Utisci o G.K. Kolindi nakon 'Bujice'

Pin It

- Nakon prvih nekoliko minuta, žena se činila totalno apolitična.

Barem 10 minuta u kojima se razgovaralo o dosadašnjim hrvatskim vlastima, politici općenito i ikakvim kritikama ideologije koja se natura Hrvatima bujanec je mogo strpat u 20-ak sekundi, di bi dotična mogla reć jednostavno "ne bi se štela mešat", i tako dovršit hrpu rečenica bez smisla, početka, a kamoli kraja.

Jer iz toga dijela emisije ja sam osobno mogao prepoznati samo kako gospođi G.K. ideologija, smjer, svjetonazor, ili ikakav vid politike u Hrvatskoj ne znači baš puno.

Jedino kaj je iole pokušala artikulirati bilo je repetiranje onih poruka o "zaboravljanju prošlosti" i "potrebe za kretanjem u budućnost".

Po tome bi se dalo zaključit kako gospođa nema niti najmanju namjeru suočiti se sa sramnom prošlošću Hrvatske, ispravite me ako griješim?

Molim vas.

Naime, sramna prošlost Hrvatske na koju mislim je ova prošlost (u nekoliko točaka):

- ona u kojoj se provelo (a i dalje se provodi) najzloupotrebljavaniji zakon u povijesti svijeta - zakon o aboliciji pobunjenih srbijanaca, jer u tome zakonu nigdje ne piše kako su oprošteni zločini koje su srbočetnici počinili, već samo kako je abolicija moguća za one koji nisu počinili teže zločine, te okrvarili ruke. O tome ni riječi.

- sramna povijest u kojoj su šugoslavensko-udbaške vlasti pomilovale apsolutno svakog četnika, udbaša, orjunaša, "spc bojovnika" i ostale zločince, te ih REintegrirali u Hrvatsku, bogato ih nagradivši za njihove zločine, što visokim političkim dužnostima, što čistom, tvrdom gotovinom.

- ona sramna prošlost o kojoj govori nekažnjavanje ratnih profitera putem "privatizacije i pretvorbe"

- prisilno umirovljenje ili izbacivanje prvo Generala Hv-a, a nakon toga skoro svih Branitelja

- postavljanje srbijanskih terorista i šugoslavenskih udbaša na političke i ine funkcije po čitavoj Hrvatskoj, na apsolutno SVIM nivoima

- izdaju i veleizdaju na svim razinama, od strane nebrojenih političara i ostalih; npr. neprovođenje ZERP-a, ali provođenje ZAMP-a, lažna svjedočenja u haag-u, izjave o agresorskoj prirodi Rata u BiH, "detuđmanizacija", odnosno dehrvatizacija čitave Hrvatske - i još nebrojeni primjeri istih

- mutikašerenje oko Piranskog zaljeva; te daljnje izdaje nacionalnih interesa na svim razinama - od pelješkog mosta do rasprodaje apsolutno svega u vlasništvu hrvatskog Naroda

- kriminaliziranje Domovinskog Rata, te izjednačavanje žrtve i zločinca

- apsolutna nebriga o Braniteljima kao kaj su Veljko Marić npr, ili onih koji su zbog zločina birokracije na rubu preživljavanja; zločini zbog kojih je samoubojstvo počinilo već više TISUĆA Branitelja

- apsolutno zanemarivanje povrata dijelova Hrvatske koji su još uvijek pod okupacijom drugih država ili nazovi država

- apsolutna nebriga o siromašnima koji su predani na milost i nemilost pohlepnih banaka

Još nekoliko stotina ovakovih redaka bi načelo KORIJENE problema u Hrvatskoj, i izravne ili neizravne razloge zbog kojih je Hrvatska danas na rubu bankrota, ali o njima nismo čuli niti riječ.

Čuli smo više puta ponovljene, pomalo letargične floskule o "okretanju gospodarstvenim problemima" i "budućnosti", i to je to.

"Okrenimo se budućnosti". A-ha.

U sljedećem dijelu emisije gospođa G.K. je puno izravnija, što je pomalo čudno.

Jer se u nastavku govori o američkim interesima u drugim dijelovima svijeta, u što se nekako uplela i izjava o suverenosti država, i prava na to da se nitko ne miješa u unutarnja pitanja drugih država.

Ajd O.K.

Ali onda: primjer teme u kojoj se gospođa G.K. skoro pa vatreno obraća voditelju: tema o Ukrajinsko-Ruskom Ratu, gdje bez ikakvih kočnica govori u prvom licu množine: "MI bismo htjeli bolje odnose sa Rusijom, ali... MI smo zamrznuli odnose sa Rusijom, itd..."

Tu negdje onda ulazi i izjava o našoj (Hrvatskoj) "nezahvalnoj nezainteresiranosti" u vezi Ukrajine, pa onda red ukrajinske pjevačice sa zastavicom oko ruke...

Sve u svemu ništa čudno, ako je gospođa G.K. Amerikanka ili Ukrajinka, ili ako se kani kandidirati za predsjednicu Ukrajine.

Ali iz kuta gledišta mene Hrvata, kao zatupljenog ognjištarca kojemu je Hrvatska ipak bliža od drage mi Ukrajine - to je pomalo čudno.

A ne vjerujte meni, odgledajte emisiju i sami, pa recite ne čini li vam se kako se gospođa G.K. dobro "zagrijala" govoreći o Ukrajini? Tu su odjednom padale riječi poput "pravde", "istine", i borbe za iste, a ja sam mogao razmišljati samo o jednome: kad bi se gospođa barem ovako "palila" na temu o Hrvatskoj, i pravdi i istini o Hrvatsko-srbijanskome Ratu, te rješavanju Hrvatsko-srbijanskih problema...

Zaista, bi li gospođa G.K. tako žustro i plamtećih očiju sutra zamrznula Hrvatsko-srbijanske odnose dok se ne raščiste i ne riješe hrvatski PROBLEMI I OTVORENA PITANJA?

Ako itko zna odgovor, molim vas, udijelite siromaku

U sljedećem dijelu emisije, voditelj se opet vraća u Hrvatsku, i govor tijela gospođe G.K. postaje lpuno ležerniji i opušteniji; vatra u očima se gasi, i sve se opet vraća na "ne bi se štela mešat" retoriku.

Tu su sad već očekivani govori o "pomirbi" (di su mi se leđa naježila), blago i "graciozno" opraštanje nekih neugodnih poteza protukandidata, kao i na početku, jerbo "sve je to politika, ne"?

Uglavnom, niti riječi o "pravdi i istini" kakovu zahtijeva za Ukrajinu.

I tako se nastavilo i u nastavku emisije.

Niti dvaput postavljeno sugeriranje voditelja rečenicom o tome kako je i yusipović prije 5 godina sjedio i govorio isto što i ona nije urodilo plodom, ali nema beda: čuli smo anegdotu o tome kako je gospođa dok je bila mala čekala ponoć kako bi sa rukom na srcu slušala hrvatsku himnu. A ja se odma' sjetio tko je sve sa rukom na srcu slušao hrvatsku himnu u vrijeme najveće pljačke, dok smo mi sa rukama na puškama slušali štektanje strojnica.

Slijedi još jedan red educiranja nas primitivnih ognjištaraca kako se "ne smijemo ZAMARATI podjelama i PROŠLOŠĆU", kako se moramo okretati "budućnosti, gospodarstvu i ulaganjima..." U pozadini je slobodno mogla svirat i melodija "Money" od Pink Floyda.

"Ali kakovu to budućnost, ako ćemo i dalje prošlost pometat pod tepih", zapitah se ja, ali takova bedasta, primitivna i uskogrudna pitanja odmah je zasjenila izjava gospođe o tome kako se ona na posao vozi autobusom. Ne znam ima li i tada ruku na srcu. Možda da, zbog džepara.

Pred kraj emisije dolazi najsvjetliji trenutak gospođe G.K.

Čim se počelo govoriti o vojsci, moglo se vidjeti kako tu "pliva" bez većih problema, i kako bi kao zapovjednica HV-a bila bolja od sto kotromanovića koji su već i zaboravili kojoj su vojsci služili, a kojoj služe; a o lignjunu kao zapovjedniku nećemo, nije li tako?

Uglavnom, taj je dio emisije, već rekoh, bio najvrijedniji za gospođu G.K, oči su joj opet zasvijetlile, a u jednom je trenutku čak ubacila i u petu brzinu.

Minuta se potrošila na "glas krda", odnosno nekakvu mini-anketu, i to je prošlo očekivano - za plakat gledajuć' i slušajuć' te jadne ljude s glavama u guzicama; ali moram reći kako je voditelj bio čak i popustljiv, te je krdo prikazao u boljem svjetlu nego uistinu jest.

Kraj je najavila gospođa G.K, rekavši kako je "kampanja tek počela"; na što se voditelj polio hladnom vodom po glavi izrekavši nešto kao "glas za dr. Kujundžića je glas za yusipovića"; a stavljanje šlaga na rajinoj torti je prepušten gospođi G.K. koja je raji, znajuć' dobro čega krdu treba osim kruha, čestitala pobjedu mladoga Čilić Marina.

Kaj reći za kraj?

Kampanja je tek počela, ali iako je umjesto yusipovića, po mišljenju doljepotpisanog idiota, bolje glasovati i za bukvu u susjedovom vrtu - prvi utisci o gospođi G.K. su očekivani.

Ali bih ipak htio podsjetiti raju kako je U PRVOM KRUGU glasovanja - skoro pa nemoguće baciti glas.

U prvome krugu bi jedan od kljusina favorita, naime, morao veelikom većinom odnijeti pobjedu, kako do drugog kruga ne bi niti došlo.

Ali ne vjerujte meni, piskaralu na internetu, za ime Boga! Obrazujte se, raspitajte, učite, uključite se.

Možda će mo jednog dana tako i dobiti predsjednika ili predsjednicu kakvoga svi naši izranavljeni i izginuli Branitelji, kao i drugi hrvatski Junaci zaslužuju.

Mi preživjeli očito ne zaslužujemo bolje. Jer kad bismo zaslužili, ovo nam se sve ne bi događalo.

 

Darijo Strehovac - Streh