Pojava nove ljevice bila je očekivana

Pin It

Potpuno neovisno o tome što je Zoran Milanović izgubio izbore, pojava nove ljevice na političkoj sceni mogla se očekivati samim dolaskom Plenkovića na čelo HDZa. Čak i da je Milanović ostao, čak i da je SDP dobio izbore, dogodilo bi se isto.

Jer, ni HDZ ni SDP nemaju drugog načina za opstati.

Ovaj HDZ, kojeg tako suvereno vodi briselski poslušnik Plenković, operiran od svakog hrvatskog nacionalnog osjećaja, ne da je skrenuo u lijevo, nego je u nekim segmentima čak i više lijevo od samog SDPa.

HDZ nije skrenuo u centar, kako se često zna pogrešno pisati, jer HDZ je oduvijek bio centar, no u njemu su, nekada davno, bili ljudi koji su držali do svoje zemlje. Sada ih je tamo ostala tek šačica, a ta šačica uglavnom uplašeno šuti ili povladjuje velikom vodji, čast rijetkim iznimkama.

Od kako je Plenković preuzeo HDZ, odustali smo od blokade Srbije, izgubili arbitražu s MOL-om na što je Karamarko itekako upozoravao i zbog čega su ga vjerojatno i maknuli, za ministricu kulture postavili antihrvaticu Obuljenku umočenu ne samo u jugo ideje, nego i u hrpu afera vezanu za HAVC, četnici su došli na vlast, a sve čekam da izgubimo i spor sa Slovenijom. Bratstvo i jedinstvo cvate na svakom koraku, Pupovac može prosipati svoj četnički otrov na svakom koraku bez da ga itko smije krivo pogledati, interesi hrvatskih branitelja prodali su se na jednu rečenicu Angele Merkel. 

Dakle, kako bi SDP uspio preživjeti kada se najveća stranka u Hrvatskoj (da ne bude zabune, ne hrvatska stranka, nego stranka u Hrvatskoj) pokazala sklonija suradnji sa Srbijom, sklonija poslušnosti Bruxellesu, sklonija izdaji nacionalnih interesa nego su to oni sami? Dapače, koliko se sjećam, u vladi Zorana Milanovića bilo je podosta srba, al bar nisu doveli četnike iz SDSSa na vlast, što je Plenković uradio isti čas kada se dokopao vlasti. 

Koalicija HDZ-MOST-ČETNICI, gazeći sve hrvatske vrijednosti, suvereno vlada inače sdp-ovskim terenom. 

Više se ne mogu primjetiti razlike izmedju te dvije stranke i SDP time ostaje satjeran uza zid, bez puno mogućnosti manevriranja.

HDZ opasno prijeti time da u biti preuzme SDP, naprosto ga proguta i time stvori jednu partiju, a sudeći prema slozi koja vlada u posljednje vrijeme, čini se da niti jedni niti drugi nisu previše protiv takve ideje. Kako se trenutno nalazi na vlasti, tim više je tako nešto i moguće ostvarivo.

U takvoj situaciji, biračima je ponudjeno nešto što stvara privid ideološke razlike i udaljenosti od HDZa – nova ljevica.

Koja je krcata likovima koji, uglavnom preko svojih udruga koje prisilno financira cijeli hrvatski narod,  već godinama otvoreno promoviraju Jugoslaviju, negiraju Hrvatsku ili ju pljuju na svakom koraku, zalažu se za izjednačavanje krivnje u Domovinskom ratu, vrijedjaju branitelje etc... Dakle, kod kojih nema zabune oko toga kako su ideološki opredjeljeni. A sve to rade potpuno otvoreno, bez diplomatskog političkog govora koji je SDPu bezbroj puta dao šansu da objasni kako nije mislio ono što je rekao. 

Komunisti, udbaši, jugoslaveni taj govor savršeno dobro razumiju. I naravno da im je vrlo blizak.

Čini se kako je nova ljevica samo trojanski konj komunista iz SDPa, očajnički pokušaj spašavanja biračkog tijela od rasipanja i HDZ-ovog preuzimanja. No, već sama činjenica kako su se HDZ i SDP toliko izjednačili u stajalištima i svjetonazorima (ili izostanku istog) gadan je signal na uzbunu.

No, zapitajmo se još nešto. 

Ukoliko HDZ doista 'proguta' SDP vremenom, nije li nova ljevica upravo ono što treba Plenkoviću i društvu oko njega? Netko tko će na sav glas vikati 'Živjela Jugoslavija' i 'Dolje Hrvatska', naspram kojih će HDZ još izgledati kao prohrvatska stranka. I na temelju kojih će HDZ ponovno moći ići sa starim floskulama tipa 'Ako ne glasate za nas, doći će nova ljevica na vlast' temeljem koje su do sada izbore redovno i dobijali u odnosu na SDP. Onaj isti SDP čiju su politiku preuzeli.

Doista, čovjek se mora zapitati, čije je u biti djelo tzv nova ljevica?

 

Diana Majhen