1945. godina se vratila !? 2.dio

Pin It

Nemoćan da povijesnim argumentima obori istinu o rigidno četničkom ustanku u Srbu, Ivo Goldstein preko EPH Morgen-blatta lakonski poručuje svojim ideološkim neistomišljenicima: «Tko kaže da je 27. srpnja datum četničke pobune, ustašoidno bulazni!»

Nije li to čista agitpropovska konstrukcija u njegovoj tvrdnji da sve one koji 'o 27. srpnju govore kao o datumu četničke pobune od sada valja nazivati pravim imenom-ustašoidima koji direktno negiraju antifašistički karakter ove države.'

Na kraju je sve začinio i svojevrsnom prijetnjom da 'htjeli-ne htjeli, negatori 27. srpnja uhvatili su se za ustaški mit i morat će podnijeti svu odgovornost za takvu rabotu.'

Takav rječnik dostojan zadrtog člana komunističke Partije SFRJ-ota iz godine 1945.(koja se očito vratila!) zasigurno ne pripada u krug intelektualnih, akademskih ali ponajprije argumentiranih rasprava o nekom, u najmanju ruku kontroverznom, povijesnom događaju.

Jeli se to, po Ivi Goldsteinu, 'vratila' 1945.-ta kad je imenica 'Hrvat' bila sinonim imenice 'Ustaša'?

E, a kako bi bilo da netko profesora Ivu Goldsteina nazove malim, prljavim čifutskim intrigantom?

Takav bi bio odmah proglašen antisemitom, nacionalistom, fašistom…i to po našim 'neovisnim medijima' čija demokratska sloboda pisanja je uvelike slična slobodi 'štampe' nakon 1945., godine!

A u toj današnjoj 'štampi', primjerice u Pavićevom Morgen-blattu, sloboda javne riječi uzela je tolikog demokratskog maha da prebjeg s Miljacke, Miljenko Jergović prvog hrvatskog predsjednika naziva 'lešinom s Mirogoja' ili 'Topčiderskim generalom', i to nekažnjeno!?

Tako nešto mogu samo medijske fukare napisati a 'kakvo pašče takav i gospodar'!

A da u stavovima i pisanju profesora hrvatske povijesti na Zg-sveučilištu, Ive Goldsteina itekako ima debele političke prljavštine svjedoči i slijedeće….

Po svemu sudeći njemu nije strano pribjeći i virtualnom izmišljanju, pa onda na temelju tih izmišljotina razvijati teorije. To je primijetio još 1995. g. dr. Neven Budak, 'antifašist' i Goldsteinov ideološki istomišljenik, kad je recenzirajući Goldsteinovu knjigu 'Hrvatski rani srednji vijek' zapisao slijedeće:

«Veliki broj metodičkih grešaka ponovno pokazuje da autor znanstvenom radu pristupa površno i neoprezno. Po znanost je najopasnija njegova navika da tamo gdje nema izvora izmišlja, a onda na temelju takvih fikcija(bolje reći laži ili izmišljotina, nap. a.) izvodi daljnje zaključke. Neupućenom se čitatelju tako može učiniti da je Ivi Goldsteinu uspjelo otvoriti čitav niz dosada neobrađenih tema, pa čak riješiti i niz problema, dok je pri tome, zapravo, riječ o znanstvenoj fantastici!»

Kakve znanosti je apsolvirao taj doktor nauka?

Pa, žalosna je činjenica da katedru hrvatske povijesti na Zg-sveučilištu, trujući hrvatsku mladež, 'drži' čovjek, koji je u Beogradu doktorirao na temi iz bizantske povijesti a kasnije godinama predavao opću povijest srednjeg vijeka, te se u posljednjih nekoliko godina pokušava baviti čak i krivotvorenjem suvremene hrvatske povijesti.

I za kraj poslušajmo što o Srbljanskom spomeniku kaže 'naš' predsjednik, koji poput Pilata pere ruke 'pravdajući se' hrabrom odlukom hrvatske vlade:

«Čestitam i gospođi Kosor i gospodinu Bebiću, jer su spremnošću da se i oni angažiraju na očuvanju antifašističke tradicije učinili još jedan važan doprinos za europsku Hrvatsku(?).

- Jedan dio događaja za vrijeme ustanka nije bio dio ustaničkih(nego izrazito 'koljačkih', nap. a.) aktivnosti koje danas slavimo. Riječ je o zločinu u Borićevcima, ali i na nekim drugim mjestima(za pokolj 300 hodočasnika svetoj Ani naš predsjednik, izgleda, nikad nije čuo, nap. a.).

Mi to, međutim, ne slavimo, mi ne slavimo zločine koje je počinilo četništvo, nego slavimo otpor fašizmu(kojem to, zar talijanskom?, nap. a.), onaj dio koji su poveli partizani, antifašisti. Time se ne dovodi u pitanje ni službeni datum obilježavanja Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, ali sjetili smo se(?) jednog dana važnog za Hrvatsku(četničkog surogata antifašističkoj partizaniji, nap. a.) kada je došlo do značajnijeg otpora. Rekli smo i 'ne' praksi rušenja spomenika.

U tom kontekstu posebno cijenim ulogu koju je (i bez mene, nap. a.)Vlada odigrala financirajući obnovu tog spomenika».

Doduše, nitko od pokrovitelja i financijaša-vlade i Sabora-nije bio u Srbu nazočan osim Slobodana Uzelca koji je svojoj vladi zaprijetio ucjenom: ili spomenik ili rušimo koaliciju!?

Parafrazirajući Nikolu Stojanovića, Slobodan Uzelac je htio reći: do istine, vaše ili naše!?

Ipak, mogli bi zaključiti kako spomenik nije obnovljen zbog 'povijesne istine' nego tek iz prozaičnih, pragmatičnih razloga: očuvanja vladajuće pozicije HDZ-a i njenih, filočetničkih koalicijskih partnera, sic.!

A pošteni hrvatski narod jednako kao i 1945. povukao se u svojevrsnu 'ilegalu' pa se moli dragom Bogu po svetištima Gospe Sinjske, Aljmaša, Marije Bistrice, Udbine; čekajući, valjda, dolazak nekog novog 'Mesije', karizmatske ličnosti koja će pomesti sve ovo nakupljeno filo-komunističko smeće….jednom zauvijek.

…..Strepeći pritom od jednakih 'gerilaca' koji i danas nesmetano urezuju srpska ocila po parkiranim automobilima nedaleko svetišta Aljmaškoj Gospi ili pišu uvredljive i morbidne ćirilične grafite na spomen ploči 'Borovo-Komerca' gdje su njihovi 'četnički preci' zvjerski pobili petstotina svojih dojučerašnjih, dobrih 'komšija'!

Damir Kalafatić