1945. godina se vratila !? 1.dio

Pin It

U Karlovcu je, 13. veljače 2007.g., upriličeno predstavljanje knjige Slavka Goldsteina «1941.-godina koja se vraća». Pored brojnih uglednika kakav je primjerice sarajevski prebjeg Miljenko Jergović, tom velikom činu nazočio je i jednako ugledni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Autor Slavko Goldstein, inače 'diplomirani' bibliotekar, tom prilikom je izrazio čuđenje jer ga mnogi pitaju što znači takav tendenciozan naslov knjige, pa je prisutnim 'uglednicima' to i pojasnio….

Iako su hrvatsko-srpski odnosi i prije bili bremeniti, na žalost 1941. godina bila je ona koja je uvela masovno ubijanje i genocid kao političko oružje; to je bila prekretnica, naglasio je Slavko Goldstein. Dodao je kako uza sve pokušaje, ta godina nije na pravi način prebrođena pa se vratila (partizanskim pokoljem u Bleiburgu i nakon njega, nap. a.!) 1945., zatim 1991., a na svoj način i u (zločinačkom poduhvatu 'Oluji', nap. a.), 1995. godine!

Ako je ova knjiga samo donekle doprinos da tih 'vraćanja' više neće biti, onda je barem u malom postigla svoju svrhu, naglasio je tata Goldstein.

Potom je kazao kako se od 2000. godine prevladava sve što je bilo recidiv, te iako nije sasvim prevladano, na dobrom smo putu, zaključio je autor knjige, Slavko Goldstein.

A za one čitatelje kojima metafore možda predstavljaju enigmu 'recidiv' se svakako odnosi na Tuđmanovo koketiranje s ustašlukom a 'dobar put' označava opskurnu Mesićevu 'detuđmanizaciju' i povratak pravim vrijednostima-antifašizmu koji je, eto, i temelj moderne hrvatske države stvorene po drugu Titu i obranjene po našim 'zločincima' u Haagu; lijepo!

Mesićev 'dobar put' nastavio je jednakim antifašizmom nadahnuti njegov nasljednik, Ivo Josipović i to takvom udarničkom žestinom da bi danas, 2010.g., tata Slavko ili sin mu Ivo trebali napisati još jednu novu knjigu, veoma aktualnog naslova: «1945.-godina koja se vratila»!

Za Goldsteina starijeg sve zlo je i započelo 1941. kada su po njemu ustaše započele masovno ubijanje i zavele genocid kao političko oružje a zaboravlja pritom da je ideja genocida rođena u srpskoj glavi, prije više od stotinu godina!

Dakle, Goldsteinova 'bremenitost' srpsko-hrvatskih odnosa nije otpočela tek 1941.g., jer korijeni velikosrpstva Goldsteinima bi trebali biti dobro poznati!

Pa ako ne znaju nek' pročitaju….

Srpski književni glasnik, časopis srpske elite, ničim izazvan, objavio je u kolovozu 1902. članak srpskog intelektualca Nikole Stojanovića pod naslovom 'Srbi i Hrvati'. Članak je u cijelosti odmah pretiskao zagrebački list 'Srbobran', glasilo Srpske samostalne stranke u Hrvatskoj.

Preslik 'Srbobrana' su današnje srpske 'Novosti'-Zagreb, reinkarnacija pokojnog 'Ferala' za koje piše upravo i Slavkov sin, profesor na katedri hrvatske povijesti, učeni bizantinolog Ivo Goldstein a uz njega i mnoge druge 'ugledne' medijske perjanice poput Igora Mandića, Borisa Dežulovića, Saše Kosanovića i ine medijske klateži!

O čemu se to radilo 1902.g.?

Velikosrbin Nikola Stojanović zastupao je tezu o naprednom 'srpstvu' i nazadnom 'hrvatstvu', pa 'ne može biti govora o slozi, jer su načela njihova iz osnova protivna'. Zaključuje kako predstoji 'borba', i to ne bilo kakva, naime, 'ta se borba mora voditi do istrage naše ili vaše'.

I nastavlja u jednakom stilu: 'Jedna stran(k)a mora podleći. Da će to biti Hrvati, garantuje nam njihova manjina, geografski položaj, okolnost, što žive svuda pomešani sa Srbima i proces opšte revolucije, po kome ideja Srpstva znači napredak'.

Nije li to otvorena najava genocida, etničkog čišćenja?

Uzgred, naivni Hrvati u Jugoslavenski odbor su prihvatili čak i tog velikosrbina, Nikolu Stojanovića (1915.); jednako kao što danas visoke političke funkcije u Hrvatskoj obnašaju nepatvoreni filočetnici poput Slobodana Uzelca i Milorada Pupavca! Ustvari, cijela srpska povijest počiva na mitovima počevši od Kosovskog mita 1389.g., pa sve do (po Mrkociju, Iveziću, Božičeviću ogoljelih laži-) političkih mitova Jasenovca, Jadovna i konačno mita o srpskom, zapravo izrazito četničkom ustanku u Srbu 27.srpnja 1941.g.

A taj ustanak kojeg razni Goldsteini, Jakovine i slični im krivotvoritelji povijesti drže antifašističkim nije ništa drugo doli slijed genocidne, velikosrpske politike sadržane u prijetećim riječima Nikole Stojanovića o istrebljenju-vašem ili našem, ili, u onoj poznatoj krilatici fiškala Stevana Moljevića «Srbi svi i svuda!» Naime, izbijanjem Drugoga svjetskog rata i proglašavanjem NDH srpska je prevlast u Hrvatskoj posve srušena. Stoga je objavljena velikosrpska ideja o Homogenoj Srbiji banjolučkog advokata Stevana Moljevića.

Taj geopolitički ideolog, kartograf(poput Voje Šešelja, nap. a.) i savjetnik četničkoga zapovjednika, đenerala Draže Mihailovića, zagovara stvaranje isključivo etnički čiste srpske države i postavlja postulate i granice Velike Srbije, koji će biti i naputak i ideal onim hrvatskim Srbima u oružanoj pobuni protiv osamostaljenja Hrvatske.

Svakako, bila je to 'direktiva' i naputak i onima iz Donjo-lapačkog 'sreza' kao što su bili ustaničvođe Gojko Polovina i Đoko Jovanić!

Monarhističkih elemenata koji su kasnije postali četničkim vođama na području Like, Donjeg Lapca, bilo je i među zapovjednicima takozvanih gerilskih postrojbi, o čemu govori i primjer časnika Jugoslavenske kraljevske vojske Miloša Torbice. Činjenica je također da su monarhisti u prvoj polovici kolovoza bili dovoljno jaki da organiziraju razgovore s Talijanima, dakle fašističkim okupatorima u mjestu Otriću, gdje je 9. kolovoza 1941. potpisan i poznati Otrićki sporazum o nenapadanju između talijanske strane i gerilaca(tako su četnici sami sebi tepali!, nap. a.).

U delegaciji srpskih gerilaca nalazio se je i Đoko Jovanić(kasnije proglašen i narodnim herojem, nap. a.), koji je također potpisao taj sporazum.

On je događaje u Otriću, mjestu nedaleko Srba, i potpisivanje sporazuma opširno opisao u spomenutoj knjizi na stranicama 95.-102. (vidi knjigu Gojka Polovine 'Svedočenje; sećanje na događaje iz prve godine ustanka u Lici', tiskano u Beogradu 1988.).

Uz navedenu povijesnu istinu, mnogo toga je ovih dana napisano, doduše najvećim dijelom na hrvatskim 'portalima', o strahotama koje su 'gerilci' počinili nad hrvatskim civilima u Lici i nitko to ne može poreći pa ni jedan kripto-povjesničar kalibra profesora Ive Goldsteina.

Damir Kalafatić