Hrvatski ulazak u Europsku uniju je promašaj koji nas skupo košta, bez države nema ni slobode

Pin It

Što smo mi očekivali kad smo ulazili, izgubili smo i ono malo suvereniteta što smo imali, a prijeti nam i dodatan gubitak jer je položaj Hrvatske geopolitički bitan zbog toga što je Jadran jedna od četiri gravitacijske točke u Europi. Ovo iseljavanje Hrvatske je posljedica ulaska u Europsku uniju, odlaze nam najproduktivniji i najobrazovaniji ljudi. Mi postupno gubimo identitet Hrvata, a žele nam uzeti i naše more, šume, nacionalne parkove, a posebno pitku vodu

Nakon pet godina članstva rijetko tko smatra kako je Hrvatska dobro iskoristila tih pola desetljeća svog članstva.

Sam ulazak u Europsku uniju bio je nepovratno uništen 'Lex Perkovićem' kojeg su tadašnji europski diplomati protumačiti kao zaokret hrvatske politike nakon što je ispunila sve što je trebala u procesu pristupanja. Pet godina nakon toga stupanj iskorištenosti EU fondova nije još na razini koju želimo, velik broj radno sposobnih građana je otišao u gospodarski razvijenije članice zbog liberaliziranog tržišta radne snage, a u zadnjih pet godina je i sama Europska unija pretrpjela par velikih udaraca poput migrantske krize.

Europska unija će gotovo sigurno biti hrvatska budućnost dugi niz godina, ali Hrvatska treba budno pratiti sve što se događa u ostalim zemljama članicama, ali i drugim globalnim silama kako bi znala voditi svoju politiku u budućnosti. Povijest je više puta pokazala kako treba biti na oprezu.

Samom Europom jačaju antiestablishmentski pokreti koji su se u početku uglavnom borili protiv eura kao zajedničke valute i politike štednje koju je nametala gospodarski uspješnija i fiskalno discipliniranija Njemačka, a poslije se taj otpor iz južnih zemalja prelio u istočne države, a glavna tema postala je migracijska kriza. Europa proživljava i prvi veliki test zbog toga što su jednu veliku i bitnu državu članicu preuzela koalicija, kako kažu populista i radikala.

Upravo iz tih razloga porazgovarali smo o budućnosti Hrvatske, ali i Europske unije s admiralom Davorom Domazetom Lošo.

'Europska unija nema budućnost jer oduzima suverenost državama'

Lošo više godina kritizira politike Europske unije, a ovaj put nam i kaže kako Europska unija dugoročno nema budućnost.

"Budućnost Hrvatske ovisi o budućnosti Europske unije. Koliko vidim Europska unija nema veliku perspektivu uglavnom iz geopolitičkih razloga. U novoj višepolarnoj podjeli svijeta Europa nema više značajniju poziciju. Ona se polako pretvara u svoju suprotnost, pretvara se u 'Frankensteina'. Postala je jedna nadnacionalna, krajnje birokratizirana institucija koja služi samo da bi suspendirala ono što je ostalo od suverenosti europskih država. Ona bi imala šansu jedino kad bi postala savez suverenih država", rekao nam je Domazet Lošo.

Razloge krize Europske unije admiral vidi u tome što je Europska unija prihvatila plan o migracijama iz 1987. godine, ali i u tome što je iz Lisabonske konvencije izbacila kršćanstvo i samim time izgubila svoj identitet: "Migracijska kriza uništava kršćanski identitet Europe. Po prvi put u povijesti ljudskog roda događa se da jedna civilizacija izbaci svog Boga, a inače poznato je da civilizacije nestaju ako jedna civilizacija nametne svog Boga ili svoju kulturu. Danas se to događa u Europi, a sve što se događa u Europskoj uniji utječe i na Hrvatsku."

"Europsku zajednicu su osnovali kršćanski demokrati kako bi se suprotstavili anglosaksonskoj dominaciji nakon Drugog svjetskog rata te da sačuvaju kršćanski identitet, a danas su europski birokrati u funkciji Novog svjetskog poretka, Europska unija je postala kao Druga zvijer u Ivanovom Otkrivenju koja juriša na svoj identitet", istaknuo je Lošo.

Lošo: Ulazak u Europsku unije je veliki promašaj za Hrvatsku

Domazet Lošo smatra i kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju veliki promašaj što Hrvatsku skupo košta : "Što smo mi očekivali kad smo ulazili, izgubili smo i ono malo suvereniteta što smo imali, a prijeti nam i dodatan gubitak jer je položaj Hrvatske geopolitički bitan zbog toga što je Jadran jedna od četiri gravitacijske točke u Europi. Ovo iseljavanje Hrvatske je posljedica ulaska u Europsku uniju, odlaze nam najproduktivniji i najobrazovaniji ljudi. Mi postupno gubimo identitet Hrvata, a žele nam uzeti i naše more, šume, nacionalne parkove, a posebno pitku vodu".

To što je 90-ih Hrvatska uz samostalnost tražila i pristupanje europskim integracijama admiral tumači tadašnjim prilikama u Hrvatskoj i svijetu:

"Početkom 90-ih raspadao se bipolarni svijet, a Hrvatska se okretala od komunizma i branila od srpske agresije, tada je bilo normalno da želimo ući u Europsku zajednicu, ali danas to nije naš interes. Ne treba se više okretati Bruxellesu, treba pratiti susrete Donalda Trumpa i Vladimira Putina, ali i razumjeti da i Rusija i Kina jačaju u današnjem svijetu vojno i gospodarski. Postoji i drugi procesi koji se suprotstavljaju Bruxellesu, a to je Višegradska skupina. Ako se Višegradska skupine može oduprijeti toj birokratskoj zvijeri, treba ih poduprijeti", napomenuo je admiral.

'Još je Goethe rekao da je država okvir slobode, bez države nema ni slobode!'

Domazet Lošo posebnu opasnost za Hrvatsku vidi u najavi prihvaćanja eura i migrantskoj krizi koja se trenutno događa: "Ako uvedu ovu valutu koja nema nikakvo pokriće, onda ćemo potpuno izgubiti i ono malo monetarnog suvereniteta što imamo. Hrvatska je napuštena od stanovništva, a imamo milijune migranata koji dolaze s Bliskog istoka i naseljavaju Europu. Kad sam ja rekao na samom početku 2015. godine kako postoji 50 milijuna migranata spremnih s Bliskog i Srednjeg Istoka te Afrike za doseljavanje u Europu, onda su mu optužili da sam teoretičar urote, a sad svi govore da su brojke još i veće, da ima 60 do 70 milijuna ljudi!".

Na kraju admiral je zaključio kako postoji više vrsta suvereniteta koji nam žele oduzeti: "Među njima su kulturni, monetarni, medijski, gospodarski suverenitet, to su nam sve oduzeli. Sve one koji su bore za suverenizam nazivaju teoretičarima zavjere ili populistima, pa su i izmislili pojam govora mržnje, ali još je Goethe rekao kako je država okvir slobode, kad nemaš svoje države neće biti ni slobode!"

direktno.hr