Korak naprijed, natrag dva

Pin It

Putuje naša ispaćena domovina svoj trnovit put stoljećima podnoseći stope tuđina, zloduha, koji su joj mnoga zla nanosili, mučili i ubijali njenu djecu, uništavali i krali njena blaga, nastojali zauzeti i otimati, djelić po djelić, komad po komad, njeno sveto tlo.

Podnoseći čak i stope znanih i svojih koje bi je svakim dodirom zaboljele više od onih neznanih, tuđih, jer su ostavljale žive rane u njenom postojanju. Svaka ta stopa ubijala je njenu bit i smisao postojanja, vrijeđala njene sinove koje je zemljom prigrlila nakon što su životom platili veliku ljubav i odanost koje su joj poklonili.

I tako su prolazila stoljeća, burna stoljeća opisana od povjesničara, zabilježena za sva vremena. Dokumenti njene muke, njenog stradanja, padanja u glib i dizanja, teških bitki, pobjeda i poraza, tlačenja, sramote ali i beskrajnog ponosa, snage i srca junačkog.

Nastupilo je i naše doba, olujno, krvavo, bolno ali dostojno svoje majčice domovine koju su njeni hrabri i odlučni sinovi branili i obranili od još jednog zla koje ju je snašlo.

Odahnula je lahorom, zašumila morem i smirila se zadovoljno uživajući u svojim povijesnim granicama i prepuštajući se spokojno u ruke svojoj djeci da je oblikuju, izgrade i urede na putu u bolju budućnost.

Hrvati na hrvatskom tlu, svoji na svome, spremni dovršiti vjekovni san svojih predaka.

Ali …. Nešto je krenulo po zlu, i umjesto zadovoljnog osmjeha na licu, zajedničkog rada i stvaranja države po mjeri svakog Hrvata, složnog vođenja napokon svoje države u bolje sutra, sve se češće čuju povici negodovanja, pogrdne riječi, uvrede, plač, sve se češće vide namrgođena lica, bijes u očima, razočaranje u srcu i duši. Vlada razdor, pohlepa, nasilje, bešćutnost, bezumlje…

Ne ide dobro… više nam ne trebaju ni vanjski neprijatelji, sami smo si dovoljni.

A domovina naša, sa još nezacijeljenim ranama, i dalje ne može otpočinuti, nema mira za nju dok god njenu djecu razdire nesloga, razjedinjenost i taj poznati hrvatski jal.

Nastavlja dalje svoj paćenički hod, korak naprijed, natrag dva, ne znajući kuda će je on dovesti….

 

KIKI