Zadnji komentari

Željko Sačić: Životni vijek u Hrvatskoj je 73 godine, a većina branitelja umire prije 51 godine!

Pin It

Image result for željko sačić

Kako je naglasio, gotovo 13 000 hrabrih hrvatskih ratnika je ubio velikosrpski agresor, 533-jica se vode kao nestali, a gotovo 2950 njih  su počinili suicid. U tome su neodgovorne, nemarne “naše” institucije, s domaćim izdajnicma, direktno ili indirektno “pripomagale”. Oni su nas detudmanizirali, depolitizirali, proglašavali neperspektivnim kadrovima, lažno optuživali.

Na 15. zdravstveno – savjetodavnom simpoziju u organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, predavanje na temu: “Odnos drustva i institucija prema hrvatskim braniteljima”, održao je mr.sc. Željko Sačić,ratni načelnik Stožera Specijalne policije MUP-a RH, policijski umirovljen u prevedenom vojnom činu general bojnik.

Kako je naglasio, gotovo 13 000 hrabrih hrvatskih ratnika je ubio velikosrpski agresor, 533-jica se vode kao nestali, a gotovo 2950 njih  su počinili suicid. U tome su neodgovorne, nemarne “naše” institucije, s domaćim izdajnicma, direktno ili indirektno “pripomagale”. Oni su nas detudmanizirali, depolitizirali, proglašavali neperspektivnim kadrovima, lažno optuživali.

Sve to su činili politički protivnici Hrvatske nakon Domovinskog rata.

Sačić se posebno osvrnuo na činjenicu da su recentna istraživanja pokazala da je 50,9 godina prosječan životni vijek hrvatskih branitelja, što je 25 godina manje nego u prosječnoj populaciji.

To vrlo zabrinjavajuće stanje ilustrirao je konkretnim brojkama;

Do  2017.godine ostalo nas je živih 442 749- tero, dakle, naše ratne braće je sveukupno  dosad umrlo čak 62 472 osobe.

Od 1991. g. do kraja 2016. godine, samoubojstvo je izvršilo 2944 hrvatskih branitelja.

Stoga je Sačić, argumentirano pobio mnoge neistine koje se sustavno plasiraju u ovdašnjem medijskom prostoru;

“Ima nas živih 442 742 hrvatska branitelja, od kojih je 157 037 u statusu dragovoljca, 56 476 ima status HRVI. Umirovljeno je  52 345 HRVI.

Do 15.01.1992. godine našu domovinu Hrvatsku obranilo je (uz potporu cjelokupnog hrvatskog naroda u domovini i izvan domovine Hrvatske) ,ukupno, je službeno registriranih  272 782 hrvatska branitelja

Bilježi se trend pada broja suicida kod „civila“,ali ,nažalost i u određenim intervalima , porasta broja suicida kod hrvatskih branitelja i to  posebice nakon 2013.g. Tako je 2015.g. utvrđeno 150 suicida hrvatskih branitelja, ali već 2016.g. 108 suicida. Ipak,to  je duplo više suicida  od prosječne stope registriranih suicida na godišnjoj razini kod naše opće populacije na području Republike Hrvatske.

Najviše je suicida izvršilo hrvatskih branitelja sa registriranim statusom HRVi-a,(grupe od 60-100%), ali i ostalih hrvatskih branitelja  koji nisu bili u sustavu kontinuirane zdravstvene skrbi, nisu službeno bolovali od PTSP-a, dakle, po riječima stručnjaka, imali su po svemu sudeći, tzv.“prikriveni“ PTSP-i,no, značajan broj  tih nesretnih ljudi,hrvatskih branitelja,  nije ni bio   zaposlen, a posebno je  velika zastupljenost  suicida utvrđena kod  hrvatskih branitelja starosne dobi od 50 do 65 godina,koja se bitno  povećava  i nakon 65 godine života.

Gdje se kriju razlozi ovakvog katastrofalog stanja

Uopćeno, njihov osjećaj ushićenosti,opravdanog ponosa na povijesnu ratnu pobjedu, na  vlastiti  doprinos, vlastitu veliku žrtvu  u obrani  i oslobađanju domovine Hrvatske, pri čemu su stekli i velike traume, zamijenili su u mirnodopskom razdoblju različiti konflikti, nepravde, nepotrebni tereti, nezaposlenost, individualna financijska opterećenost, nerazumijevanja u obitelji, nebriga državnog sustava za njih, nezaposlenost, često neargumentirane društvene osude -pune neopstojnih generalizacija, javna  omalovažavanja, izrugivanja, laganja, podmetanja (čak i za tu prigodu i svrhu snimljenih filmova, TV serija, putem novina, elektronskih  medija) nepravedna i protuzakonita, paušalna kriminaliziranja, marginalizacija, neutemeljene javne prozivke za „parazitizam“, sveopća izolacija, odsustvo individualne ili javne satisfakcije, zasluženog priznanja, odličja, iskrene zahvale.

Dok su, nasuprot tome u jednom  sudbonosnom,  ratnom, kaotičnom vremenu bili  svjetlo nade, stup sigurnosti, dali su sebe nesebično, altruistično, ekstremno požrtvovno, kao mladići u naponu snage, kada su bili najpotrebniji društvu, državi, narodu i  stoga jesu najzaslužniji za našu slobodu.

U drugom vremenu,nedugo zatim, u MIRU, STVARALA SE DRUŠTVENA KLIMA  da oni  više ne trebaju, ciljevi za koje su se žrtvovali naši heroji , političke „elite“, (unatoč suprotnoj  i dokazanoj  istini)  proglašavaju „zločinačkim pothvatom“, „građanskim ratom“,  izjednačavaju  agresora i žrtvu.

Tako i  legitimnu obranu hrvatskih nacionalnih interesa i hrvatskog naroda u BiH,unatoč javnom pozivu  tamošnjeg državnog i političkog vodstva za pomoć, nazivaju „agresijom na BiH“

Njih tisuće još zaposlenih u državnom sustavu  proglašavaju  „neperspektivnima“ !?

Kakav je to tek bio  podli  i izdajnički zločin prema našim istinskim ratnim herojima, izmišljen u našem MORH-u i MUP-u,kako bi se u eri „detuđmanizacije“ riješili najodanijih ,najhrabrijih  hrvatskih ratnika i  domoljuba, istinskih  čuvara hrvatske slobode i države.

Bio je to bestijalno brutalan i nesmiljen politički obračun  sa neistomišljenicima, iskusnim i istinskim hrvatskim braniteljima, ratnicima,  zaogrnut u plašt „profesionalizma,depolitizacije i stručnosti“.

za njih, za najširu ratnu subraću, tada nije bilo „milosti“, razumijevanja, niti „tranzicijskog“ perioda. Jedino nam je naša Crkva u tim neprijateljskim ,ali, ovaj puta, mirnodopskim  vremenima,   pružala utjehu, utočište, snagu, davala potporu, vjeru i snažila nas za teških  životnih kušnji, proživjelih nepravdi i obiteljskih drama.

Umirovljeni su i oni koji ničim nisu doprinjeli stvaranju hratske države.

Izaziva čuđenje, ali 71 604 umirovljenika i danas uživa hrvatsku mirovinu, a bili stupovi drustva u SFRJ, kaže Sačić. 

Izaziva   čuđenje,  ali  71 604 osoba danas u Hrvatskoj prima mirovinu privilegiranih skupina bivšeg režima SFRJ, najviše partizana, 43 557, prosjek im je -2683,00. kuna. Pripadnka bivše milicije i drugih tadašnjih  sigurnosnih službi, čak 16125 osoba čija je prosječna mirovina 3925,94 kuna, potom “JNA“ kadrova 11540  osoba , s prosječnom mirovinom od 3028,00 kuna, i komunističkih funkcionara 382 osobe, s prosječnom mirovinom od 2913,53 kn.,

Zaključak je savršeno jasan

Sačić naglašava; “još smo uvijek na margini društva, nevidljivi, stigmatizirani, kriminalizirani, neorganizirani, bez relevantnog i zasluzenog društvenog i političkog utjecaja.

Uz određene, minimalnim pomake u vezi poboljšanja  financijskog, stanja, te stambenih pitanja HRVI.

No, mi smo, nakon 900 godina obranili i oslobodili državu Hrvatsku, a sada nas unutar Hrvatske ali i izvan domovine, opet pokušavaju protuhrvatski zlotvori, pretvoriti u “fašiste” i ratne zločince, uz aboliciju velikosrpskih agresora, no dok smo živi,  to nije i neće proći, zaključio je Sačić.

priznajem.hr