Mora li Bajić i dalje progoniti svoje 'poslodavce'?

Pin It

Iako je tema bila Hypo-banka nova 'Hipolatinica' uglavnom se 'vrtjela' oko glavnog državnog odvjetnika pa je interesantno navesti slijedeće: U veljači ove godine za treći mandat Mladena Bajića bili su zastupnici vladajuće koalicije, a protiv je bila najveća oporbena stranka, SDP, iako je Bajić postao državnim odvjetnikom upravo u mandatu Račanove, SDP-Vlade, inauguriran potkraj 2001.g.!

Na jučerašnjoj 'Latinici' u najmanju ruku čudno je bilo čuti slijedeću izjavu:

«DORH istražuje kredite koje je Hypo banka (kroz proteklih više od deset godina) odobravala klijentima znajući da ih isti ne mogu vratiti»(???), kaže umni Bajićev zamjenik Lazo Pajić i dodaje:

«Saznali smo za stotinjak računa, na koji su novci išli, u međuvremenu smo dobili odgovore niza država-Izraela, Mađarske, Švicarske. Novac od prodaje oružja, privatizacije i prodaje društvenih stanova, vraćao se u Hrvatsku putem kredita koji su dobivali pojedinci i na taj je način bio opran.»

Dakle, i onaj 'prljavi novac' koji je Hrvatska 'ilegalno' platila za oružje tijekom Domovinskog rata i čuvenog 'Budinog embarga' na uvoz istog, Hypo-banka(?) je 'vraćala' klijentima putem kredita iako je znala da nitko od dužnika te kredite ne može vratiti….pa ni Kutle?

Uistinu nerazumljivo!?

Takva Pajićeva izjava teško može potvrditi 'pranje novca', jer što je tu oprano ako se novac uopće ne vraća vjerovniku, odnosno Hypo-banci?

Jedan od sudionika Latinične rasprave mogao je, da je htio, objasniti točan postupak kako se novac pere preko raznih Udruga, primjerice preko 'Udruge za posmrtnu pripomoć'!

No, vratimo se na 'Latinicu'…

Bivša financijska direktorica (bivšeg)Globus holdinga u vlasništvu Miroslava Kutle, Milena Šenator, u 'Latinici' tvrdi da nije povukla svoj iskaz o sumnjivim isplatama Miroslava Kutle bivšem premijeru Ivi Sanaderu kao što je to tvrdio aktualni državni odvjetnik Mladen Bajić. Ponovila je kako je prije deset godina, dakle 2.000.-te, tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Draganu Novoselu predala gotovo čitavu dokumentaciju koja potvrđuje njezin iskaz o velikim gotovinskim isplatama političarima i drugim javnim osobama koje je izvršavao poduzetnik Miroslav Kutle.

Sve u svemu radi(lo) se o dvadesetak milijuna DEM iz 'crnog fonda'.

Među njima je i isplatnica(valjda pisana i datirana!?) na iznos od 800.000 tadašnjih njemačkih maraka bivšem premijeru Ivi Sanaderu jer je navodno sredio kredit Hypo-banke Miroslavu Kutli u iznosu od 4 milijuna maraka.

Jeli taj kredit Kutle ikad vratio Hypo-banci ili je postupio poput većine dužnika koristeći 'naivnost' banke koja je, eto, davala kredite šakom i kapom unaprijed «znajući da klijenti kredite ne vraćaju»(cit. Lazo Pajić)!?

Bez obzira na delikatnost svjedočenja gđe Šenator, u proljeće 2000.g. (početkom te godine nastupila je Mesić/SDP-ova era, nap. a.), u jednom dnevnom listu izašli su fragmenti njezinog iskaza, premda joj je tadašnji državni odvjetnik, Dragan Novosel, obećao status zaštićenog svjedoka.

Simbolički rečeno DORH je ovu krucijalnu svjedokinju de facto prodao 'krvožednim' medijima, bili ti mediji Kutlini ili Pavićevi, zar ne!?

«Zato mi je posljednjih trinaest godina život pretvoren u pakao», rekla je gđa Milena Šenator.

Ako dobro računamo(2.000-13=1.997) znači da je Šenatoričin 'pakao' počeo još u Tuđman/HDZ-ovo doba, 1997.g., promjenom vlasti nastavio se u Mesić/Račanovo, pa novom promjenom vlasti, 2003.g., prešao u Mesić/Sanaderovo doba te još ni danas nije završio s Josipović/Kosoričinom vladavinom…

Uz napomenu kako je Josipovićev primarni motto: pravDA!?

Doduše, DORH bi trebao biti potpuno neovisan o politici pa je tim čudnije kako inače ekspeditivni Mladen Bajić tu kalvariju, taj 'pakao' gospođe Milene nije okončao još na početku svog mandata, koncem 2001.g.? Stvarni pakao Šenatorica je navodno i proživjela jer su joj nakon njenog svjedočenja u dva maha 'neki zlobni ljudi' zapalili imovinu. O tome je obavijestila i Bajićev DORH ali nikakvu zaštitu nije dobila niti je ozbiljna istraga bila poduzeta; svakako tužna priča, ali, teško 'probavljiva'.

Što je podozrivo u cijeloj priči?

Pa, čudnovato je to što SDP koji je na vlast došao 2000.-te nije koristio ovo svjedočenje protiv šefa tada najjače oporbene stranke-HDZ, Ive Sanadera, a provizijska isplatnica (ako glasi-)na njegovo ime u iznosu 800.000 DEM bila bi pravi corpus delicti da ga se kazneno sankcionira i već tada zauvijek ukloni s političke scene.

Još čudnije je to što je, inače lukavi lisac Miroslav Kutle, pisanom priznanicom veoma naivno ostavio uočljiv trag 'prljavom novcu' iz svog tajnog, 'crnog fonda'!?

Čisto, usporedbe radi, ali bez ikakve zlobe:

Kako to da ovo vjerodostojno svjedočenje nije koristio tadašnji predsjednik, 'naš Stipe', iskusni lovac na državne neprijatelje u potrazi za 'zlatnim polugama s Djevičanskih otoka'?

Sjetimo se samo kako je on brzo i elegantno riješio pljačku 'Petrač/Nobilovih' dragulja, koje doduše nitko vidio nije osim bivše tajnice 'pljačkaša' Zagorca, Snježane Šiprak.

A još uz to tih dragulja se 'odrekao' i njihov pravi vlasnik(?), njemački trgovac oružjem, Josef Rothaichner.

Uza sve to Zagorec je dobio sedam godina tamnice!

Nu, nakon ove 'Latinice' posvećene austrijskoj banci, Denis Latin je tjerajući hypo-lisicu izgleda istjerao pravog vuka, državnog odvjetnika Mladena Bajića, optuživši ga indirektno kako već treći mandat nije u stanju riješiti pitanje Sanaderove provizije kao ni pitanje pranja silnog novca te banke putem kredita. Doduše, kredita 'koje nitko ne vraća'!

Opet, tko zna, možda je i Ivo Sanader postao lovinom za odstrel jer on danas nikome za ništa ne služi. Svoju rolu odigrao je 'naš Ivo' savjesno do kraja, od uhićenja Gotovine u sprezi upravo s pouzdanim Bajićem, CdP-e i engleskim MI-6, a na opće zadovoljstvo Bruxellesa otklonio i ZERP kao veliku zapreku ulaska u EU!

Time je njegova misija okončana!

Druga stvar je s Mladenom Bajićem čija je 'blistava karijera' započela još u 'predratno doba', nastavila se dolaskom Mesića(i Račana) za kormilo ove države, pa, uza sav Latinov trud njemu ni dlaka s glave neće pasti!

Figurativno rečeno (i ne bez gorke ironije), Bajiću treba 'skinuti kapu' jer je državi Hrvatskoj uklonio teški kamen s leđa na njenom putu u EU, kamen koji se zove/zvao Ante Gotovina…..

Nakon odlaska Račanove koalicije s vlasti klimav je postao i stolac Mladena Bajića. No, tada je uslijedio veliki međunarodni pritisak na Hrvatsku zbog bijega generala Ante Gotovine….ili Gotovina ili EU?

S jedne je strane, HDZ s Ivom Sanaderom na čelu dobio je vlast provodeći politiku zaštitnika naših ratnih heroja(sjetimo se samo splitske rive 2001.g.!) bez obzira na to za što ih se tereti, a s druge strane bio je 'prisiljen' riješiti slučaj Ante Gotovine.

Povjeriti taj posao iskusnom kadru, Bajiću, koji tada ionako nije bio HDZ-ov politički izbor izgledalo je kao idealno rješenje. No, sudjelujući aktivno u potrazi za Gotovinom, Bajić je dobio jakog saveznika, bivšu glavnu haašku tužiteljicu Carlu Del Ponte. Postoji ozbiljna teorija da je zahvaljujući upravo njoj dobio svoj drugi mandat na mjestu glavnog državnog odvjetnika!

A bio je i počasni gost na premijeri filma 'Carlina lista', prikazanog na filmskom festivalu u Locarnu, Švicarska, kolovoza 2006.g.!

(Bajić s Carlom del Ponte, LOCARNO, kolovoz 2006.g.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić susreo se u nedjelju s glavnim haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte u Locarnu u Švicarskoj, gdje je u sklopu 59. međunarodnog filmskog festivala predstavljen i dokumentarni film 'Carlina lista'. Bajić je u Locarnu sudjelovao na okruglom stolu pod nazivom 'Borba protiv oslobođenja od krivnje: izazovi na Balkanu'. [vje])

Eto razloga zašto CdP-e u svojoj kontroverznoj knjizi 'Lov, ja i ratni zločinci' Hrvate naziva 'podlim kurvinim sinovima'!

-Ipak, na 'Latinici' je bilo dirljivo vidjeti gđu Šenatoricu kako plače, jer, ona je zamišljala Hrvatsku drugačijom i poštenijom; i ne samo ona, dodao bih!

Damir Kalafatić