Velika koalicija bijeg je od stvarnosti

Pin It

Hrvatsku samo velika koalicija može spasiti. Smatra to niz velikana – od bivšeg premijera čije bi prezime moglo postati mjerna jedinica za nepotizam i korupciju, preko pojedinih istaknutih „gospodarstvenika“ kojima status quo nosi nastavak unosnih poslova s državom, do neuspješnih političara koji bi u skoroj budućnosti Markov trg mogli gledati samo na razglednici

piše Mate Mijić za vecernji.hr, čiju kolumnu djelomice prenosimo.

Kad establishment želi uvjeriti narod da je nešto u čemu prosječan čovjek ne vidi baš nikakvu vrijednost jedino dobro i ispravno, priča se brzo pretvori u pravu travestiju. Vidjeli smo to i u slučaju Istanbulske konvencije. Uvjeravali su nas da je podržava aktualni papa i da bi joj bili skloni čak i neki pokojni crkveni velikodostojnici. Iako je bilo jasno da će za ratifikaciju biti osigurano dovoljno ruku u Saboru, važno je bilo kontrolirati štetu, ističe Mate Mijić.

Dva kadrovski poharana kolektiva koji se zubima i noktima čupaju da bi očuvali status quo zajedničkim snagama mogu donijeti samo još više već viđenoga. A to nije dovoljno dobro. Zbog znatnog pada podrške objema strankama, koalicija HDZ-a i SDP-a bila bi spas samo za partijske vrhuške, a pokazala bi se kobnom i za državu i za te dvije stranke koje bi propustile još jednu priliku za čišćenje od kukolja, piše Mijić.

Okretanje birača protestnim opcijama nije se dogodilo slučajno, ono je posljedica cijelog niza pogrešnih poteza pogrešnih ljudi u dvjema najvećim hrvatskim strankama. Formiranjem velike koalicije, proces bi se samo nastavio, vjerojatno i većim intenzitetom.

Da bi vratili izgubljeno povjerenje, HDZ i SDP trebaju svježu krv i novi način funkcioniranja, a zbivanja poslije stranačkog sabora „plavih“ i izbori u zagrebačkoj podružnici „crvenih“ pokazuju da volje za istinskim promjenama nema.

Velika je koalicija bijeg od stvarnosti.

A ta stvarnost za HDZ i SDP neće biti ništa manje bolna ako legnu zajedno u krevet kako bi sačuvali stečene pozicije. Dapače, teško je zamisliti kraći medeni mjesec i mučniju brakorazvodnu parnicu, zaključuje Mate Mijić.

Kolumnu u cijelosti pročitajte na Večernjem listu.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr