Angela Merkel – Treba čuvati vanjske granice EU u Sloveniji i Bugarskoj, ali ne i u Hrvatskoj!

Pin It

Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da su njemački granični policajci spremni pomoći u čuvanju vanjskih granica u Sloveniji i Bugarskoj iznenađujuća je jer slovenska granica, za razliku od bugarske, nije vanjska granica EU, nego vanjska granica Schengena. Po tom prijedlogu ispada da Angelu Merkel ne zanima što bi migranti masovno dolazili u Hrvatsku.

Njemačka kancelarka Angela Merkel očito se ne snalazi najbolje kada je riječ o rješavanju migrantske krize. Nakon što je iznenadila zemlje Višegradske skupine neutemeljeno tvrdeći da je postignuti dogovor o zajedničkoj politici prema migrantima, sada je izazvala kontroverze i u Hrvatskoj. Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da su njemački granični policajci spremni pomoći u čuvanju vanjskih granica u Sloveniji i Bugarskoj iznenađujuća je jer slovenska granica, za razliku od bugarske, nije vanjska granica EU, nego vanjska granica Schengena. Po tom prijedlogu ispada da Angelu Merkel ne zanima što bi migranti masovno dolazili u Hrvatsku.

Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o tome da su njemački granični policajci spremni pomoći u čuvanju vanjskih granica u Sloveniji i Bugarskoj iznenađujuća je jer slovenska granica, za razliku od bugarske, nije vanjska granica EU, nego vanjska granica Schengena, piše vecernji.hr

A Hrvatska se svih ovih mjeseci uporno trudi objasniti europskim partnerima važnost jačanja vanjske granice EU u Hrvatskoj, a ne stvaranja dodatnih prepreka na hrvatsko-slovenskoj granici. Kancelarkina ideja, koja se fokusira na slovensku granicu, oprečna je hrvatskim nastojanjima. Njezina izjava iznenadila je i slovenskog premijera Miru Cerara.

– U ovom trenutku to nije potrebno. O tome treba razmisliti ako dođe do velikog povećanja migracija – dodao je Cerar, naglasivši da slovenska policija dobro čuva schengensku granicu.

Ne radi se o lapsusu!

U prvi mah možda se i činilo da se kancelarka neprecizno izrazila, no dokument objavljen tijekom vikenda u njemačkim medijima pokazuje da nije bila riječ o lapsusu.

– Moramo također biti spremni pomoći i dati podršku Sloveniji i Hrvatskoj u kontroli granice ako bude potrebno – citira Deutsche Welle iz pisma koje je kancelarka Merkel poslala koalicijskim partnerima nakon summita. Ideja o slanju njemačkih graničara na slovensko-hrvatsku granicu nije, dakle, bila samo usputna opaska na press-konferenciji u Bruxellesu, nego i dio pisma Angele Merkel kojim pokušava spasiti svoju vladajuću koaliciju od mogućeg raspada u slučaju da njezina sestrinska demokršćanska stranka CSU ne bude zadovoljna rješenjem koje im Merkel donosi sa summita.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr