Oporba bojkotira ne samo Sabor nego i Papu!?

Pin It

Kukuriku-čelnici bojkotirat' će susret s papom Benediktom XVI. na koji su uredno pozvani među 700 uzvanika iz hrvatskog javnog i političkog života u Hrvatskom narodnom kazalištu, na 'Trgu maršala Tita'!?

Tim bojkotom je posjet Svetog oca osim primarno pastoralne dobio svakako i neželjenu političku dimenziju.

Njihov šef, Zoran Milanović izabrao je ne doći u subotu na 'Trg maršala Tita' ali nije imao potrebu javno iznositi razloge svog nedolaska; pretpostavlja se zato što mu poziv na ruke nije dostavio Papin nuncij-Mario Roberto Cassaro, osobno!

Politička sveznalica, podrugljivi Damir Kajin stekao je dojam kako je HNK na Trgu maršala Tita «rezerviran isključivo za reformirane komuniste iz redova HDZ-a, odnosno za polaznike i polaznice partijske škole iz Kumrovca, pa je odlučio kao iskreni vjernik Papine poruke primiti u vlastitom domu»(cit.);

vjerojatno uz slušanje domoljubnih pjesama MP-Thompsona radi vlastite duhovne relaksacije!

Doduše, bivši SKOJ-evac Kajin, koji samog sebe ironično titulira 'iskrenim vjernikom', pogrješno je nazvalo HDZ-ovce, navodne polaznike nekadašnje Kumrovečke škole 'reformiranim komunistima'; točniji naziv za većinu njih bio bi 'komunistički konvertiti'!

A sad pogledajmo razloge odsustva dvojice važnih (kukuriku)čimbenika našeg političkog milieu-a:

'Prva dama Europe', Vesna Pusić ovog vikenda bit' će na veoma važnom, terminski 'prigodno' ugovorenom, putu po susjednim državama, Pahorovoj Sloveniji i Berlusconi-evoj Italiji (potrefilo se, eto, sasvim slučajno!?, nap. a.).

Pa, mogao je i Sveti otac pričekati koji dan jer bez Pusićk(et)ine nazočnosti i davno planirani Papin posjet izgubit' će jako mnogo na svojoj pastoralnoj važnosti!?

A gdje je 'naš nestašni Ratko'?

-Jedini on je iskren, njemu je naime Grand Slam, Roland Garros u Parizu daleko važniji od rimskog Pape. Pomolimo se Svetom ocu da se Čačić u Pariz ne zaputi s nekakvim 'bijesnim' automobilom …jer kakav je nestašan mogao bi se tijekom jurnjave eu-autocestama i opet u nekoga zabiti. Mogla bi mu se i opet desiti «teška osobna tragedija» kakvu je, jadan, nedavno i u Mađarskoj doživio!? Konačno, što bi Međunarodna teniska federacija(ITF) kazala da 'naš Ratko'-od prije tri dana bivši predsjednik HTS-a(Hrvatskog teniskog saveza)-bojkotira tako važan teniski događaj, zar ne!

Bilo kako bilo, narod kaže: koga nema bez njega se može!

Susretu s Papom u HNK-u, na najljepšem 'Bandićevom'(dakako, zagrebačkom) 'Trgu maršala Tita' bit' će nazočni, kako Kajin lijepo reče, većina pozvanih 'kumrovečkih đaka' a bit' će-po državnom protokolu-nazočan i predsjednik ove, eto, većinski katoličke zemlje, Ivo Josipović-agnostik.

Dakle, predsjednik dolazi u svakom slučaju zato jer kao trenutni državni poglavar jednostavno mora doći po službenoj dužnosti ali nikako zbog svoje religiozne (ne)opredijeljenosti!

Opet, tko će znati pravi a prešućeni razlog nedolaska šefa kukuriku-koalicije, SDP-ovca, Zorana Milanovića.

Hipotetska pretpostavka:

Ako Svetom ocu ne smeta mjesto susreta s javnim djelatnicima u HNK-u na lokaciji koja nosi naziv 'Trg maršala Tita' možda to smeta reformiranim komunistima-agnosticima čiji su se 'preci' u nedavnoj prošlosti itekako žestoko 'borili' protiv katoličkih vjernika-'klerofašista'(primjerice Širokobrijeških fratara ili svećenika u Krapini!) uz poznatu revolucionarnu pjesmu: «Nosim kapu sa tri roga ja se borim protiv Boga!»

«Partizanske kape su tako lijepe, one su nosile poruke mira i ljubavi» (cit.: predsjednik Josipović u Srbu, 2010.g.)!

Po svemu sudeći, susret s Papom u HNK-u na 'Trgu maršala Tita', reformiranim komunistima-bezvjercima predstavlja, simbolički rečeno: oskvrnuće 'lika i djela druga Tita', jer…

…..Nema nikakve sumnje da je taj prelijepi zagrebački trg već 66 godina 'posvećen' njihovoj 'svetoj legendi', drugu Titu, koji je za mnoge pritajene komuniste evidentno i danas 'najveći sin naših naroda i narodnosti', sic!

I za kraj nešto uistinu ozbiljno ali i žalosno:

Sveti otac, dakle Vatikan, neprocjenjivo mnogo je uradio za priznanje Hrvatske kad je Hrvatskoj bilo najteže…..za vrijeme srpske agresije a pritajeni komunisti mu na ovaj način uzvraćaju.

Nažalost, kad bi danas upitali neke od njih, parafraziram: Tko je za nas Hrvate veća povijesna ličnost, Tito ili Sveti otac, uvjeren sam da bi većina njih bez dvoumljenja odgovorila….«jasno, Tito!»

Cijeli demokratski svijet uključivo i zemlje u tranziciji riješio se bez ikakvih trauma svoje prošlosti, bila ona fašistička ili komunistička, uklonjeni su svi 'spomenici' totalitarnim režimima, čak i u Rusiji nema više Titova učitelja-Staljina, samo u mojoj jadnoj Hrvatskoj još uvijek 'u tunelu usred mraka sjaje zvezda-petokraka'!

Drugi svjetski rat u Hrvatskoj kao da ni danas nije završio a trajat će sve dotle dok se najljepšem zagrebačkom trgu ne skine ime onog mega-bandita, 'druga' Tita!

damir kalafatić