'Import-manija': od žigica do sapun(ic)a!

Pin It

Nedavno nas je zaplašila afera sa zamrznutim mesom koje je godinama 'ležalo na ledu' po našim skladištima. Bio je to jeftini uvoz govedine iz Brazila kojoj je davno istekao razumni 'rok uporabe'. A ovih dana pravi šok diljem Europe:

Opaki otrov 'dioxin', kao 'špekulativni' dodatak kokošjoj prehrani, pojavio se među eu-pernatim beštijama i njihovim 'proizvodima'…..među jajcima.

Čitamo u medijima:

U naprednoj eu-zemlji, Njemačkoj, više od 4.700 peradarnika zatvoreno, započeo preventivni pokolj nedužnih kokošiju-pravi kokošji genocid-unatoč tome što su kokice imale besprijekoran komfor; po strogim eu-propisima imale su čak i posebne prostorije za 'intimne odnose'' s pijetlovima.

Smrtonosni 'dioxin' proširio se i na Britansko otočje putem izvozne njemačke majoneze kontaminirane njemačkim jajcima; ajme majko, kud to ide naša buduća, uzorita EU-zajednica!?

Smislio sam jednostavno rješenje:

Odlučih prijeći u stopostotne vegetarijance-susjedi Slovenci bi rekli na 'sadje in zelenjavo'; kvragu i tava i jaja, i kokoši i brazilska zamrznuta govedina!

Pred očima mi slika nasmiješenog CRO-tajkuna, Nadana Vidoševića-'kupujmo hrvatsko'-pa kao pravi ognjištar skoknem u jedan izrazito domaći mega-trgovački lanac kako bi se osigurao strogo bezmesnim proizvodima po mogućnosti isključivo domaće provenijencije.

Kupim usput i žigice jer mi je 'crklo' automatsko paljenje na mom relativno novom, uvoznom plinskom štednjaku poznate talijanske, eu-marke.

I gle čuda:

Čak i žigice uvoz su iz Rusije, na njima piše: 'JSC FESKO-RUSSIA' a sad pogledajmo odakle nam stižu sirovine za ručak od moje 'eko-zelenjave':

Prvo, pripremio sam jednu zdravu bezmesnu juhu od zelenih mahuna …pogledam 'markicu' kad ono uvoz s 'bliskog nam Istoka', iz Srbije; naša 'braća' bi rekla: sitna 'boranija'!

Kao začin za laganu juhicu isjeckao sam malo bijelog luka-češnjaka radi preventive od epidemije svinjske gripe; i opet uvoz….iz daleke Kine!

-Za 'glavno jelo' kupio sam gotovi-geometrijski lijepo izrezani, zamrznuti 'pomfrit' a kad tamo i krumpir je uvoz iz Njemačke(pa nije valjda i u njemu otrovni 'dioxin'?)

-Za prilog 'glavnom jelu' uzeo sam paketić od stotinjak grama zamrznutih prokulica; a za one koji ne znaju, to su sitne glavice kelja koje se beru u kasnu jesen-pred zimu.

Dakle, to je mini-kelj zaostao u razvoju ili popularno rečeno 'keljev isprdak'!

Nećete vjerovati, i te sitne prokulice su uvezene….i to iz eu-Belgije!

-Htio sam donekle i kalorično pojačati moj vegetarijanski ručak s malo suhog graha-fažola ali sam od toga odustao kad sam vidio da je i to uvozni artikl iz dalekog, južnoameričkog Perua!?

Kako iz navedenog vidimo uvozna manija(čitaj mafija) prisutna je u brojnim živežnim namirnicama vegetarijanske prehrane iako ti 'božji darovi' uspijevaju na svim geografskim širinama i duljinama pa i kod nas u Hrvatskoj….

Potrebno je samo moliti se dragom Bogu za malo kiše i uz to ponešto ljudskog truda; uzalud, puno lakše je uvesti i na marži zaraditi!

Eeeeee, uvozimo mi ne samo sitnu 'srpsku boraniju' nego i druge lijepe stvari-odasvud, doduše za duhovno-kulturološke potrebe našeg puka.

Uvozimo, valjda, po visoko-stručnom kriteriju HTV-a i inih tv-kuća, srcedrapateljne 'sapunice' raznih provenijencija: meksičke, turske, brazilske a od jučer još i indijske-čak 212 epizoda, jedna 'ljepša' od druge!

A emitiraju se baš u udarnim terminima, za vrijeme ručka ili oko večere kako bi, valjda, napunili želudac, ako već ne zamrznutom uvoznom hranom, onda 'sapun(ic)om …iz uvoza!

Evo kako nas o tome trijumfalno izvještava 'naša' dalekovidnica najavljujući najnoviju indijsku seriju:

„Sapunica 'Main teri parchhain hoon', koja se već prikazuje(zamislite, čak i) u Makedoniji pod nazivom 'Ti si moja sudbina' neće biti samo novost na domaćim ekranima, već i uvod u nove (kulturološko-umjetničke?)trendove zbog svoje raskoši boja, emocija, glazbe i plesa, koje dosada viđeni slični formati nisu imali, a po kojima je Bollywood (indijski Hollywood!?) prepoznatljiv“ (valjda, jedino u Indiji i Makedoniji, nap. a.).

Serija se počela prikazivati na HTV-u 3. siječnja u terminu od 18:30-18:40 do 19.25 sati pod nazivom 'Ja sam tvoja sudbina'….i to na prvom programu!

Ma, baš lijepo, sad za ručak imamo meksičku trakavicu 'More ljubavi' kojoj bi bolje odgovarao naziv 'More morskih gluposti' a za večeru 'Ja sam, ili ti si, tvoja odnosno moja sudbina'.

Nego, imam dva bistra unuka-pučkoškolca, koji su prve epizode već stručno pregledali i ocijenili…..a inače su živi k'o vragovi.

E, da bi ih smirio, zaprijetim im:

„Ako se vas dvojica konačno ne smirite pustit ću vam indijsku 'Moju/tvoju sudbinu'“; efekt je više nego dobar, smire se poput bubica uz povik: „dida, samo ne to, molimo te!“

 

Ps.:

Ne mogu a da ne pomislim:

Kako će nam svima biti lijepo u ovoj bogomdanoj zemlji kad se prihvatimo posla pa počnemo obrađivati onih 840.000 hektara neobrađene zemlje-šikare i šipražja-u Šišljagićevoj ravnoj Slavoniji….eee, neće nam tada trebati ni uvoz sitne boranije iz Srbije, zar ne!?

A što se tiče Europe, žao mi je kokošiju ali i strah me dioxina među jajcima!

damir kalafatić