'Izvinjenje', isprika,žaljenje ali ne i traženje oprosta!

Pin It

Lijepo pjeva Giboni:

Oh Bože, da mi te prominit

Ili tebe ili sebe; isto je…

Moglo bi bit da je lakše umrit

Nego ljudima reć': ‘Oprosti’!

U cijeloj ovoj političkoj predstavi na Ovčari čak mi je prihvatljivije bilo slušati Srbina Borisa Tadića, njegovo izvinjenje, ispriku i žaljenje za žrtvama, nego sramotno slovo ‘Hrvata’, Ive Josipovića kako ‘nariče’ nad, citiram: ‘žrtvama bezumne politike’!

Koje ili čije to politike, gospodine predsjedniče?

Iako to niste rekli, svakako ste narodu ostavili donijeti zaključak kako je to bila pogrješna politika devedesetih, ali i podjednako ‘kriva’ politika tadašnjih aktera, dakako, koliko Miloševića isto toliko i Tuđmana, jer:

‘Da smo nas dvojica, umnih a ne bezumnih ljudi, tada bili predsjednicima Srbije i Hrvatske do takvog zla ne bi ni došlo’; zar ne!?

Nije li to upravo flagrantno izjednačavanje strana u sukobu, odnosno: vi ste nas ubijali na Ovčari a mi smo vam jednakom mjerom odgovorili u Paulin Dvoru pa smo stoga i jednaki u zločinu….i od danas smo ‘kvit’!

Što to znači ‘izvinjenje’?

Ja ću se nekome ‘izvinuti’ ili ispričati ako mu slučajno stanem nogom na žulj ili ću, ako glasno podrignem ili nekontrolirano ‘pustim’ vjetar, zamoliti društvo da me ‘izvine’ jer imam želučane tegobe. Ali, ako nekog moji sunarodnjaci ubiju, namjerno i zvjerski, eeee onda, uime tih mojih sunarodnjaka-ubojica, rodbinu žrtava moram duboko i ponizno zamoliti za OPROŠTENJE!

Ako se ispovijedam kod mog duhovnog oca ponajprije moram nabrojati sve svoje grijehe za koje ću dobiti odgovarajuću pokoru, za grijehe ću se zadanom pokorom pomoliti i za njih pokajati a tek tada će mi moj duhovni otac dati oproštenje pa ću moći primiti tijelo Kristovo.

Nu, dobro, ovo je pomalo i filozofija grijeha i oprosta, ali, ono što čovjeka najviše zaprepašćuje to je da ni Josipović kao ni Tadić, što je za Tadića i razumljivo, ni jednom riječju nisu označili ubojice Ovčare pravim imenom niti su imenovali agresora! Naime, predsjedniče Josipoviću, pobijeni na Ovčari nisu to bile nikakve žrtve kao što vi kažete ‘bezumne politike’, to su bile žrtve pijanog, divljačkog i raspamećenog srbijanskog agresora, savim svejedno jesu li to bili Šljivančaninovi vojaci ili su bili jednaki im, krvoločni domaći četnici ‘neuhvatljivog’ Gorana Hadžića.

Ili, ako baš hoćete precizno: ubijeni su prema ‘bolničkoj evidenciji’ doktora Voje Stanimirovića tadašnjeg šefa bolnice, imena SVETOG SAVE!

A njihova, četnička, ‘bezumna politika’ bila je politika klanja koju je čak i britanski BBC grješkom emitirao jer nije mogao prevesti lijepe riječi:

BIT’ ĆE MESA KLAT’ ĆEMO HRVATE!

A onaj bolnički spisak koji je ova srpska bulumenta u Vukovar donijela u znak dobre volje, već je 19 godina poznat doktoru Voji Stanimiroviću; možda ih je on, ‘lično’, i poslao u Beograd!

I što reći na kraju nego:

BOŽE, ČUVAJ HRVATSKU….od njenog predsjednika!

damir kalafatić