Pravna država: 'crnci' u INA-i!?

Pin It

Predstečajni postupak u tvornici 'Kamensko' pokrenut je na temelju zahtjeva a koga bi drugo doli siromašnog britanskog vjerovnika koji potražuje tek oko 100.000 eura ili ca. 750.000 kuna. Time su u drugi plan pala potraživanja radnika/ca, koja, zbog pet neisplaćenih plaća i neplaćanja doprinosa čak dvije godine, dosežu sedam milijuna kuna, a zbog toga su radnice tvornice 'Kamensko' još 10. kolovoza og. tražile otvaranje stečaja.

Ovako su im veoma mali izgledi da ponešto 'ušićare' iz stečajne mase jer će u postupku prednost imati vjerovnici a ne radnice koje su mjesecima pošteno radile a ni za 'Severov kikiriki' nisu zaradile!

Dakle, radnice nisu radile 'na crno' ali ništa nisu ni zaradile jer je račun tvrtke bio blokiran zbog naraslih dugovanja!

Ako nas pamćenje dobro služi INA je još prošle godine bila dužna državi(- državna firma državi dugovala-)fascinantnih dvije milijarde kuna a nitko nije spomenuo riječ 'stečaj'. Ni govora o stečaju, unatoč enormnom dugu i plaće su isplaćivane redovno, i to bez ikakvog umanjenja pa djelatnici te velike državne tvrtke nisu ni imali potrebe izlaziti na ulicu ili spavati po zagrebačkim trgovima poput nesretnih radnica 'Kamenskog'.

A nisu imali ni potrebe štrajkom glađu upozoravati premijerku i predsjednika države na 'nepravdu'!

Pače, Mesićev favorit, Tomislav Dragičević je u svibnju og. abdicirao s 'radnog mjesta' predsjednika Uprave, dobio čak i 'otpremninu' u iznosu, vjerovali ili ne….6,8 milijuna kuna, ali, još i danas radi u istoj tvrtki za sasvim 'pristojnu' plaću od nekoliko desetaka tisuća kuna(?)….iako je 'debelo otpremljen'!?

Po kojem je to Zakonu ili Pravilniku o radu Dragičević dobio tu 'otpremninu' ako i dalje ostaje u radnom odnosu?

Jeli to nagrada Predsjedniku uprave koji je vlastitu tvrtku uvalio u dug od dvije milijarde kuna?

Samo usporedbe radi ukupna potraživanja radnica 'Kamenskog' zbog navedenih pet neisplaćenih plaća i neplaćanja doprinosa, iznose sedam milijuna kuna, svega 200.000 kuna više od jednokratne Dragičevićeve 'otpremnine'!

'Ljudi moji jeli to moguće', uskliknuo bi pokojni Mladen Delić da je živ!

Ali, nije to sve, nije ni izdaleka!

Za razliku od radnica 'Kamenskog' koje su radile pošteno-legalno, doduše 'mukte', u našoj uzornoj, državnoj tvrtki radi se na crno.

Mađarski su ilegalni 'crnci' u INA-i navodno radili pod izlikom upoznavanje novih tehnoloških procesa, što je prema Zakonu o strancima dopušteno, ali samo 30 dana tijekom godine što nije poštovano niti je itko u ovoj pravnoj državi to primijetio a kako i bi kad su 'Crnci' bili u samom vrhu upravljačke i nadzorne strukture; ta, neće crna vrana sama sebi oči kopati!

Dakle, dvadesettroje, vjerojatno visokoškolovanih, stranaca u samom središtu INA-e radilo je bespravno na crno. Među 'pronađenim' mađarskim ilegalcima čak su tri visokopozicionirana člana uprave i pet Nadzornog odbora.

Bez radne dozvole su radili predsjednik uprave INA-e Zoltan Aldott i članovi uprave Lajos Alács i Attila Holoda. Od članova Nadzornog odbora 'pocrnili' su još i njihov potpredsjednik György Mosonyi te još četiri člana odbora: Ábel Galácz, József Molnár, József Simola i Oszkár Világi; sramota za pravnu državu Ive Josipovića!

I na kraju ove nevjerojatne priče INA je ipak kažnjena s ukupno 1.854.400 kuna, od čega je dio državi već uplaćen.

Pala buha na medvjeda, reći će radnice 'Kamenskog'….

INA će povećati cijenu goriva za kojih par lipa uz standardno obrazloženje naivnim potrošačima: 'zbog nepovoljnog kretanja cijena na Mediteranskom tržištu' i bit' će vuk sit a koza će ostati cijela…INA će se itekako namiriti iz džepa nas, potrošača!!

A radnice 'Kamenskog', umjesto dugogodišnjim radom zaslužene otpremnine, bit' će nakon stečaja 'otpremljene' na burzu rada, ili, jednostavno izbačene na ulicu! Eto, u tome je enormna razlika između njih i nedodirljivog Tomislava Dragičevića, a mađarski 'Crnci' će i dalje upravljati i nadzirati hrvatsko bogatstvo, i tekuće i plinovito!

Dodatak:

Bivši dugogodišnji direktor INA-e Tomislav Dragičević ne samo da je od te naftne kompanije proljetos dobio rekordnu otpremninu u Hrvatskoj, kada je riječ o tvrtki u kojoj država ima vlasnički udjel, vrtoglavih 6,8 milijuna kuna i ostao raditi kao član uprave te kompanije, nego je, prijavivši fiktivno prebivalište, na toj otpremnini uspio 'uštedjeti' (opljačkati ovu opljačkanu državu!!!, nap. a.) još oko 200.000 kuna(izvor SEEbiz, 25.rujna og.); nezajažljiva gramzivost!

Tih 200 tisuća kuna recipročno je stotinu mjesečnih, 'pristojnih penzija'!

Prijavljen je, naime, u Dubravi Pušćanskoj gdje plaća porez svega 10 posto (zagrebački je 18 posto!), na adresi Mladina 24, dakle jako blizu svog 'mentora' Stipe Mesića koji isto tako ima vikendicu u neposrednoj blizini; 'opa, bato'! Plaća li i Stipan jednak porez, jeli i on po boravištu naturalizirani Pušćanec?

Dakako, radi se o notornoj utaji poreza(-kažnjivog djela u svakoj demokratskoj državi izuzev Hrvatske, nap. a.)-zbog kojeg bi nestašni Tomica i opet trebao mijenjati 'stalno boravište': ovaj put iz Dubrave Pušćanske u zatvor Remetinečki.

A u istu ćeliju strpati mu i 'komšiju' Stipu pa nek' mu viceve priča jer taj lakrdijaš nije ništa drugo ni radio!

damir kalafatić