Referendumi nisu idealni, no jedini su lijek za populizam i etnobiznis

Pin It

Svaka inicijativa koja bi onemogućila Jandrokoviću da s 800 glasova bude skoro najvažniji čovjek u državi, Pupovcu da ucjenjuje i zapošljava profesionalne Srbe po „našim“ šumama ili Marasu da bez ikakvog znanja i radnog dana u pravom poduzetništvu bude ministar, vrijedna je naše podrške. Zato ovaj referendum treba podržati bez obzira stoje li iza njega Željka Markić, Most, podzemlje pa čak i Živi zid...

Iako se točni rezultati prikupljanja potpisa za dva moguća referenduma još uvijek ne znaju, izvjesno je da je inicijativa Narod odlučuje prikupila dovoljno potpisa. Barem što se tiče onoga o promjeni izbornog sustava, što je puno važnije od mogućeg referenduma o nepriznavanju Istanbulske konvencije.

Političke elite uzdrmane su samim time što će do referenduma uopće doći i to je već uspjeh inicijative i svih onih koji su dali svoj potpis. Iako sama ideja referenduma o promjeni izbornog sustava ima svojih mana, trebao bi je podržati svaki dobronamjerni građanin, javni mislilac i svatko tko želi bolju budućnost za svoju djecu. I to nije nikakav populizam.

Populizam je ono što nam godinama pružaju političke elite, 2 krila iste partije uz svoje satelite i priljepke koji su za par mandata, nekoliko poklonjenih mjesta u 'našim' šumama, vodama, strujama, školama ili komunalnim poduzećima spremni mijenjati kapute i pljuvati biračima u lice.

Populizam je sve ono što političke elite govore u predizbornim kampanjama, kad se pogoduje sindikatima, potpisuje kolektivne ugovore s uhljebima u javnim službama ili baca narodu kost ideoloških podjela. Sve to je populizam kojega uvijek i iznova plaćaju porezni obveznici, poslodavci i privatni sektor koji ih sve skupa hrani te na koncu obični i prevareni građanin koji ima potpuno krivu percepciju tko mu je prijatelj, a tko neprijatelj u ovakvoj krnjoj demokraciji...

I onda se sve podupiratelje referenduma, koji bi HDZ-u onemogućio vječno vladanje uz opet vidljiv klijentelizam, a SDP prisilio da napokon prestane bacati socijalističke floskule i divani o antifašizmu, naziva populistima i opasnima za društvo i demokraciju...

I ako uspiju zbuniti narod i uvjeriti ljude da je najpravednije i najkorisnije za domovinu i individualce da stanu na stranu „političke stabilnosti“ i održavanja statusa quo, samo treba pogledati tko je sve protiv referenduma i stvari se vrlo brzo iskristaliziraju.

Svevremenski etnobiznismen Milorad Pupovac kojeg će ovakav referendum izravno najviše pogoditi i onemogućiti mu ucjenjivanje vladajućih koje vrši od osamostaljenja, prvi je u redu štićenika demokracije po mjeri elita. Plenkovićev HDZ većinski je protiv referenduma, iako unutar njega postoji mala tiha grupacija podržavatelja referenduma koja će ipak pognute glave dizati ruke za velikog vođu kako bi sačuvala sve svoje kumove u gubitaškim državnim tvrtkama.

HDZ-u ne odgovara bilo kakva izmjena izbornog sustava ili pak prijeko potrebna promjena regionalne podjele županija jer na ovaj način imaju doživotnu izbornu bazu koju nitko ne može dovoljno dotaknuti.

S druge, ali zapravo iste strane, imamo Bernardićev titanic od SDP-a koji se također boji promjena izbornog sustava i baca kontru strašeći ljude opasnostima koje donose referendumi. Jer nikako da se odreknu ljevičarskih obmana kako su ljudska prava samo ono što socijalisti smatraju pravima pa bi propisivali što smije biti referendumsko pitanje, a što ne i postali prijeki partijski sud.

A svaka inicijativa koja bi onemogućila Jandrokoviću da s 800 glasova bude skoro najvažniji čovjek u državi, Pupovcu da ucjenjuje i zapošljava profesionalne Srbe po „našim“ šumama ili Marasu da bez ikakvog znanja i radnog dana u pravom poduzetništvu bude ministar, vrijedna je naše podrške. Zato ovaj referendum treba podržati bez obzira stoje li iza njega Željka Markić, Most, podzemlje pa čak i Živi zid...

Eduard Petranović/direktno.hr