Podržava li UEFA četnike, kada nije reagirala?

Pin It

I veličanje Draže zaslužuje kaznu kao poljudska svastika

Ako neće službena Srbija, mora reagirati UEFA, na temelju prijava onih koji znaju tko je bio Mihailović

Pogledajte koreografiju kojom su Delije dočekali Liverpool! Delije pozdravile goste iz Liverpoola! Pogledajte slavlje igrača Zvezde i Delija nakon pobjede nad Liverpoolom! - vrišti s naslovnica nekoliko hrvatskih portala nakon pobjede beogradske Crvene zvezde nad Liverpoolom, što je doista prvorazredna nogometna senzacija.

Međutim, u (pretjeranom) hvaljenju takve atmosfere tek na rubovima ili vrlo kratka bila je vijest s fotografijom Marakanina "sjevera" na kojoj je slika četničkog vojvode Draže Mihailovića i srpska trobojnica na kojoj ćirilicom piše "Vukovar". Znači, golemi incident u hrvatskim se medijima gura u treći plan. A sjetimo se kako su isti ti hrvatski portali histerično, već praktički u noći kada se dogodilo Šimunićevo arlaukanje "za dom spremni", tražili (opravdano, nap. a.) drastičnu kaznu za hrvatskog reprezentativca. Zbilo se to nakon utakmice Hrvatska - Island u kojoj je naša reprezentacija osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo. Od velikog slavlja i veličanja toga uspjeha bilo je važnije "prokazati ustašu". Kao što su, uostalom, već na poluvremenu utakmice Hrvatska - Italija svi naši portali pokazali kako je na poljudskom travnjaku nacrtana svastika.

S druge strane, ni jedan srbijanski utjecajniji medij nije ni spomenuo "Čičinu sliku" na sjevernoj tribini Marakane, onoj Delija. Jednostavno, to im uopće nije bilo vrijedno spomena ili zgražanja. Ogranak FARE-a u Srbiji, koji je neskriveno vrlo aktivan u Hrvatskoj, "tamo daleko" djeluje gotovo u ilegali. Njihovi ljudi nemaju ni pristup stadionima, nego sporne događaje prijavljuju na osnovi televizijske snimke. Za vodeće ljude u Srbiji, pa tako i za širu javnost, Draža Mihailović nije nikakav zločinac, a kako glavne medije kontrolira sadašnji srbijanski establišment (čitaj: Aleksandar Vučić, inače bivši pripadnik Delija, nap. a.), jasno je kako uopće ne postoji atmosfera da se radi o problemu.

No, ako neće službena Srbija, mora reagirati UEFA. Na temelju prijava onih koji itekako znaju tko je bio Draža Mihailović.UEFA i FIFA bore se protiv svakog oblika rasizma, diskriminacije i veličanja fašizma i nacizma. Pa eto im prilike. Hrvatske navijače, čini se, uspjelo se disciplinirati i educirati. "Za dom spremni" više se ne čuje među hrvatskim navijačima. Tijekom utakmice Anderlecht - Dinamo sami navijači Dinama protjerali su nekog lika koji se među njima pojavio sa slovom U na šahovnici. Unatoč takvoj reakciji, Dinamo je zbog toga ipak kažnjen pražnjenjem sjeverne tribine u ovotjednoj utakmici protiv Spartaka. Podsjetimo, Hrvatski nogometni savez je zbog crtanja svastike na Poljudu od UEFA-e kažnjen sa 100 tisuća eura, dvije utakmice igranja pred praznim tribinama i oduzimanjem jednog boda reprezentaciji. Kaznu je Hrvatska odradila tek nedavno, protiv Engleske na Rujevici.

Stigla je i kazna zbog povika "za dom spremni" protiv Izraela u Osijeku u prijateljskoj utakmici. Znači, UEFA treba samo primijeniti iste kriterije. Jer i srpski su navijači recidivisti. A Dražinu se sliku nije ni pokušalo maknuti ili skriti. Pokraj nje su i igrači Zvezde slavili pobjedu nad Liverpoolom.

Krešimir Lacković/GS