GI Narod odlučuje podnosi kaznenu prijavu zbog nestanka potpisnih knjiga

Pin It

Predstavnici GI Narod odlučuje izvjestili su javnost na konferenciji za medije da zapisnici Hrvatskog sabora i Ministarstva uprave pokazuju da su na putu između te dvije državne institucije nestale 4 potpisne knjige zbog čega je građanska inicijativa odlučila podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja radi zloupotrebe položaja i krađe.

“14 predstavnika Hrvatskog sabora i 3 predstavnika GI Narod odlučuje prebrojali su knjige, vratili su ih u kutije i zapečatili kutije koje su zatim dostavljene Ministarstvu uprave. Deset knjiga za 1. referendumsko pitanje iz jedne kutije nisu pronađene na svome mjestu, od toga 4 knjige nisu nađene, a preostalih 6 knjiga je pronađeno u drugih 5 kutija.”, objasnila je dr. Natalija Kanački te istaknula da “znamo tko je te knjige brojao u Hrvatskom saboru, međutim ne znamo tko ih je brojao u Ministarstvu uprave, a imamo informaciju da to nije radilo Povjerenstvo.”. 

Sve navedene činjenice bacaju ozbiljnu sumnju na netransparentnost i kontaminiranost cjelokupnog procesa provjere potpisa, rekla je dr. Kanački.

“Mi svi znamo da je danas gospodin Kuščević zaštićen i da se zbog te političke zaštite koju dobiva od premijera Plenkovića usuđuje potpise hrvatskih birača proglašavati nevažećima, da se usuđuje odbiti promatrače na brojanju potpisa za raspisivanje referenduma, i to onoga referendum protiv kojega se on i premijer Plenković od početka bore i koče ga na sve moguće načine.”, naglasio je Tvrtko Krpina, koordinator GI Narod odlučuje.

“Također znamo da se ministar Kuščević zbog svoje političke zaštite usuđuje oformiti Povjerenstvo bez predstavnika građanske Inicijative, promijeniti kriterije za proglašavanje nevažećim potpisa nakon što je počelo njihovo brojanje i osobito manipulirati potpisnim knjigama na opisani način.”, rekao je g. Krpina.

Na pitanje novinara da komentira primjedbu ministra Kuščevića da predstavnici GI Narod odlučuje nauče brojati, dr. Kanački je istaknula da samo Izvješće Ministarstva uprave pokazuje da nedostaju 4 potpisne knjige za 1. referendumsko pitanje te da “ni nakon proglašenja tog izvješća ne znamo gdje su knjige, ne znamo da li su sada pohranjene, što se s njima radi, da li se u ovom trenutku nešto događa s tim potpisima, da li se oni križaju, dorađuju, prerađuju.”

Dr. Kanački je rekla i da je GI Narod odlučuje podnijela zahtjev za uvid, no da ministar Kuščević još uvijek ne zna kada i kako će se to raditi ni koji će biti kriteriji: “Mi smo volonteri i ne znamo koje dane ljudi trebaju uzeti godišnji, osloboditi vrijeme”, objasnila je.

“Naš cilj je ponovna revizija svih potpisa, građani su jako nezadovoljni i to samo potvrđuju nalazi Svjetskog ekonomskog foruma da naša javna uprava ne može biti gora. Zahtijevamo 45 dana za ponovno prebrojavanje potpisa s drugim povjerenstvom i s prisutnošću promatrača. Uostalom prema Zakonu o referendumu ovaj čas se može raspisati referendum jer je organizacijski odbor jedini po zakonu dužan brojati potpise i nakon toga se može proglasiti referendum”, zaključila je dr. Kanački.