Zadnji komentari

U podrumima mučeni i potom zvjerski ubijeni – 32 mladića od dvadesetak godina i još 50 zarobljenika

Pin It

Spomen obilježje podignuto 2015.

Kod lokaliteta Ponor između požeških ulica Grgin Dol i Točak nalazi se spomen obilježje nevinim poratnim hrvatskim žrtvama stradalim nakon partizanskih zlodjela u proljeće 1945. godine, a podigli u ga članovi požeškog ogranka Hrvatskog domobrana.

Kada govorimo o povijesnim stradanjima prije 70 godina, o događajima nedaleko od mjesta gdje je postavljen spomenik, žrtve su mladići od dvadesetak godina, prebačeni na tadašnju Gradsku streljanu, danas Hotel Grgin Dol, gdje su bili u podrumima mučeni i potom zvjerski ubijeni. Progon nije prestao ni poslije rata, pod okriljem tadašnje zloglasne OZNE. Tu su mučki pogubljena 32 mladića polaznika Domobranske zastavničke škole, te u dva navrata još 50 zarobljenih hrvatskih vojnika.

Žalosno je što je trebalo proći toliko desetljeća, danas u vrijeme kad je dovoljno nekoliko sati da slika i zvuk obiđu svijet. No, bilo je potrebno puno strpljenja i upornosti da se u Gradu Požegi obilježi još jedno mjesto stradavanja hrvatskih žrtava.

Hrvatska šutnja nakon 70 godina je izašla na vidjelo, a žrtve za našu slobodu se ne smiju i ne mogu zaboraviti. Istina je najvrednije što možemo ponuditi i najvažnije što možemo govoriti.

Spomen obilježje postavljeno je 2015 god., na početku ulice Točak a otkrio ga je Drago Franić, posvetio vlč. Ivica Žuljević iz župe sv. Terezije Avilske.

Uredništvo/komunistickizlocini.net