Angela Merkel nije spasiteljica Europe, već njezin grobar!

Pin It

Image result for merkel eu titanic cartoon

„Angela Merkel nije nikakva spasiteljica Europe, već političarka koja svojom politikom otvorenih vrata doslovno ugrožava jedinstvo EU“, piše Politico i nastavlja, „čak ako Merkelova uspije pobijediti u Berlinu i Bruxelessu, rat povodom njene migracijske politike bit će nastavljen, kao i bitka za njenu političku budućnost“

Ove riječi nije napisao nijedan konzervativni medij poput desnog breitbart.com ili umjereno desnog Foxnews, već medij koji ima reputaciju liberalnog medija u istoj kategoriji s časopisima ili medijima kao Huffington Post, Washington Post, The Economist il čak Guardian.

Ovo je napisao svjetski poznati Politico,  i bilo je to poprilično iznenađenja za one koji pažljivije prate pisanje svjetskih medija.

„Angela Merkel nije nikakva spasiteljica Europe, već političarka koja svojom politikom otvorenih vrata doslovno ugrožava jedinstvo EU“, piše Politico i nastavlja, „čak ako Merkelova uspije pobijediti u Berlinu i Bruxelessu, rat povodom njene migracijske politike bit će nastavljen, kao i bitka za njenu političku budućnost“.

Pitanje migracija postalo je sudbonosno pitanje o kojem ovisi budućnost Europske unije, a najnovija migracijska kriza pretvorila se u dramatičnu političku krizu EU-a i predstavlja veliki izazov za njenu političku, ekonomsku i sigurnosnu stabilnost, ali i opstojnost.

Od 2015. godine, zahvaljujući politici „otvorenih vrata“ poznatoj kao Willkommen, u Europu je pristiglo, prema službenim statistikama, više od 1,5 milijuna migranata. Neslužben i realniji broj mnogo je veći, bar za pola milijuna!

Zbog toga je poznati njemački komentator i dopisnik ARD-a Malte Pieper napisao: “Draga Angela Merkel, nakon gotovo 13 godina kao kancelarka, jedina stvar koju si ostavila Europi je neprijateljstvo i animozitet (među narodima i ljudima Europe op.).Svi sastanci posljednjih mjeseci su to ilustrirali. Molim te da se konačno zaustaviš umjesto da Europu guraš u podjele i propast! Napravi mjesto u kancelariji za svog nasljednika!”

Ova izjava je vrlo uzburkala duhove u Berlinu jer se radi o uglednoj njemačkoj kući i ozbiljnom komentatoru koji ima utjecaj u javnosti.

To je shvatila i Angela Merkel, pa su tom smjeru išle i njene posljednje izjave:

“Europa mora ostati zajedno”, rekla je ovaj mjesec u pokušaju da  otupi oštrice  napade na nju. “Pogotovo u ovoj situaciji, u kojoj je Europa vrlo krhka, vrlo je važno da Njemačka ne postupa jednostrano”.

No, nakon niza jednostranih poteza Njemačke i Angele Merkel posljednjih godina, bez konzultacija i dogovora s članicama EU (pogotovo „manjima“ kao Hrvatska), malo tko vjeruje njemačkoj kancelarki.

Europa, a velikim dijelom i Njemačka, izgubila je povjerenje u Merkel, a sada pomalo gubi i povjerenje njoj niz godina sklonih medija.

Na drugoj strani, austrijski kancelar Sebastijan Kurz predvodi koaliciju zemalja – koja uz, Austriju, okuplja zemlje Višegradske skupine (Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku), Italiju, ali i dio njemačke vladajuće koalicije. Protuimigracijske stranke postupno su osvojile mjesta u parlamentima ili postale dio vladajućih koalicija Grčke, Danske, Finske, Slovačke, Bugarske, Litve, Njemačke, Austrije i Italije, a u Mađarskoj i Poljskoj „konzervativci“ obnašaju premijerske funkcije.

Naravno da nitko ne želi biti kriv i stigmatiziran za mogući scenarij raspada EU, a Angela Merkel još uvijek ima jak i dominantan utjecaj preko medija i političkih lobista da vrlo lako krivnju može prebaciti na CSU, Orbana, Italiju ili nekog četvrtog.

Ipak, teško je osporiti da je Angela Merkel podijelila Europu, gurajući kontinent bliže rubikonu nego ikada prije od nastanka EU. Ne treba gledati dalje od dviju glavnih izazova s kojima se Merkel suočila i koje je sama poticala: dužničkom krizom eurozone i nekontroliranim priljevom migranata.

Izvor: narod.hr/politico.eu