Zadnji komentari

John ‘Olly Scarrott – priča iz Jasenovca o engleskom komandosu i bojovniku slavnog HOS-a

Pin It

Smije li danas netko reći i jednu riječ prigovora onima koji su ovako junački prolijevali krv za Domovinu kao junaci HOS-a? Ne smije, Hrvati to neće dozvoliti!

Ovo je priča o bojovnicima HOS-a, junacima Jasenovca i Domovinskog rata. Glavni junak ove priče je John ‘Olly’ Scarrott – profesionalni vojnik engleske Kraljevske mornarice i engleski elitni komandos koji je branio Jasenovac.

Početkom Domovinskog rata Jasenovac su okupirali pobunjeni Srbi. Hrvatskim snagama umalo je uspjelo osloboditi Jasenovac. Bilo je to dana kad je izvedeno oslobođanje Bujavice, 14. listopada 1991. Velikosrbe su napali najbolje hrvatske postrojbe – momci iz 1. gardijske brigade „Tigrova“ i bojovnici HOS-a koji su se probili do samog ulaza u mjesto. Pobunjeni Srbi i JNA uspjeli su se reorganizirati, zaustaviti napad i uz potporu tenkova JNA zadržati položaje u Jasenovcu.

Smije li danas netko reći i jednu riječ prigovora onima koji su ovako junački prolijevali krv za Domovinu kao junaci HOS-a? Ne smije, Hrvati to neće dozvoliti!

John ‘Olly’ Scarrott jedan je od zaboravljenih hrvatskih branitelja. Nakon što je nedavno dijagnosticirano motoričko neuronsk bolest, njegova priča i doprinos obrani Hrvatske napokon može biti ispričana.

Visoki Englez širokih ramena, poznat među svojim suborcima kao ‘Olly’, bio je profesionalni vojnik s iznimnim borbenim iskustvom. Pridružio se Kraljevskoj mornarici kao 16-godišnjak, bio treniran za padobrance, služio u jedinicama 40., 41. i 42. komandosa te sudjelovalo u akcijama za vrijeme ratova na Borneu i Malaji. Naposljetku je radio kao ronilac na velikim dubinama te kasnije kao vojni savjetnik za naftne i plinske tankere u vrijeme Iransko-iračkog rata.

Kada je započela srpska agresija protiv Hrvatske i kada je svijet pred time zatvarao oči, ‘Olly’ Scarrott je osjećao moralnu dužnost da priskoči u pomoć. Iako je imao ženu, obitelj i uspješnu karijeru, odabrao je riskirati svoj život i braniti hrvatski narod.

Stigavši u listopadu 1991. za vrijeme ključne obrane protiv ofenzive pobunjenih Srba i generala JNA, ‘Olly’ se javio u stožer Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) smještenima u Starčevićevom domu i priključio se jedinici sačinjenoj od drugih stranih dragovoljaca.

Tada je bio smješten u Plesmu, na jugozapadnoj bojišnici Novske sa satnijom „Ante Paradžik“ pod zapovjedništvom Milana Špoljarevića (ubijen u akciji 1995.) te je sudjelovao u nizu operacija protiv srpskih snaga kod Jasenovca.

Hrvatske prve crte bojišnice kod Drenovog Boka su pretrpjele gubitke sa 4 poginulih i 23 ranjenih te su trebale pojačanja i moralnu podršku. ‘Olly’ je uzeo Alija i mene pod svoje okrilje i sljedeći dan smo nastavili prema Plesmu.

Dnevne operacije su započele te mračne večeri s minobacačkim napadima na Jasenovac. Nekolicina pripadnika tima, uključujući Irca Thomasa Crowleya (ubijen u akciji 1995.) su bili postavljeni na promatračke pozicije, a ‘Olly’ i ja smo bili odvezeni na otvoreno polje smješteno 100 metara iza hrvatskih utvrda.

Srbi su bili spazili naš dolazak i otvorili na nas mitraljeznu vatru, osvjetljujući nebo s tracer streljivom (obilježivačima). Hrvatski bunkeri su uzvratili vatru i nastavio se duel mitraljeza. Mi smo se spustili van i istovarili opremu, a s intenziviranjem nadolazeće paljbe koja je bušila zrak iznad nas, vozač je brzo otišao.

Tada je ‘Olly’ spomenuo Vukovar, mirno ustao i ignorirajući nadolazeću vatru, montirao minobacač, rekao mi da nastavim s naredbama kontrole paljbe putem svojeg Motorola radija, te minobacačem bombardirao Jasenovac. Nakon nekog vremena čuli smo kako nam prilazi vozilo i gledali kako se HOS-ov vozač vraća kroz polje nasuprot neprijateljskoj vatri te nas spašava.

‘Ollyeva’ i vozačeva hrabrost kojoj sam svjedočio te večeri je nešto čega ću se vječno sjećati do kraja svog života.

18.studenog 1991., na dan kada je Vukovar pao u ruke srpskih snaga, izvršili smo izviđanje blizu srpskih linija pored vodene crpke blizu ceste Drenov-Bok – Jasenovac. Nakon ulaska u minsko polje, upali smo u zasjedu dijelova 11. Partizanske brigade. Alouche je bio teško ranjen snajperskom vatrom i eksplozijom mine, dok je Špoljarević bio ranjen snajperom ubrzo nakon toga. Došlo je do borbe te nas je na koncu spasio dolazak HOS-ovih pojačanja. Dok sam ja evakuirao ranjenog Alija do poljske bolnice u Kutini, ‘Olly’ i Tom Crowley su formirali zaštitnicu.

Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja, zaustavljanja srpske agresije i nakon što je hrvatska nezavisnost bila zapečaćena, jedinica je bila raspuštena. Rukovali smo se i pozdravili ispred Starčevićevog doma te sam gledao ‘Ollya’ kako odlazi na svoj vlak na Glavnom kolodvoru. Ostali smo u kontaktu i on je bio uz mene svih ovih godina,bez obzira na naše političke i ideološke razlike.

John ‘Olly’ Scarrott je čovjek kojeg s ponosom mogu zvati svojim prijateljem i drugom, i čije ime i djela zaslužuju priznanje.

 

Antaine (Cascarino) Mac Coscair – bojovnik slavnog HOS-a 

Izvor: narod.hr/hsp1861.hr