Zadnji komentari

Očevi krišom vadili sinove iz jama da ih dostojno sahrane (Naselje Beretinec i partizanske likvidacije)

Pin It

Spomen-križ na grobištu Savica postavljen 14. kolovoza 2017.

Nakon povlačenja njemačke i hrvatske vojske za njima se iz smjera istoka, od Ludbrega i Jalžabeta kretala jedna partizanska jedinica koja je po selima u koja su nailazili vršila racije te sobom vodila zarobljenike, a tako su učinili i po dolasku u naselje Beretinec.

Tu su organizirali „sud“, a prethodno su na predjelu Savica alatom, motikama i lopatama, koji su prikupili po selu dali iskopati grabu prema kojoj su u noći poveli skupinu ljudi koju su odredili za likvidaciju. Njih su potom poubijali i tankim slojem zemlje zagrnuli.

Ostatak zarobljenika potom su poveli kroz naselje Črešnjevo. Na izlasku iz sela, podno brda, na predjelu podno Prepretnice, nekoliko su ih likvidirali, a ostale su poveli prema Sloveniji. Kad su došli do Višnjice tamo su, na predjelu Belaš, u šumi brojne poubijali, a među njima i braću Đuru i Franju Kukret koje je mrtve tamo pronašao otac i dopremio ih kući te su pokopani na groblju u Črešnjevu.

Nakon toga u potragu za sinom krenuo je i otac Stjepana Borščaka (Lončarev Štef) koji je isto pokopan na filijalnom groblju župe Sveti Ilija u Črešnjevu. Kasnije su vlasti u Višnjici zabranile dolazak na grobište koje je sve do demokratskih promjena bilo zavijeno velom tajne, a onda je nad grobištem postavljen spomen-križ. Lanjske godine u listopadu izvršena su probna iskapanja koja su potvrdila postojanje grobišta.

Lokacija masovnog grobišta na zemljovidu

Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin 14. kolovoza 2017. postavilo je spomen-križ na grobištu Savica (naselje Beretinec u istoimenoj općini i župi Sv. Ilije proroka kod Varaždina).

Uredništvo/komunistickizlocini.net