Niti pitanja, niti odgovora!

Pin It

No sve pobrojano i još mnogo toga izostalo je jer, u konačnici, niti je imao tko pitati, niti je imao tko odgovoriti na ta  pitanja. HDZ je nedvojbeno postao klijentelistička i ortačka stranka koja se, ovakva kakva je danas, na žalost, ni u čemu ne razlikuje od HNS-a, ali ima sreću da živi na zlatnim lovorikama Franje Tuđmana i to klijentelisti i ortaci tako licemjerno i podlo koriste dok članstvo to nijemo promatra

Izvještajni sabor HDZ-a završio s maskama na licima

U subotu 26.svibnja 2018.u sportskoj dvorani Dražena Petrovića u Zagrebu pred oko 5000 članova stranke održan je izvještajni sabor najveće hrvatske stranke, Hrvatske demokratske zajednice. Glavni izvjestitelji su bili predsjednik stranke Andrej Plenković i tajnik stranke Gordan Jandroković. Bila su to izvješća o prethodnom dvogodišnjem radu stranku gdje su izostali brojni odgovori na pitanja koje je članstvo očekivalo. Izostala su i pitanja onih koji su posebnim odabirom dobili mogućnost da raspravljaju o izvješću o radu, pa je HDZnazočno članstvo nezadovoljno napuštalo dvoranu i izlazilo na štand građanske inicijative „Narod odlučuje“ dati potpis za promjenu izbornog zakona kada već ne mogu utjecati na politički život stranke.

Brojno članstvo koje nije imalo prigodu nazočiti izvještajnome saboru stranke očekivalo je da će istaknuti članovi stranke otvoriti pitanje u kojem to političkom smjeru ide nekada stožerna domoljubna stranka i zbog čega joj dramatično opada ugled među tradicionalnim biračima. Očekivali su i da će se netko nekom ozbiljnijom disonantnom porukom nametnuti kao novi predsjednik HDZ-a iz redova uglednih zastupnika koji su kod glasovanja o Istanbulskoj konvenciji okrenuli leđa tiranskoj samovolji predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Očekivali su i odgovor na pitanje zašto je raskinuta koalicija s Mostom,a ušlo se u koaliciju s klijentelističkom strankom HNS koja je prije dioničko trgovačko društvo nego politička stranka. Očekivali su i pitanje i odgovor kako se istodobno HDZ može javno deklarirati kao stranka koja ima nultu stopu tolerancije prema korupciji, a na državnoj i zagrebačkoj razini koalirati s Milanom Bandićem.

Očekivali su i pitanje i odgovor po čijem naputku se Andrej Plenković iz HDZ-a rješava osoba koje su na posljednjim  HDZparlamentarnim izborima dobivali najveći broj preferencijalnih glasova, kao što su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, a ustoličuje ljude koji u biračkom tijelu nemaju kredibilitet i dobivaju smiješno mali broj preferencijskih glasova zbog svojih političkih stavova ili zbog svoje neokomunističke prošlosti kao što su Nina Obuljen-Koržinek, Davor Božinović ili Gordan Jandroković. Očekivali su i odgovor na pitanje zašto trenutno vodstvo HDZ-a želi mijenjati Mostov Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, na način da za pojedinu arhivsku građu Vlada RH može dati zabranu raspolaganja. Očekivali su i pitanja i odgovore o trećem iseljeničkom valu Hrvata, dramatičnijem i brojnijem nego je bio u vrijeme Khuena Hedervaryia i Aleksandra Rankovića.

No sve pobrojano i još mnogo toga izostalo je jer, u konačnici, niti je imao tko pitati, niti je imao tko odgovoriti na ta  pitanja. HDZ je nedvojbeno postao klijentelistička i ortačka stranka koja se, ovakva kakva je danas, na žalost, ni u čemu ne razlikuje od HNS-a, ali ima sreću da živi na zlatnim lovorikama Franje Tuđmana i to klijentelisti i ortaci tako licemjerno i podlo koriste dok članstvo to nijemo promatra ne uspijevajući već 18 godina uopće i odabrati predsjednika i vodstvo stranke s kojima bi bila ponosni. Javna je tajna da su u HDZ-u Andreju Plenkoviću dani odbrojani. Oko toga se slažu i njegovi najbliži ministri (svi osim Davora Božinovića ), golema većina u predsjedništvu HDZ-a (za njega su bezuvjetno samo Mario Kapulica, predsjednik utemeljitelja HDZ-a, i Gordan Jandroković). Na ovome izvještajnom saboru protivnici Andreja Plenkovića nisu otvoreno počeli operaciju njegova razrješenja jer još nisu popunili kockice s novom križaljkom. Oprezni Davor Ivo Stier,možda jedini koji ima kredibilitet javno reći da konkretnim potezima nije podržavao politiku Andreja Plenkovića (podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova zbog neslaganja ulaska HDZ-a u koaliciju s HNS-Brkićom), smatra da treba čekati izborni sabor HDZ-a pa se onda kandidirati za predsjednika HDZ-a. Oni nestrpljiviji smatraju da već na jesen Andreja treba pozvati u neku od vikendica i propćiti mu da odstupi uz obećanje da će ići u Bruxelles umjesto Nevena Mimice. Ti nestrpljivi bi kao prijelazno rješenje na čelo HDZ-a postavili Miru Kovača. Da bi se to realiziralo, mora se ići u kompromis s Milijanom Brkićem kojem bi se u toj inačici ponudilo mjesto predsjednika sabora.

S novim ljudima bi neminovno morala ići i nova politika, a to znači prekid koalicije s HNS-om i ponovno u koaliciju s Mostom. No najveći protivnik nove koalicije s Mostom je upravo Milijan Brkić koji je autor koalicije s HNS-om uz posredovanje Srećka Ferenčaka i Ivana Vrdoljaka. Nakon Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Tomislava Karamarka i dvije godine Andreja Plenkovića valjda je i navjernim Tomama jasno da je HDZ jednostavno teško popravljiv iznutra. U njemu glavne političke poteze i dalje vuče „notorni“ Vladimir Šeks koji je po naputku svojih „gremyia“i doveo i postavio Andreja Plenkovića da radi u korist tih „gremyia“ koji, kako to priznaje Šeks, ionako o svemu odlučuju, a Hrvatski sabor samo je kazalište. Tu treba tražiti odgovor na sva gore pobrojana i nepobrojana pitanja. Tih i takvih „gremyia“ s komunističkim pedigreom zemlje Višegradske skupine (Poljska,Češka,Slovačka i Mađarska) su se odavno riješile i zato imaju i do tri puta veći gospodarski rast od Hrvatske.

Hrvatski tjednik/hkv.hr