Oporbene "sove" i vladajuće "sjenice"

Pin It

Nakon nedavne kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovih suradnika u gradskoj upravi te bivšeg direktora Tržnica Ivana Franolića, zagrmjeli su 'pošteni' es-de-pe-ovci slijedećim riječima: 'manevar je to kojim HDZ zamagljuje svoj kriminal'.

Drugim riječima, progonom kriminala SDP-a, Kosorica želi 'amortizirati' kriminal HDZ-a.

Iz toga bi se moglo zaključiti kako su jedni i drugi pripadnici u biti jednakih kriminalnih 'milieu'-a, pitanje je tek tko je od koga gori('bolji')?

Narod bi jednostavno kazao:

-Rugala se sova sjenici!

SDP-ovci tome dodaju, kako su ravnatelj policije u Zagrebu(inače bivši Riječanin) Oliver Grbić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zadatak odradili po nalogu premijerke. No nema odgovora na pitanje čija je naredba bila da kriminalistička obrada, temelj sada podnesene prijave, gotovo dvije godine skuplja prašinu u ladici Županijskog državnog odvjetništva?

Ali, isto tako se ne zna pravi razlog zašto se je kazneni progon protiv Slavka Linića, zbog istog (ne-)djela, 17 godina 'kiselio' u ladici DORH-a do zastare a pokrenuta istraga o 'slučaju Obersnel' prebačena u Osijek. Razlog može biti taj da riječko Državno odvjetništvo nije objektivno ili je podložno lokalnoj politici (ustvari diktatu sive eminencije grada Rijeke, Slavka Linića)!?

Ne treba biti previše pametan, cijela 'stvar' jasna je k'o sunce!

Prvo: Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u svojim je arhivama uspjelo pronaći spis P-8750/92 na temelju kojeg je sklopljena sudska nagodba kojom je Tržnicama Rijeka dodijeljena 15-godišnja koncesija i omogućeno bogaćenje vlasnika Ivana Franolića...

Drugo: Poslovni odnos između Grada Rijeke i Tržnica Rijeka počeo je početkom 90-ih godina nakon što je nekadašnje poduzeće Gradske tržnice ušlo u uhodani žrvanj pretvorbeno-privatizacijskog procesa(čitaj: pljačke, nap. a.), a Gradu je prijetila opasnost da u njemu izgubi vrijedne objekte koji imaju čak i spomeničku vrijednost.

Bio je to jedinstveni 'hrvatski presedan' da Tržnicom raspolaže privatno dioničko društvo većinskog vlasnika Ivana Franolića umjesto, što je uobičajeno, da tržnicama upravlja gradski 'Komunalac'!?

Treće: Glavni akteri bili su tada riječki gradonačelnik Slavko Linić i direktor Tržnica Rijeka i Linićev stranački kolega Ivan Franolić, danas ugledni SDP-tajkun koji je preko unosnih 'Tržnica' postao vlasnikom hotela 'Jadran'.

Valja podsjetiti da ni jednome ni drugome ne prijeti kazneni progon jer je za ono što su oni možebitno počinili nastupila zastara. Naime, Slavko Linić je prestao biti riječkim gradonačelnikom 2. ožujka 2000. godine, a današnjeg hotelijera Ivana Franolića je u direktorskoj fotelji Tržnica Rijeka naslijedio Zoran Luštica.

Dodajmo još i ovo:

Istražujući taj 'zastarjeli' slučaj policija(Slavko Linić ministra Karamarka naziva 'špijunčinom', nap. a.) je ocijenila da postoji opravdana sumnja da su odgovorne osobe Grada Rijeke i Tržnica Rijeka od 2000. godine do danas počinile više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta kojim je jedinici lokalne samouprave pričinjena materijalna šteta u procijenjenom iznosu od najmanje 80,8 milijuna kuna, a u istom iznosu pribavljena protupravna imovinska korist za Tržnice Rijeka d.d. Rijeka.

Usput, ova 'zastara' neodoljivo podsjeća na jednaku 'zastaru' u slučaju nikad izgrađenog Doma umirovljenika u Medarevu kod Dubrovnika a time i spas od kaznenog progona onog 'mačka s devet života', oporbenjaka Radimira Čačića.

U oba slučaja kaznena djela su 'de facto' ostvarena ali 'de iure' su zastarjela pa su počinitelji iz čisto administrativnih razloga lišeni bilo kakve kaznene odgovornosti?

Polivalentni, gospodarstveni i ini stručnjak, Radimir Čačić danas je redoviti glasnogovornik oporbe na 'našoj' dalekovidnici, s minutažom skoro pa većom od predsjednika Ive Josipovića. Sutra ga možda i njemačka televizija zbog velikog osobnog iskustva angažira pri snimanju tv-serijala COBRA 11 o suludim vratolomijama specijalaca s autoceste!

Kakav je to 'politički manevar zamagljivanja' učinila premijerka Kosor sa svojim dojučerašnjim potpredsjednikom; jeli i Polančec poput biblijskog Josipa zbog ljubomore svoje brojne braće izdan i protjeran kao rob, doduše, ne u Egipat nego u Remetinec!? Hoće li se on, nakon što uz pomoć svog hvalevrijednog fiškala otkrije 42 tajna dokumenta o svojoj političkoj 'braći', ponovno poput Josipa uzdići do važne osobe?

Naivna(?) premijerka vjerojatno nije ni znala da je uhićenjem Polančeca aktivirala opasnu tempiranu bombu; nije li to pravi politički 'harakiri' vladajuće koalicije!?

Bilo kako bilo i ovi navedeni primjeri zorno pokazuju kako između 'oporbenih sova' i 'vladajućih sjenica' nema nikakve razlike. Dojučerašnji vodeći stručnjaci hrvatskog gospodarstva, uzoriti menedžeri godine, preko noći mijenjaju svoje obitavalište, iz luksuznih vila u pratnji policije sele se u ćelije Remetinca a mnogi od njih likuju na slobodi samo stoga jer im je počinjeni 'zločin' zastario.

Umjesto zdrave konkurencije u borbi za boljitak naroda i jedni i drugi natječu se u dokazivanju svoje uspješnosti po bizarnom kriteriju:

«Mi smo bolji od vas jer smo za vrijeme naše vladavine počinili manje zla …..vlastitom narodu!»

Po svemu sudeći trebat' će ukinuti prestižnu laskavu titulu 'menedžera godine'; umjesto nje trebalo bi uvesti daleko vjerodostojniju titulu 'lopova godine' a i konkurencija bi bila daleko veća!

I još nešto:

Ljigavo podilazeći okupljenim hrvatskim braniteljima na športskom druženju u Požegi uz 'SDP-ovo' otkrivanje Tuđmanove biste(?), licemjerni predsjednik reče i ovo:

«Kao što ste vi znali(doduše, nije rekao pod Tuđmanovim vodstvom, nap. a.) pobijediti one koji su napali Hrvatsku i koji su ju htjeli uništiti, tako će sasvim sigurno neki drugi političari, neki drugi ljudi(neki sasvim novi ljudi-imuni akutne Josipovićeve bolesti 'jugosfere'!, nap. a.) pobijediti one koji su opljačkali Hrvatsku, koji su skinuli osmjeh s lica naših građana i koji su nažalost, Hrvatsku osiromašili»

«Ne, ne, nije ova današnja Hrvatska ona za koju smo se mi borili», sa suzom na oku reče jedan od branitelja.

Dodao bih, niti je ona u kojoj neki orjunaški politički dripci iz dana u dan blate naš Domovinski rat, između ostalog i sramotnim prijedlogom da se Avenija ratnog ministra-pobjednika, Gojka Šuška preimenuje u Aveniju (Titovih?) izviđača!

Damir Kalafatić