Udri po braniteljima

Pin It

Nepunih tjedan dana od najave ujedinjenja braniteljskih udruga, dežurni je Index-ov novinar Tomislav Klauški riješio da nam svima objasni tko su i što su hrvatski branitelji, te za čega se u stvari zalažu.

Sudeći po njegovim opsežnim analizama, bit će da je Klauški proveo koju godinu na prvim crtama bojišnica u Domovinskom ratu.

Jer, u suprotnom, moglo bi se pomisliti da Klauški zapravo lupeta o nečemu o čemu pojma nema, zar ne?

Izgleda da svaka reakcija braniteljskih udruga čovjeku smeta.

Naprosto se stiče dojam da mu smeta i sama riječ hrvatski branitelj.

Zamjera tako Klauški braniteljima što se usudjuju govoriti o politici, o povijesti, o moralnim vrijednostima….što su se usudili zatražiti ispriku predsjednika Mesića koji smatra da treba štedjeti na braniteljskim ukopima… kao da su branitelji lobotomirana bića, koja mogu i smiju odgovarati isključivo kada ih netko nešto upita, a i onda samo kratko i pokorno.

Svoja mišljenja i stavove moraju zadržati za sebe.

A čini se naročito kada je u pitanju predsjednik koji je danas, eto, predsjednik zahvaljujući tim istim braniteljima koji mu stvorili zemlju u kojoj može vladati i pokapati njene stvoritelje po mogućnosti u neobilježene grobove.

Oduvijek mi je izuzetno zanimljivo licemjerje onih koji se zalažu za sve moguće slobode, koje nastoje izboriti tako da slobodu oduzmu svima koji drugačije misle.

To su vječni borci za slobodu, koji se, eto, nisu borili onda kada je trebalo, fućkaš to, moglo se i poginuti.

Ali se zato danas bore perom i nema većih ratnika od njih.

I to se uglavnom bore protiv onih koji su im omogućili da danas mogu nesmetano iznositi svoja mišljenja, kakva god ona bila.

Postoji li možda neki zakon koji izričito zabranjuje hrvatskim braniteljima da javno izlažu svoje stavove po odredjenim pitanjima?

Ukoliko postoji, nisam informirana o njemu, ali ne bi me ni iznenadilo da je onako, potiho, donesen, kada se uzme u obzir cjelokupno ophodjenje prema braniteljima.

U općoj klimi omalovažavanja hrvatskih branitelja, koja je umjetno stvorena i traje već godinama, članak koji je Klauški napisao je više nego dobro došao.

Ono što sam ja iz njega iščitala, a sigurno nisam jedina, je nametanje mišljenja da su hrvatski branitelji neke priproste, neuke seljačine, koje posvuda zabijaju nos i prave se stručnjacima za sva pitanja.

Sva sreća da postoje ljudi poput Tomislava Klauškog, koji će, eto, objasniti narodu što su i tko su u stvari hrvatski branitelji, te napisati još jedan u nizu članaka u kojima se isti omalovažavaju i marginaliziraju.

No, ono što je najzanimljivije u svemu svakako je vrijeme kada je članak napisan.

Nepunih tjedan dana nakon najave ujedinjenja braniteljskih udruga.

Koje li slučajnosti, zar ne?

Duboko vjerujem da je ovo samo početak i da ćemo u skoroj budućnosti imati prilike pročitati još hrpe članaka koji će se baviti hrvatskim braniteljima u što negativnijem svijetlu.

Ujedinjeni hrvatski branitelji predstavljaju noćnu moru za sve koji su ovu zemlju pokrali, rasprodali i uništili svaku moralnu vrijednost u njoj.

Ne vjerujem da će se mirno sjediti i gledati kako se branitelji ujedinjuju, nakon što se godinama radi sve što se može kako bi ostali razjedinjeni.

Počevši od preko pola milijuna branitelja u registru, za koje ni jedna vlada nije ništa poduzela kako bi to riješila, pa preko hrpa i hrpa raznih braniteljskih udruga, sve je dobro, samo da nema sloge.

Hrvatski su branitelji svojom krvlju i svojim životima obranili ovu zemlju.

Nakon rata, očekivali su da će oni koji su preuzeli vlast u zemlji nastaviti voditi računa o njoj, kao što su to oni činili u ratu.

Na žalost, prevarili su se.

Pa je doista krajnje vrijeme da se ti isti branitelji ujedine, da se uklone sve prepreke koje su perfidno godinama postavljane kako do tog ujedinjenja ne bi došlo.

A raznoraznim “klauškim” uvijek ostaje da pišu protiv hrvatskih branitelja.

Tu su slobodu dobili na poklon, bez da su se za nju morali izboriti.

Izgleda je zato tako malo i cijene.

 

Diana Majhen