikati traže hitne izbore, traže skalp premijerke i nesposobnih ministara a imaju sijaset originalnih rješenja kako zemlju izvući iz krize. Toliko su ta 'rješenja originalna' da ih poput 'mjesečnice' čujemo u istoj formi šupljih obećanja-ludom radovanja, doduše, ne jednom mjesečno nego u periodičnim razmacima svake četiri godine!

Zahuktala se, očito, preuranjena predizborna kampanja a nitko još nema konkretan prijedlog kako reducirati nabujalu 'penzionersku' populaciju koja je skupa s rastućim 'besposličarima s burze' brojčano prevagnula takozvanu radničku klasu.

A i 'tamo' ih je stotinjak tisuća koji rade tek za 'kruh i mlijeko' ili rade džabe!

Strah nas je, 'penziće', da nekoj od stranaka iz polupraznih, nezainteresiranih saborskih klupa ne padne napamet ideja o eutanaziji nas 'penzića' kao mogućeg rješenje u saniranju budžetskih rupetina i popravljanju negativnog odnosa uposleni : umirovljeni.

Strah nas od totalnog 'umirovljenja' a i mi smo dali svoj materijalni obol u Domovinskom ratu solidarno sanirajući sve one štete koje nam je agresor pričinio! Mnogi od nas primili smo i udomili u svojim kućama i stanovima one jadne ratne izbjeglice koje su spašavajući goli život umakle srbo-četničkom divljanju u 'Bosni' i Hrvatskoj…..a bilo ih je pola milijuna!

Ali, strah nas je i ovog pravdoljubivog predsjednika koji očito gubi 'utakmicu' protiv istočnih susjeda. On je već danas spreman predati meč bez borbe ne samo glede povlačenja tužbe za genocid nego i one druge tužbe-za naknadu ogromnih ratnih šteta….naplata kojih bi itekako zakrpala budžetske rupe!

Dakle, radi se sasvim očito o Josipovićevu kapitulantskom stavu glede odustajanju od tužbe spram Srbije!

Na svečanosti u Trogiru(održane bez državnih obilježja, hrvatskog grba i hrvatskog stijega???) a na pitanje novinara kako komentira izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da je Srbija spremna povući tužbu protiv Hrvatske za genocid te što će naša zemlja u tom slučaju učiniti, Josipović spremno odgovara:

«Tužbe su rezultat problema koje imaju dvije države, a čijim bi uklanjanjem one izgubile smisao. Ta se tema otvara svaki dan i svaki put je moj odgovor isti. Činjenica je da tužbe postoje, za njih postoje neki razlozi i dok je tako, nitko ih neće ni povući. Do neke mjere obje su zemlje taoci(?) tih tužbi, koje su relikt vremena nekih drugačijih odnosa Hrvatske i Srbije i nekih drugih političkih protagonista u objema zemljama».

Dakako, i naivnima je jasno da Ivo Josipović misli kako su za sva stradanja podjednako krivi ondašnji politički protagonisti, Milošević i Tuđman, pa je i krivica za taj 'dogovoreni-građanski rat'(tako veli ono 'punomasno oficirsko dete', Denis Kuljiš) podjednaka …samo što ne blene: 'ko nas, bre, zavadi!?

Nastavlja on i dalje:

«Moje je stajalište da su tužbe nepotrebne ako bismo došli do dogovora kojima bi se otklonili razlozi njihova postojanja», rekao je beskičmeni predsjednik naznačivši 'kapitulaciju' kao jedino pravedno rješenje!

Uostalom, to i nije njegov problem, stoga on vrući krumpir prebacuje na drugog, pere svoje nježne 'klavirske ručice', pa kaže: «To pitanje je u nadležnosti, ne mene ili Tadića osobno nego, hrvatske i srbijanske vlade koje će, nakon što međusobni odnosi još više uznapreduju(do usijanja?, nap. a.), razmotriti situaciju i donijeti odgovarajuće odluke.»

Kakvu to odluku, valjda o slučajnoj elementarnoj nepogodi!?

Dakako, sve je to logičan slijed ljigave-podaničke politike najviše državne Institucije-Predsjednika RH. Dovoljno je samo pročitati njegove riječi s onog 'bratimljenja' na 'krvlju poštrapanoj' Ovčari u kojima je sasvim jasno izrekao svoj stav kada se 'poklonio žrtvama bezumne politike'……sramotno izbjegavajući navesti ime agresora. Svakome u ovoj zemlji mora biti jasno da bez definicije krivca za rat-agresora, tužba za genocid odnosno tužba za naknadu precizno evidentiranih ratnih šteta izazvanih srbo-četničkom agresijom, nema nikakvog smisla!

A to, kapitulantsko povlačenje tužbi ravno je izdaji hrvatskih interesa, to je uvreda svim onima koji su svoj život dali za obranu svoje zemlje, ne samo u obrani njezine slobode nego i njezinih materijalnih dobara.

Izgleda da 'naš' predsjednik ima veoma kratku pamet pa bi ga trebalo podsjetiti da su upravo 'neki drugi politički protagonisti' na čelu s Tuđmanom podnijeli tužbu Međunarodnom Sudu Pravde u Haagu, davne 1999.g., a i on sam se hvali kako je sudjelovao u izradi te tužbe!

Pa, pročitajmo samo dio toga!

Zvonimir Šeparović, ondašnji ministar vanjskih poslova, kaže:

«Dana 2. srpnja 1999. godine podnesena je tužba protiv SRJ!

Dana 14. rujna 1999. godine, na pripremnoj sjednici, pred Predsjednikom suda (MSP) u Palači mira Haagu izložio sam optužnicu protiv SR Jugoslavije zbog zločina genocida počinjenog u agresiji na Hrvatsku u vremenu od 1991. do 1995. godine, u skladu sa Statutom i Poslovnikom MSP, s pozivom na članak IX Konvencije o genocidu kojom je određena nadležnost toga suda. Očitovala se i protivna strana. Dobili smo šest mjeseci za izradu glavnog podneska s dokazima (tzv. Memorial).»

I dalje u podnesku stoji:

«Hrvatska traži da Sud presudi:

(a) da je Savezna Republika Jugoslavija prekršila svoje pravne obveze prema narodu i Republici Hrvatskoj prema odredbama Konvencije o genocidu i….

(b) da SRJ ima obvezu platiti Republici Hrvatskoj, naknadu štete, koja je prouzrokovana navedenim povredama međunarodnog prava u iznosu koji će odrediti sud. Republika Hrvatska zadržava pravo dostaviti sudu preciznu procjenu šteta (ca. 35,1 milijardi dolara bez ratnih šteta na infrastrukturi, nap. a.), koje je prouzročila tadašnja Miloševićeva…. …..Savezna republika Jugoslavija.»

Josipović nema nikakvo pravo, ni moralno ni materijalno odustati od te tužbe ili sugerirati vladi na njeno odustajanje jer to bi bila veleizdaja hrvatskih interesa-predaja bez borbe, a o tužbi neće odlučivati on nego hrvatski narod, posebno branitelji koji su podnijeli najveći teret u stvaranju nezavisne hrvatske države!

Odluku, dakle, može donijeti jedino hrvatski narod-referendumom a ne nekakav muzičar koji samo glumi velikog, pravdoljubivog političara….ponaša se poput Louis-a XIV: l'Etat c'est moi, država to sam ja!

Prilog, HKV 30. travnja 2010.g.:

http://www.viktimologija.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=429&Itemid=1

I još nešto:

Glede ratnih šteta, koje kao i ratni zločini nikad ne zastarijevaju, navest ću samo ovo (VL, 29. rujan og.):

«Ove će nedjelje službeno završiti Prvi svjetski rat!

Tog će dana, na 20. godišnjicu ujedinjenja Njemačke, biti isplaćena zadnja rata njemačke ratne štete. Njemački je savezni ured za neriješena imovinska pitanja (BADV) prije dva dana najavio da će 3. listopada biti isplaćeno posljednjih 70 milijuna eura (oko 60 milijuna funti) te da će tako, nakon 92 godine, biti konačno zatvoreno to poglavlje koje je prouzročilo njemački gnjev iz kojeg se izrodio 2. svjetski rat.

Versailleskim mirovnim ugovorom, koji su potpisale Njemačka i saveznici 1919., Njemačka je proglašena isključivim krivcem za izbijanje Prvoga svjetskog rata te je od nje zatraženo da isplati ratnu štetu. Svota je utvrđena 1921. i iznosila je tadašnjih 6,6 mlrd. funti (što je ekvivalent današnjih 220 mlrd.funti).»

Svaki daljnji komentar je suvišan!

damir kalafatić