Hoće li Tadić doći u Vukovar s pezetom?

Pin It

Hoće li Tadić doći u Vukovar s platežnim nalogom, 'PEZETOM'? Sedam stotina radnika 'Borova', srpske nacionalnosti, ponovno će tužit hrvatsku državu da im prizna radni staž za vrijeme četničke okupacije Vukovara. Svakako, uz materijalno obeštećenje od dana okupacije do dana takozvane 'mirne reintegracije'….Za to vrijeme, punih sedam godina, 'Borovo' ništa nije ni proizvodilo!

Tko je do temelja razorio Vukovar uključivo i kombinat 'Borovo', tko je protjerao sve ne-Srbe iz tog grada, pješice s bijednim zavežljajem u rukama, tko im je do WC-školjki opljačkao razorene i spaljene domove, tko je pobio hrvatske branitelje na Ovčari ili u skladištu Veleprometa….

A 'srpski' radnici 'Borova' sve su to 'mirno promatrali' i ništa nisu poduzeli da bi svoje dojučerašnje kolege s posla barem zaštitili….od pokolja i (č)etničkog čišćenja, od progona!?

Najblaže rečeno bili su pasivni sudionici neviđenog zločina koji se odvijao pred njihovim očima!

Oni su sve to vrijeme pripadali jednoj drugoj para-državi, nazvavši je SAO Krajina Istočne Slavonije i odrekli se svog 'hrvatskog državljanstva'!

Iole vrijedni, rijetki neoštećeni strojevi su iz kombinata 'Borovo' prebačeni u Sombor gdje, valjda, i dan-danas rade, dakle:

U sedam godina agresorske okupacije u svojoj takozvanoj 'državi SAO-Krajini' nisu bili u stanju niti ruševine počistiti a kamoli proizvodnju pokrenuti, ali su zato dobro znali dio upotrebljivih strojeva prebaciti preko Dunava, u vojvođanski pogon kombinata 'Borovo'; u tvrtku 'Boreli'-dioničko društvo, Sombor!

A što se to desilo njihovim dobrim 'komšijama', citiram:

«VELEPROMET – VUKOVAR je skladišni prostor istoimenog poduzeća. Sastoji se od zidanih skladišnih zgrada i šest limenki u kojima je prije pada Vukovara osnovan logor.

Kako su padali rubni dijelovi grada tako su se punili objekti Veleprometa od 18. do 20. studenoga 1991.g., uglavnom ne-Srbima. U tom logoru bilo je zatočeno oko deset tisuća muškaraca, žena i djece, neki nekoliko dana, a većina mjesecima. S vanjske strane ograde bili su razmješteni naoružani čuvari, a unutar žice: vojnici JNA, Teritorijalne obrane-četnici Gorana Hadžića, šešeljevci, arkanovci...

U prva tri dana od pada Vukovara četnička banda odvodi ljude kojima se gubi svaki trag. Stalno su se čuli jauci, zapomaganja, pucnjava. U Veleprometu su vladali strah, jeza, smrt. Ljudi su mokrili ispod sebe, jer su objekti zaključani, a pred njima vojni stražari. Zatočenike su bajunetama boli po nogama, rukama i tijelu, a krvnici su komentirali:

'Kad vas ne možemo klati, bar vam možemo malo krv pustiti'.

Iz ovog je logora 'nestalo' 1.200 osoba….

Otvoren je polovinom rujna 1991., a zatvoren u ožujku 1992. godine.

OVČARA

Ovčara se nalazi pet kilometara od Vukovara. Bila je to farma VUPIK-a s hangarima za skladištenje. U tom dijelu Ovčare napravljen je logor jer su hangari ograđeni sa svih strana i lako se čuvaju. Ovčara je otvorena početkom listopada 1991. i kroz logor je prošlo gotovo četiri tisuće zatočenika. Svi uniformirani agresori iz okolnih srpskih sela došli su na Ovčaru, kao i u Velepromet. Krvožedni, razulareni, pijani, bez obzira na to jesu li bili u JNA, TO, četnici, šešeljevci ili arkanovci. Premlaćivanje, jauci, masakriranje, odvođenje na strijeljanja...

U ovom koncentracijskom logoru ubijeno je 200 zatočenika. Ovčara je zatvorena 25. prosinca 1991. nakon što je zvjerski likvidirano 200 muškaraca i žena, najvećim dijelom ranjenika, ali i medicinskog osoblja, dovoženih iz vukovarske bolnice. Ostatak zatočenika odveden je u Sremsku Mitrovicu, a dio u vojarnu, odakle su kasnije sprovedeni dalje u srpske logore Stajićevo, Begejci, Srijemska Mitrovica, Beograd, Niš...(Autor: Ana DIKLIĆ).»

Prijepis s faksimila čuvene 'PEZETE'…

Ispijajući jučer mliječnu kavu s građanima, jednako 'mliječni' nam predsjednik Josipović, komentirao je kako je važno da je poziv Borisu Tadiću uputio i gradonačelnik Vukovara jer su taj grad i njegovi građani najviše stradali u ratu(od divljačke agresije Tadićevih sunarodnjaka, dakako, nap. a.).

Josipović je kazao i kako je dolazak Tadića važan za budućnost Hrvatske, balkanske 'REGIJE' i Europe te da se nada da će to hrvatski narod razumjeti. Dodao je da se baš zato intenzivno na diplomatskoj razini radi na dolasku srpskog predsjednika kako bi se osiguralo da 'posjet bude na najboljoj mogućoj razini i da se njime prenesu najbolje poruke i za građane Hrvatske, posebno za stradalnike u Vukovaru, a naravno, i za Srbiju'.

Čitajući izvještaje s onog nedavno održanog opskurnog foruma REKOM, o nekakvoj tranzicijskoj pravdi (-izjednačavanju agresora i žrtve, nap. a.), nije isključeno da nam predsjednik Tadić donese jedan račun-PEZETU za sve one bombe, granate, mine i streljivo koje je srpska soldateska zajedno s domaćim četnicima utrošila-tranzicijski gledano-kod 'srpskog oslobađanja' Vukovara od 'hrvatskih ustaša', sic!

U Spomen-domu na Ovčari nalaze se i 'spomen'-čahure s masovnog strijeljanja zatočenika na toj svinjogojskoj farmi; zalivene su u beton pa se i danas mogu prebrojiti te račun poslati ožalošćenim roditeljima ili rodbini!

damir kalafatić