Državna komisija za zaštitu hrvatskog prostora

Pin It

Prijedlog Hrvatskome saboru - na ruke gospodinu Predsjedniku. Povod i ujedno uvod u gornji naslov je: Aktualnost arbitražnog sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, u kojem je povrijeđeno temeljno načelo neovisnosti, nepristranosti i obostrano suzdržavanje u sporu.

Radi toga Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori - HAZUD sa sjedištem u Baselu predlaže Hrvatskom saboru:

1. Da se Hrvatska povuče iz toga arbitražnog postupka jer iz njega se ne može očekivati pravedan ishod.

2. Da Hrvatska traži povrat svoga novca, kojim je plaćala ovaj skandalozni sudski postupak, koji je ne samo nanio štetu Hrvatskoj, nego je narušio ugled i povjerenje Hrvatske u europsko pravosuđe.

S punim povjerenjem , očekujemo od Hrvatskog sabora zaštitu hrvatskih državnih i

nacionalnih interesa i u tom smislu zahvaljujemo Hrvatskom saboru i domoljubno pozdravljamo! Predsjednik HAZUD-a Mr. sc. Dragan Hazler

Nastavljamo s gore napisanim naslovom:

Poštovani Hrvatski sabore!

Ispred naslovom predstavljene Hrvatske akademije domovine i dijaspore, Mr.sc. Dragan Hazler u ulozi Akademijinog predsjednika i osobno, molim i predlažem Hrvatskome saboru da osnuje stalnu, stručnu i nezavisnu od političkih stranaka:

Državnu komisiju za zaštitu hrvatskog prostora na kopnu, moru, zraku i u graničnim vodotocima rijeka.

Pojašnjenje prijedloga u najkraćem obliku

Mi, Hrvati olako puštamo da nam svi susjedi uzimaju naš prostor na kopnu, moru , u zraku i u porječjima graničnih rijeka pa ponekad (ne uvijek i ne u svakome slučaju!) naknadno prosvjedujemo, uglavnom neuspješno. Hrvatskoj je potrebna zaštitna preventiva i kurativa, gdje preventiva nije učinila svoje.

Neću/nećemo u ovome zamolbenom podnesku, odnosno prijedlogu Hrvatskome saboru ići na granice hrvatskog prostora za vrijeme Tomislava, Krešimira i Zvonimira, nego ću/ćemo započeti s 1918. godinom s hrvatskim prostorom, kojeg je Hrvatska unijela kao svoje u zajedničku državu Jugoslaviju i znatan dio toga svoga prostora izgubila nepovratno. Hrvatska mora nacionalnim i internaconalnim pravosudnim metodama izboriti povratak svoga prostora u nadležno državno vlastništvo suverene države Republike Hrvatske.

Za gubitak hrvatskog prostora treba posebice istaknuti stvaranje banovina iza 6-siječanjske diktature kralja Aleksandra, jajački komunistički Avnoj studenoga 1943. godine¸ Đilasovu komisiju od 1945. nadalje i povremena uzimanja hrvatskog prostora uz opravdanja "višim interesima" kao što je slučaj oduzimanja hrvatskog Zavalja u blizini Bihaća radi izgradnje i funkcionalnosti vojnih fortifikacija SFRJ: Bihać - Plješivica...

Raznim smicalicama i hrvatskim nemarom Hrvatska je izgubila, navodim primjerice, a ne sve: Istočni Srijem uključujući i grad Zemun, Boku Kotorsku, "turski" Hrvatski Neum i sa Slovenijom Hrvatska je kroz Dravsku banovinu (kasnije državu Sloveniju) izgubila svoje krajeve preko rijeka Sutle i Kupe, dio Žumberka i Bijele krajine i u novije vrijeme poznati su slovenski neutaživi apetiti na hrvatski prostor duž čitave granice.

Spomenut ću/ćemo samo primjer Svete Gere i hrvatskog dijela u Piranskom zalivu, koje država Slovenija prisvaja, oduzima Hrvatskoj ne obazirući se na nijednu konvencionalnost pa niti na poštenje u međusobnim odnosima Slovenije s Hrvatskom.

Svjedoci smo pravosudnog skandala, kojeg sprovodi Slovenija čak kroz zlorabu međunarodnog pravosuđa, čime je kompromitirano i europsko pravosuđe.

Hrvatska, u nijednom pojavnom obliku od 1918. do sada nije nastupala državnički u zaštiti svoga prostora, kako to rade druge države i narodi.

Uzmimo slučaj "turskog" bosansko-hercegovačkog grada Herceg Novog i "turskog" Nuuma na vjekovnom hrvatskom prostoru.

Bivša SR Bosna i Hercegovina se je dogovorno sa SR Crnom Gorom odrekla Herceg Novog (i Sutomora) u prilog trajnog vlasništva države Crne Gore.

Zašto bivša SR Hrvatska i bivša SR Bosna i Hercegovina nisu postupile analogno s Neomom i taj "turski" hrvatski prostor uključile u državu Hrvatsku?! Taj propust moraju sada diplomatskim načinom riješiti na obostrano zadovoljstvo R. Hrvatska i R.BiH.

Valja pripomenuti, da NIGDJE u svijetu na nekadašnjim, po Turcima okupiranim prostorima ne vrijede turske granice, nego samo na hrvatskome prostoru. Užas od hrvatskog državnog nemara.

Nezavisno o tome, hoće li ili ne će Hrvatska graditi Pelješki most, država Hrvatska mora tražiti i dobiti od države BiH povrat Neuma u matičnu državu Hrvatsku.

Republika BiH nije i ne može biti nasljednica okupacijskog Turskog carstva, nego je tvorevina jajačkog Avnoja, a taj nije priznavao nikakve turske granice nigdje pa niti u Neumu.

Ovo primjera za to:

Takozvanoj "turskoj" BiH je pripadao Sandžak, a taj je sada trajno u Srbiji.

Takozvanoj "turskoj" BiH pripadao je Herceg Novi i Sutomore, a pripali su Crnoj Gori.

Samo na "turskom" hrvatskom Neumu vrijedi danas turska granica, koja stvara lokalne probleme Hrvatima između RH i RBiH i međunarodne granične probleme.

Tko je taj u svijetu, koji može prisiliti suverenu državu Hrvatku na priznavanje turskih okupacijskih granica na svome povijesnom, državnom i nacionalnom prostoru u Neumu.

Takva sila ne postoji jer je pravda, pravo i pravosuđe jače od svih okupacija i političkih smicalica, što se jasno vidi na "turskom" Hrvatskom Neumu.

Ako nikako drugčije pitanje Neuma mogu dvije države riješiti zamjenom prostora. Na primjer, za povrat Neuma Hrvatskoj, Hrvatska se odriče Donjeg Lapca i Srba u korist RBiH. Molim, ovo je samo nabačeni prijedlog, a o zamjeni prostora (kojega, gdje i koliko) ako dođe do toga će odlučivati Hrvatski sabor.

Iz navedenih primjera i napose iz: trajnih talijanskih, velikosrbskih, mađarskih pa i crnogorskih posezanja na prostor Republike Hrvatske nameće se potreba osnivanja

Državne komisije za zaštitu hrvatskog prostora.

Evo još primjera, koji podkrijepljuju i ukazuju na potrebu osnivanja predložene Komisije:

Poznato nam je da hrvatski grad Zadar i hrvatski gradovi u Istri imaju svoja gradska poglavarstva u Italiji (revanšizam u ponašanju). Protalijanski Vatikan vlada Zadarskom nadbiskupijom i Porečko-Pulskim prostorom, iako postoji Hrvatska Biskupska Konferencija. Zašto to pitanje ne riješi s Vaticanom HBK ili država Hrvatska s državom Vaticanom?!

Još poznatiji su srbski apatiti na Hrvatski prostor od Karlobaga preko Karlovca i Virovitice, što čini ne samo Vlast Srbije u Beogradu, nego napose SANU sa svojim učestalim memorandumima i hijerarhija SPC-a, koja je istaknutija sa srbovanjem u Hrvatskoj, nego u Srbiji.Hijerarhija SPC u Hrvatskoj vlada u ime Srbije s Hrvatskom, Slovenijom i "vascelom Italijom."

Nisu zanemarivi niti mađarski izrazi o Baranji, a državna neutaživost Crne Gore ne zadovoljava se samo time, što je uz pomoć Beograda okupirala Hrvatsku Boku Kotorsku i istjerala većinu Hrvata iz nje, nego traži od Hrvatske dodatno dijelove kopna i mora.

Uzimajući u obzir ovdje iznešeno pitanje a) oduzimanja i nevraćanja hrvatskog prostora od 1918. naovamo i b) revanšističke apetite susjeda na hrvatki prostor postavlja se opravdana i čak imperativna potreba osnivanja

Državne komisije za zaštitu hrvatskog prostora na kopnu, na moru, u zraku i u graničnim vodotocima rijeka.

Predlažemo i molimo da to učini Hrvatski sabor, na čemu unaprijed zahvaljujemo te akademski i domoljubno pozdravljamo!

Predsjednik s Izvršnim odborom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u dijaspori HAZUD sa sjedištem u Baselu:

 

Ilija Šikić tajnik

Emilija Herceg dopredsjednica

Dragan Hazler predsjednik

 

CH-Basel, 26. srpnja 2015.

 

Post scriptum:

Podnesak/prijedlog se također šalje Predsjednici RH, Vladi RH, Ustavnom sudu RH i medijima RH. D.H.