Plenković, na tragu SDPa, najavio promjene Zakona o referendumu

Pin It

Na daanašnjoj tiskovnoj konferenciji premijer Plenković osvrnuo se na sakupljene potpise inicijative Narod odlučuje:

Pitanja manjina su u Hrvatskoj jako bitna, tu ulazimo u domenu koja ima puno problema. Smatra da Zakon o referendumu treba poboljšanja i da će sigurno doći na dnevni red

“Idemo korak po korak. Referendumi su velika demokratska vrednota našeg političkog sustava. Najprije moramo vidjeti jesu li potpisi prikupljeni. Moramo provjeriti jesu li ta pitanja koja su tako postavljena protivna Ustavu. Pitanja manjina su u Hrvatskoj jako bitna, tu ulazimo u domenu koja ima puno problema. Smatra da Zakon o referendumu treba poboljšanja i da će sigurno doći na dnevni red.

Za ustavne promjene je potrebna dvotrećinska većina. Sigurno da treba poboljšanja, a referendumom bi se sve dodatno fragmentiralo. Fragmentiranje političke scene nas dovodi u situaciju u kojoj teško možete upravljati državnim institucijama. Institucije su tu da bi radile za građane. Moramo spojiti interes naroda i interes države da imamo funkcionalnost”, rekao je, kako ga prenosi Večernji list.

Za promjenu Ustava na državnom referendumu, kojeg je Sabor dužan po zakonu raspisati ukoliko se prikupi najmanje 10% potpisa od ukupnog biračkog tijela, potrebna je samo obična većina onih koji su izašli na referendum! U zakonu o referendumu stoji i to da, da bi referendum bio važeći, na njega mora izaći bar pola upisanih birača, no to je ustavnim promjenama 2010., prije ulaska u EU, anulirano Ustavom kao višim zakonskim aktom.

Premijer, izgleda, brka saborsku proceduru za promjenu Ustava, gdje je potrebno dvije trećine glasova saborskih zastupnika, i promjenu Ustava putem referenduma gdje je dovoljno da se većina birača izjasni za promjene.

Izvor: narod.hr