U javnost cure najtajniji transkripti titovih pionira - Zoran Milutinović sa drugovima otvoreno o borbi za vladavinu nad državom 3.dio

Pin It

To tako ne može ići dalje. Netko će morati dati odgovor i na to pitanje. Jer kad nam je sigurnosno politička situacija u pokrajini loša ne smijemo dozvoliti da nam ucjenama isti ti pokrajinski rukovodioci ekonomski poboljšavaju prirodne neprijatelje i domicilno hrvatsko stanovništvo, nauštrb naših operativaca iz državnog sektora, a kako na to tek gledaju naši saveznici iz SDSS-a možete samo misliti.

Ubuduće će se morati početi upotrebljavati i jače mjere protiv toga, slične onima kakve smo razvili u Lici, i sami znate, provale, uhićenja, prijetnje, silovanja, pa i likvidacije... Zašto ne, sve u svojoj mjeri, ne želimo još jednog novinara ili pravdoljupca i na toj strani ove države.

Jer ako takve stvari i rast male ekonomije dopustimo rasti igdje drugovi, to će imati dalekosežne posljedice na uništavanje utjecaja državnih institucija, birokracije i u ostalim županijama, a znate i sami kako je komunizam preteča interneta - svaki pečat na papiru je jednak kliku na stranici - što više klikova - to veća zarada. A zauzvrat ne dajemo ništa doli otpust grijeha mesarima šuma.

Imam osjećaj, drugovi, da tu imaju svoje prste i naši „prijatelji" sa Zapada.

Vjerujem informaciji generala Lovre da vojno obavještajne, službe SAD-a, posebno njihova CIA, pod šifrom „elza " ili „ana " imaju veliki upliv na političko sigurnosno stanje na našem dijelu područja regijona.

Jer kako drugačije protumačiti da se visoki funkcioneri, ne samo iz Amerike, već i Njemačke ili Engleske, a to slušamo svakodnevno u radioemisijama CNN-a i sličnih, toliko interesiraju za tu našu pokrajinu i brinu se za sudbinu građana albanske nacionalnosti sa Kosova?

Oni objavljuju najbanalnije informacije i kad se Albanac i Srbin potuku radi djevojke. Imam ja i drugih informacija koje potvrđuju tu istinu.

Naime, neki na zapadu misle da je sada vrijeme „uplesti" prste u Jugoslaviju. Tvrde, moramo biti spremni za dan ,,D", dan kad više neće biti zoke jer je on, tvrde oni, jedina osoba za stabilnost regijona. Da, ja jesam odgovoran narodima ove zemlje za njezin integritet, za stabilnost, ali da nema vas, i onih nesretnih ostataka naše Armije, šta bih ja mogao činiti u situacijama kao što je ova sada na Kosovu? Ništa.

Ali kako već rekoh, i da ne radimo ništa, nešto će se dogodit.

Jer, zamislite istinu da je rukovodstvo u Prištini, a posebno njihovi ilegalni aktivisti, dobro informirano o zapadnim strategijama. O tome i o toj temi su razgovarali, kako sam informiran, sa Sovom, a i Milorad je sa Lazom ono obazrivo, da ne uvrijedi „zapadne saveznike", govorio o sve većem broju zapadnjaka koji posjećuju Prištinu i razgovorima koje vode. Njih ne interesira da pomognu, već da nađu „saveznike" za svoje planove.

Još ću se konsultirati kad budem razgovarao sa političkim vrhom, ali sam već sada u ozbiljnim razmišljanjima da u zagrebu, na nekom fakultetu osnujemo jednu komisiju koja će djelovati na prvu, a ja ću inzistirati da na njezinom čelu bude Mato, uz Rankovu stalnu kontrolu.

Pa dok se ovi, znate već koji, bave time, ima da se otvoreno razgovara o nastaloj situaciji i da se dade sud tko je kriv za ovakvo nestabilno stanje u čitavom regijonu.

Rekao sam da neki, kao Gizela, predlažu da, kao i 1945. godine, na cijelom području uvedem vojnu upravu jer da je to jedino rješenje stišavanja situacije u regijonu.

Čekat ću izvještaj komisije, i ako ja budem uvjeren da drugih solucija nema bit ću prisiljen, pa što god na Zapadu budu mislili, uvesti Vojnu upravu i dizanje revolucije kod progresivnih drugova iz svih ćelija. Ako se odlučim na ovaj potez, a sve sam sigurniji da ću morati, onda će neki od pokrajinskih rukovodioca, ne samo partijski već i sudski odgovarati za takvu politiku.

Pa zaboga, to je ne samo politički neposluh, već i antidržavni akt za koji će netko, jasno, koga se mi dogovorimo da je kriv, morati odgovarati.

Imam pouzdan podatak da će se sada sve, dok ću ja biti na liječenju a moj nasljednik se obuči, primiriti.

A, u toj informaciji na službe, pročitao sam da imaju točno razrađen plan kako organizirati pobune u Prištini, Trepči, Kosovskoj Mitrovici, a i u Tetovu u Makedoniji. Čekaju moj odlazak da idu u realizaciju svojih separatističkih planova. Oni se nadaju našim „brzopletim" sudskim procesima bez dokaza.

Ne, neće biti „političkih procesa", ali će biti sudovanja onima koji su akteri takvih planova, a imamo i drugoga konja u trci.

Men se čini da su oni svi zaboravili naše najjače partnere u regijonu, i sami vidite kako je Milorad sa tim kao referendumom odigro prvi potez, pa da vidimo dokle će oni ić.

Jer mi ne smijemo dozvoliti da nam regijonu netko, tko je najmanje zaslužan, razdire jedinstvo, a naši i dalje vjerni vojni rukovodioci i ostatak naše Armije moraju biti čuvari i nosioci tog jedinstva. Zašto sam to rekao?

U Crnoj Gori smo instalirali i postrojili još jedan kontigent koji ima da se bori protiv NATO ulaska u igru, a Vladimir i majka Rusija nas tu podržavaju 110 procenata.

Naime, imam informacije, ne od vas, već od mojih nekadašnjih suradnika koji su u penziji, da i kod vas, jasno, jer je došlo do smjene kadrova, nema potpunog jedinstva, ali tako je kako je, sredit ćemo mi to na ovim sad izborima... khm...

Uglavnom, mlađi generali i viši oficiri, posljeratni kadrovi, imaju drugačije razmišljanje, kad su u pitanju situacije kao ova na Kosovu i u našem sektoru, od vas, mojih ratnih komandanata. Moram i o tome nešto više reći. Ne, da bih nekoga optuživao, niti da bih zbog toga o toj temi otvorio širu raspravu, već da sa vašom odgovornošću te nesporazume kod nekih vojnih starješina razjasnimo, pa ako je potrebno da se i „rastanemo" s takvim starješinama.

Jer, ja na tome inzistiram, a to morate znati, da JNA opet mora biti jedinstvena! Ona je Armija svih naroda naše zemlje bez obzira na nacionalnost starješina.

Naime, vi ste upoznati da se od prije dvadeset godina, na inzistiranje političkog vrha kojega su nam nametnuli onaj Tuđman i njegove bande ustaša s našeg područja i Slovenije, starješinski sastav, a posebno viših oficira i generala u JNA popunjava po sistemu „ključa" po nacionalnosti. To je dobro, ali i loše. Dobro je, jer su sve ključne pozicije i dalje u našim rukama, a za šaku dukata se dobar dio ovih njihovih kupi i zalijepi ciganu na čelo bez problema.

No, kada je riječ o odabiru kadrova po „ključu" moram istaći da sam čuo od nekih naših generala, posebno je tu „istinu" isticao general Ivan, da je popunjavanje sadašnje Armije po nacionalnom „ključu" loša stvar, da će nam se kad tad to vratiti kao bumerang.

Evo i to što se desilo na Kosovu, posebno kod starješina albanske nacionalnosti, rezultat su tog „ključa".

Sada kad spominjem, po ne znam koji put, prilike na Kosovu, prisjetio sam se, a skoro sam zaboravio taj slučaj spomenuti, januara ili februara 1945. godine i oštrog istupa u razgovoru sa našim "starim" - Josipa Kopiniča Malog kad su u pitanju bili Albanci.

Naime, pred kraj rata, januara 1945. godine, naše su crnogorske jedinice razoružale jednu od njemačkih divizija koja je bila popunjena vojnicima albanske nacionalnosti. Pa i starješine, osim komandanata, bili su Albanci. Ja se ne sjećam tko je "starom" predložio da tu diviziju, jasno s popunjenim našim komandnim kadrom s Kosova, ponovno naoruža i pošalje na Sremski front. Njegov prijatelj, Kopinič, kao predstavnik Kominterne, bio je protiv naoružavanja te divizije. Rekao mu je: „Zapamti Stari, oni će se na tom zadatku okrenuti protiv nas. Ti još ne poznaš Albance. Oni jedno govore, drugo misle, a treće rade".

Stari ga nije poslušao, naoružali su te vojnike, a šta im se dogodilo? Na sremskom frontu oni su se, kad su likvidirali svoje, jasno, naše komandante i komandire, priklonili Njemcima i imali su, u borbi s njima nekoliko stotina poginulih. Zašto sam vam to rekao?

Ne da bih generalizirao o neprijateljskim aktivnostima u našoj pokrajini danas sve što se dešava, već zato da shvatimo da moramo pomoći mnogim našim starješinama koji su zavedeni i sada misle o Hrvatskoj kao nezavisnoj, isto kao šta su onda neki albanski komandiri još onda vikali: „Kosovo republika".

Sve što sam vam rekao, znam, reći čete mi: „Pa ti si naš vrhovni komandant, što čekaš?" Znam, to je lako reći, a ja bih htio da se ta stvar raščisti što bezbolnije, bez represalija i repova novčanih puteva, političkim putem.

Ne želim ponoviti 1948. godinu i Informbiro i Goli otok, kad su mnogi NAŠI nevini stradali.

Morat ću sa drugovima iz tajnog Predsjedništva CK i regijuna dogovoriti što činiti. Rekli bi ljudi: „Bolje spriječiti nego liječiti", ili „Strah nam veže ruke, ali i uništava pamet", a i jedna i druga poslovica mogu se sada staviti u kontekst sa stanjem u našoj, a i ovoj drugoj pokrajini.

Ponavljam, moramo sve raščistiti prije mog odlaska na "liječenje".

Ponovno nešto o radu obavještajnih službi. Znate, ja imam, vidite, neke pribilješke pa govorim po njima. Tako što se tiče aktivnosti vojnoobavještajnih službi u toj pokrajini po nazivu u šifri „ešelon ", uz one već spomenute, to moramo raščistiti sa vladama: SAD, Francuske, Engleske i Njemačke koje čine jezgro tih službi i njihovih aktivnosti, pogotovo sad ako ona Angela pada sa pozicije.

Vidite, sada kada spominjem vojne obavještajne službe SAD i Evrope, pa uz njih i CIU, moram vam reći da su oni dobro informirani o stanju u regijunu, a posebno na Kosovu, a šta reći o tome da danas govore "trebalo je Hrvatima dati da osvoje Banja luku i Bihać"!?

Nastavlja se...

 

Darijo Strehovac – Streh