Rat je duuuuga granata

Pin It

Ove stvari u biti većina nas već znamo, al eto - nešto malo zbog gostiju Portala ali nešto malo i za one mlađe, koji nisu imali prilike gacat po blatu, pržit se na kamenjaru, smrzavat se na Velebitu, itd...

E sad zamislite eba nas sve miš, ak je to tak nakon jednog događaja, granatiranja, akcije, napada, obrane, forsiranja, svih paklenih stvari koje smo prolazili; pa kak je onda kad sve to jednostavno preslikaš na "veliku sliku"?

Kod mene je uvijek bilo isto, a i danas je tak ostalo (većinom): kad je frka, odjednom sam miran i iskalkuriran ko računalo, al kad sr...nje prestane, odjednom dolazi ona drhtavica i snaga (adrenalin?) me napusti, i onda sam najranjiviji i u najgorem k...rcu.

Jer tu je odgovor za sve one kaj ne znaju kaj je ptsp.

Zamislite samo kolko ste u komi kad vas nešto uzruja na minutu, dvije, pa se poslije morate smirivat deset-dvajst minuta, pol sata-sat (?); i onda zamislite kak je to živjet u ratu mjesecima i godinama, di se ta nervoza i stres nakupljaju svakodnevno, svakosatno, svakosekundno...

To je usporedba sa granatom koja žukne u sekundi, geleri prelete u nekolko sekundi, i to je to - sad se ti smiri u sljedećih pol sata-sat? Kako tko.

Al fora je kaj te i nakon kaj se smiriš - poslije ćopi kaj? Ptsp.

A rat je duuuga granata koja traje mjesecima i godinama, i nakon nje se smirivaš - koliko? Godine? Desetljeća?

U biti i nema veze, jer nakon desetljeća smirivanja - poslije te opet ćopi kaj? Ptsp.

Pitaj vraga kaj je još pred nama, ljudovi.

Mi svi mislimo kak smo ušli u neku kolotečinu, i kak bu sve O.K. samo ak nas ostave na miru i puste nas nek živimo; al kaj kad nas počne drmat ko nikad?

Ne daj Bože, al Bog nam se uvijek čini toliko dalje nego vrag; pogotovo kad te počne prat.

 

Streh