Plenkovićeva lista za EU parlament ziheraški je potez šefa stranke koji želi sam sebe zaštititi

Pin It

“To je jedan ziheraški potez šefa stranke da bi sebe zaštitio od neuspjeha. On je trebao u svakom pogledu preuzeti odgovornost, sebe staviti na prvo mjesto, a Resslera tek na drugo”, nastavlja naš sugovornik. Dodaje da Plenković u pozadini povlači poteze, dok je Resslera izložio poput “glinenog goluba”.

“Plenković je prema javnosti napravio pokušaj transformiranja i reformiranja stranke novim, mladim, ljudima. S druge strane, ne smije se zaboraviti priča o riziku jer on je s ovom ekipom sebe zaštitio, ali i potencijalno sebe ugrozio. Sebe je zaštitio jer, ako pođe sve krivo, on sebe nije izložio na prvom mjestu, a ako uspije onda taj uspjeh ide u prilog tezi o pokušaju transformacije stranke i lišavanja starih kadrova“, prokomentirao je za Narod.hr ugledni politolog Anđelko Milardović HDZ-ovu listu za europarlamentarne izbore.

Plenkovićevo isticanje Resslera pohvalno je, obrazovan je, mlad je, nema nikakvih repova, to sve izgleda na prvi pogled jako dobro, no, s druge strane Ressler može biti žrtveno janje, a prvo će svi gledati činjenicu da je Ressler Šeksov posinak, smatra Milardović.

“To je jedan ziheraški potez šefa stranke da bi sebe zaštitio od neuspjeha. On je trebao u svakom pogledu preuzeti odgovornost, sebe staviti na prvo mjesto, a Resslera tek na drugo”, nastavlja naš sugovornik.

Dodaje da Plenković u pozadini povlači poteze, dok je Resslera izložio poput “glinenog goluba”.

“Sad je Ressler glineni golub, može svatko u njega pucati, a ovaj iz grupe, u pozadini Il principe stoji i povlači poteze. Školovani makjavelist, ima osobine lava kad se tuče u Saboru, a ima i osobine lisice kako sada vidimo”, smatra Milardović te dodaje da Plenković osobine lava pokazuje unutar stranke, no zna ih pokazati i u Saboru, u direktnom srazu s političkim protivnicima.

“Uz pokriće Šeksa”, ističe naš sugovornik.

“Šeks mu je politički otac, a Dubravka Šuica je politička mama. Ona je dirigentica iz Bruxellesa. Šuica je vrlo utjecajna žena koja navodno zastupa interese Republike Hrvatske u Bruxellesu”, dodaje Milardović.

Milardović smatra da kandidati za Europski parlament nisu sposobni pokrenuti europske teme.

“To je sve skupa šaka jada. Od svih njih ionako nikakve koristi, a uvjeren sam da će 80% tema biti bezveznih”, smatra.

“Upotrijebna vrijednost svih tih zastupnika biti će mala”, ističe Milardović pa objašnjava:

“Prvo, oni kad se probude i otvore oči prvo im se vrte euri u glavi. A da bi se ti euri zaradili morate ići takvim diskursom kako oni zastupaju građane, suverenisti su, žele suverenu Hrvatsku koja je opljačkana do daske.”

Oni uopće ne predstavljaju svoje stranke, svoju državu i svoje građane, zaključuje u ovom kontekstu.

“Što je ostalo od našeg suverenizma? Niti hrvatska puška na hrvatskom ramenu, niti hrvatska lisnica u hrvatskom džepu”, kaže Milardović.

Milardović kao najkonstruktivniju opoziciju vidi Most

Lijevo od HDZ-a imamo sustav fragmentiranih grupa u politici, ističe Milardović komentirajući lijeve liste kandidata za Europski parlament.

“Ta scena je razdrobljena, i prema van i unutra. HDZ je nemoćna stranka koja ima 27 % potpore, ali im i s takvim postotkom pokazuje mišiće zato što je vrlo uspješno razmrvio i ljevicu i desnicu. To će se plastično vidjeti na ovim izborima, a još plastičnije na parlamentarnim izborima na kojima će se postaviti pitanje tko će s HDZ-om koalirati?”, objašnjava Milardović koji dodaje da je ljevica imala “porođajne muke sa sastavljanjem lista za EU izbore”.

Također ističe da će u tom slučaju vrlo moguća biti velika koalicija HDZ – SDP.

“To bi bilo logično jer bi se u tom slučaju vratio Savez komunista na vlast”, zaključuje.

Milardović kao najkonstruktivniju opoziciju vidi Most.

“Mislim da je HDZ-u najveći protivnik Most koji se pokazuje kao najjači u ovom trenutku“, ističe naš sugovornik.

Dodaje da bi volio kada bi se u predizbornoj kampanji otvorile europske teme, u korelaciji s hrvatskim temama.

“Ne može se na izborima za Europski parlament govoriti o lokalnim temama”, zaključuje Milardović.

Izvor: narod.hr