Novinar Novog lista posjetio kamp za obuku džihadista i pomislio da se radi o izbjelicama

Pin It

, Image: 382520071, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Novinar Novog lista Boris Pavelić posjetio je klasični trening centar džihadista u Velikoj Kladuši, no iz nekog razloga ga je opisao kao izbjeglički centar.

U srcedrapajućem opisu navedenog centra, novinar je dao nekoliko zanimljivih detalja. Tako džihadisti žive u improviziranim šatorima, na otvorenom polju po kojem pada kiša, bude se mokri i promrzli, u blatu...imaju prijenosne WC-e i hrpu razbacanog smeća. Žena i djece nema, samo muškarci. Spominje i hladnoću, vlagu, ozljede...

Mora se priznati da je g. Pavelić vrlo zorno opisao stanje tipično za elitne kampove za obuku specijalnih snaga, npr. SEAL-a, SAS-a ili Legije stranaca, u kojima se kombiniraju testovi preživljavanja, izdržljivosti i snalaženja u nepoznatim situacijama. U takvim kampovima dominira eliminacijski kriterij: tko izdrži i dođe do cilja biva regrutiran, ostali otpadaju i eventualno mogu pokušati ponovo. U Kladuši se nalazi jedan od tipičnih takvih kampova u kojem džihadisti provode svoju obuku u realnim uvjetima, u apsolutnoj anonimnosti, bez pokazivanja identiteta, u kojoj je cilj dokopati se zapadne Europe i pri tome ostati živ, i po mogućnosti neozlijeđen, te neidentificiran.

Zašto je g. Pavelić zaključio da se radi o izbjeglicama, obzirom da su izbjeglice imale priliku na putu kroz petnaestak država pronaći puno bolji smještaj umjesto gole kišne ledine, zna samo on. Nadalje nije jasno zašto je zaključio da se radi o izbjeglicama, obzirom da isti u velikoj mjeri dolaze iz sigurnih zemalja, ili barem iz zemalja u kojima je sigurnije biti tamo, nego u bosanskim gudurama.

Sve u svemu, odlična reportaža.