Komentator s Pantovčaka!

Pin It

S posebnim interesom pratili smo neki dan Dnevnik-'pljus' u kojem je urednik Zoki-Jovanović, kodno ime Šprajc, intervjuirao našeg Predsjednika; bolje kazati polu-predsjednika jer takav nam je politički sustav-polupredsjednički odnosno polutanski. Doduše, taj naziv mi nikad nije bio potpuno jasan pa ni onda kad je naš 'bivši' takvu 'sukreaciju' vanjske i unutarnje politike tumačio svojim primitivnim prispodobama.

Primjerice 'vicmaher' Stipan je svoju polutansku ulogu predsjednika simbolično opisao kao: 'revni puhač Vladi za vrat'!

Ustvari, narod bi kazao, u ovoj zemlji se nikad ne zna tko pije a tko plaća!

Dakle, na sinoćnjem 'obraćanju naciji' pred Novo ljeto očekivali smo ipak neke konkretne sugestije šefa jednog jakog tima stručnjaka s Pantovčaka koje bi trebale itekako pomoći Vladi koja se zaplela u nerješive probleme.

S jedne strane nagomilanih unutarstranačkih odnosa a s druge strane opterećena još i recesijom, mega-korupcijom te općim .nezadovoljstvom građana zbog poskupljenja plina, naftnih derivata, struje….i još mnogo čega.

Prema nekim anketama prosječni građani nemaju novca ni za plaćanje osnovnih režija(doduše, za skijanje novca imaju, nap. a.):

„Da je stanje sve lošije, potvrđuje podatak koji je objavio Novi list, kako su sva kućanstva u zemlji, prema podacima s kraja listopada, samo za struju dugovala oko 329 milijuna kuna, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine čak 20 posto više.“

Stoga je bilo interesantno čuti odgovor Predsjednika na pitanje što on misli na ovu, pomalo očajničku rekonstrukciju Vlade!?

Uredno zalizan i pomno dotjeran-pravi gospodin, predsjednik odgovara u duhu pravog športskog komentatora kako premijerka ima pravo svoj tim sastavljati kako joj volja a on će svoj komentar dati tek onda kad vidi kakav će biti konačni rezultat te rekonstrukcije Vladinog tima.

To bi poprilici bilo isto kad bi ja prije utakmice pitao mog unuka Roka…..'za koga navijaš'….a on bi mi odmah 'lukavo' odgovorio ….'za onoga koji će pobijediti'!

Drugi njegov komentar glede korupcije pomalo nas je šokirao, jer, kaže naš umni Predsjednik kako ga je doslovno prenerazila količina korupcije prisutna u našem političkom vrhu….i to kod 'najodgovornijih' političara!?

Svakako i svakog od nas je šokiralo da se u vili 'Kozarčevoj' nalazi tristotine umjetničkih djela vrijednih 'brat-bratu'-prema procjeni stručnjaka-ca. milijun eura!

Nije mi ni na kraj pameti braniti bivšeg premijera, ali, i nas obične građane šokira spoznaja da je primjerice Tomislav Dragičević dobio takozvanu 'otpremninu' u nebuloznoj INI u iznosu od 6,8 milijuna kuna(a to je približno vrijednost Sanaderovih umjetnina!) a nije 'otpremljen' u mirovinu nego je uposlen i dalje kao član Uprave s masnom plaćom dok cijene 'njegovih' energenata vrtoglavo rastu…od naftnih derivata do plina!?

Uzgred, od ukupnih potreba Hrvatska eksploatira 30% vlastitog 'crnog zlata' i raspolaže s više od 70% potrebnog plina iz vlastitih nalazišta!

Opet, možda Sanader ima i 'pokriće' za navedena umjetnička djela kao što vjerujem da i naš Predsjednik ima 'pokriće' za onih 4-5 stanova u Zagrebu, koji, valjda, svi zajedno vrijede barem milijun eura kao i Sanaderove slike, zar ne!?

Opet, tko zna, možda je Josipović to zaradio sastavljajući onu opaku tužbu za genocid protiv Srbije-od koje bi najradije danas i odustao-ili je taj silni novac uprihodio 'muzikalnim tantijemama'…na nosačima zvuka?

A sad evo primjera kako, sasvim 'legalno', naš 'bivši' predsjednik-penzić prezentira svoje 'stečeno' bogatstvo u što čak ni opaki USKOK nije posumnjao:

Supruga, dakle nije on, bivšeg hrvatskog predsjednika Milka Mesić kupila je dva stana i dvije garaže u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni u ulici Borčec, procijenjene vrijednosti oko 1,9 milijuna kuna, piše Večernji list....

A ubrzo je stigao i 'asfalt' iako zgrada još nije useljena! Radi se o pola stambene zgrade, stanu u prizemlju površine 56,85 četvornih metara s terasom i vrtom te četverosobni dvoetažni stan na katu i u potkrovlju od 106,76 kvadrata. Obje zgrade izgradila je tvrtka Arhitektonski studio(bivša Stipanova tvrtka!) čija je vlasnica Štefanija Balog, dugogodišnja Mesićeva prijateljica i suradnica(nije li to barem 'sukob interesa'?, nap. a.) koja je bivšem predsjedniku vrlo uspješno vodila i dvije predsjedničke kampanje. Štefanija Balog, bez imalo sustezanja, odmah nam je potvrdila da je dva stana 'prodala' Mesićevoj supruzi Milki.

Evo što kaže naš kosmati vicmaher: „Moja supruga(dakle, nisam ja nego ona!!) kupila je ljetos dva stana, za to sam posudio novac od dvojice (neimenovanih?) prijatelja(pa je taj posuđeni novac predao svojoj Milkici?), a vratit ću ga kad prodamo stan u Ilici“ – kaže golfer Mesić.

I, nikome ništa, sve čisto k'o sunce….jedino 'prijatelje' nije imenovao kako ih 'netko' ne bi pitao jesu li novac oprali možda u nekoj Tirolskoj banci u Austriji; možda su mu pomogli bliski ljudi poput bogatog Petrača ili još gramzivijeg Nobila!?

E, sad, možda je i Sanader posudio novac od jednako dobrih prijatelja kao i Mesić pa kupio vrijedne slike.

Konačno, možda je i uglađeni muzikolog Josipović to isto napravio….posudio mu novac, primjerice, kolega Josip Kregar, pravnik po struci, od svoje debele ušteđevine dok je 'radio' u posmrtnoj pripomoći!

I Milanović, inače rijetki 'gost' na svom radnom mjestu u Saboru, jednako kao i Josipović u svom predizbornom programu govore neprestano kao će 'pocrvenjeti' Hrvatsku uzduž i poprijeko. Svakako da se danas Hrvatska crveni zbog Sanadera, a zacrvenjet će se sigurno još i više kad USKOK i Bajić konačno počnu odmatati klupko teških afera, Linić/Tržnica-Rijeka, teške 80 milijuna kuna, čiji 'slučaj' je prebačen u Osijek ili kad konačno izađe na vidjelo afera s političkim lopovima koji su primili mito Daimlera u iznosu od 4,6 milijuna eura. Čudno kako 'naš polit-komentator' s Pantovčaka o tome sinoć ni riječi nije zucnuo a ti iznosi su daleko veći od iznosa koji terete bivšeg premijera!? Nije li po srijedi ona narodna uzrečica kako vrana vrani oči ne kopa ili je možda po Josipovićevoj pravdi u ovoj zemlji netko ipak 'pravedniji'!?

Dodatak: Obradovala me ideja predsjednika Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, Damira Jašarevića, po kojoj bi novi saziv Hrvatskog sabora trebao imati svega 60 zastupnika, koji bi se birali iz pet regija, svaka regija po 12 zastupnika.

Pa, na redovnim sjednicama kad nema konačnog glasovanja prosjek saborničke 'posjećenosti' je tridesetak 'deputata' časnog doma a što se tiče glasovanja i to se može obaviti, primjerice, jeftinom SMS-porukom ….kratko, 'za' ili 'jok'!

Bila bi to prava materijalna ušteda ali i ne samo to, jer: „Hrvatska država će uštedjeti ako bude samo 60 saborskih zastupnika. Da bi se to provelo, mora se ukinuti 100 saborskih mjesta, a to je u konačnici 420 milijuna kuna uštede. To je upravo onoliko koliko je umirovljenim hrvatskim braniteljima skinuto ove godine smanjenjem mirovine za 10 posto“, istaknuo je Jašarević; ma, bravo…to je pravi put izlaska iz recesije: 'saboterima' nogom u tur(hrv.: u guzicu)!

damir kalafatić