Neviđena diktatura u HDZ-u: Pljeskati se smije samo Plenkoviću

Pin It

HDZ se priprema na izbore, europske. Doduše metodama koje više podsjećaju na diktaturu.

Prije svega nekoliko tjedana, hrvatsku je javnost, ponajprije onu koja je učlanjena u vladajuću stranku uznemirio dokument slikovito nazvan ‘Izjava o povjerljivosti (GDPR)‘. Riječ je o papiru, koji je cirkulirao među članstvom HDZ-a, a od njih se pak zahtjevalo da se na njega potpišu te da među ostalim o stranačkim aktivnostima ne progovaraju čak niti na sudu.

Pod pritiskom javnosti, nakon što su detalji dospjeli u medije, oglasio se Robert Kopal HDZ-ov analitičar koji je ustvrdio kako se radi o zabuni s kojom stranka nema nikakve veze. U konačnici, odgovornost je preuzela tvrtka Apicura Business Inteligente, a Jutarnji list ovih je dana objavio detalje novog HDZ-ova dokumenta o GDPR-u. prema njihovim spoznajama sada se od članova traže podaci poput primjerice imena i prezimena, datuma rođenja, OIB-a, državljanstva, adrese, spola, broja telefona, a uz to zanimljiv je detalj u kojem se zahtjeva radni status, a potrebno je odgovoriti i jesu li primanja člana manja, ili veća od 3500 kuna. cilj toga je navodno određivanje članarine. Usprkos tome što su u vladajućoj stranci dokument ušminkali, priča ni izbliza nije gotova, jer se HDZ-ovcima zabranjuje istup u medijima, bez da im je to odobrilo vodstvo stranke, poseban naglasak stavljen je na svibanjske europizbore radi čega se premijer Andrej Plenković odlučio na ovaj radikalan korak.

U skladu s time, da ne bi došlo do nesrazmjera, HDZ-ovci prije istupanja moraju proći konzultacije s HDZ-ovim novim glasnogovornikom Zoltanom Kabokom. Uzrok ovoj svojevrsnoj stegi i diktaturi leži i u Plenkovićevoj taštini, koja je uslijedila nakon stranačke obljetnice održane u Imotskom gdje su uz njega, predstavljani ministri Kujundžić i Krstičević te Miro Kovač kojemu su najglasnije pljeskali, što se premijeru nije dopalo. Što mu nije milo, Plenković okrene u svoju korist pa se po novome na stranačkim skupšovima uz domaćina pozdravlja isključivo šef stranke, te u iznimnim situacijama još poneki gost, a ova odredba u praksi, na terenu navodno se već primjenjuje.

dnevno.h