Zadnji komentari

Predstavljena nova knjiga Branke Bavčević 'U zagrljaju prošlosti'

Pin It

U Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik 3. listopada predstavljena je treća po redu knjiga hrvatsko francuske književnice Antice Branke Bavčević „U zagrljaju prošlosti“. Poznato je da su Račišće dom pomoraca kao i činjenica da su žene račiške odlučne i samostalne, jer su veći dio života glave obitelji.

Pravi je primjer Antica Bavčević, rođena Botica, svima poznata kao Branka, koja je život provela u Parizu, i uvijek se vraćala svojim korjenima.

Svoju iseljeničku priču Antica Branka Bavčević ispričala je otvoreno Dori Mikelić, a ona glasi: Rođena je u Račišću, malom pomorskom mjestu od tek nekoliko stotina stanovnika. Djetinstvo provela u siromaštvu, ali njezin je dom uvijek bio pun ljubavi. Nemirni duh već ju je s 14 godina doveo u Dubrovnik koji joj se tada činio kao veliki grad. Tamo je radila i pohađala trgovačku školu, a nakon sedam godina upoznala je ljubav svoga života, svog budućeg supruga. Uskoro su se preselili u Split u kojemu je Branka završila dodatne ispite za komercijalisticu te se zaposlila kao računovođa. „Bile su to 60-te u Splitu, imala sam veliku želju dokazati se, dokazati mužu da sam sposobna, da mogu raditi, pokazati u društvu da mogu ravnopravno komunicirati, da nisam samo domaćica i majka. Uvijek sam tvrdila da su žene psihički jače od muškaraca“- prisjetila se Branka.

Branka i njezin suprug imali su, kako sama navodi, sadržajan i ugodan život u Splitu, ali spletom okolnosti put ih je odnio u Francusku u posjet svekrvi. Dogodilo se da je Branka u Parizu rodila prvo dijete, sina, koji je imao zdrastvenih poteškoća što je odgađalo povratak u Split. Nakon duljeg razdoblja njezin suprug se zaposlio na oduševljenje svekrve, a Branka je silom prilika ostala u Parizu do danas. Nakon što je rodila i kćer, odlučila je nastaviti svoju životnu filozofiju zaposleći se u tvornici papira gdje je provela cijeli radni vijek. Kad je počela raditi nije znala riječi francuskog jezika što je nije spriječilo da probija norme osiguravši epitet najbolje radnice koju su svi znali po pjevanju. Naime, Branka je odrađujući smjenu uvijek pjevušila dalmatinske pisme.

Kad je imala 45 godina iznenada je ostala bez supruga koji umire uslijed komplikacija upale slijepog crijeva. Nakon njegove smrti pada u tešku depresiju, pije tablete za smirenje zbog čega je doživjela dvije teške prometne nesreće. Jedna za drugom, nesreće joj nisu ostavile značajnije fizičke posljedice nakon čega je odlučila nešto napraviti sa svojim životom. „Zaključila sam kako me Bog ne želi uzeti i kako očito nešto moram napraviti, odlučila sam napisati knjigu. Prva knjiga Anitin račiški tanac je moja autobiografija. Na predstavljanju u Rašičću 2011. bila sam jako nervozna, jesam li nekoga uvrijedila, jesam li nešto krivo napisala.. Račiške su me podržale, donile su puno kolača i to mi je bilo najbitnije“-zaključila je Branka.

Nakon prve knjige sve ono ružno iz djetinstva je nestalo, uskoro je izašla i druga knjiga u kojoj Branka progovara o životu u stranoj državi i mitu kako je život negdje van domovine lak, bogat i jednostavan. U svojoj trećoj knjizi U zagrljaju prošlosti koju će uskoro predstaviti i otočkoj publici Branka tematizira život mladih ljudi iz zrele perspektive ističući značaj i vrjednote tradicije i nasljeđa. Zahvaljujući Hrvatskoj matici iseljenika iz Splita, Branka je svojim knjigama obišla cijeli svijet. Knjige su prevedene na engleski, a prvijenac, autobiografiju, uskoro će prevesti i na francuski.

Ivan Raos