Stvarno, kako je biti Pupovac u Hrvatskoj

Pin It

Prema Pupovcu, nije lako biti Srbin u Hrvatskoj. A činjenice govore posve suprotno. Naime, Miloradu je više nego lako i unosno biti Srbin u Hrvatskoj. Godinama se financira iz državnoga proračuna, a zapravo sve što radi, radi protiv države koju ne voli, nije ju nikada ni želio, ali nema problema s milijunima koji uredno stižu iz njezina proračuna

Miloradu je više nego lako i unosno biti Srbin u Hrvatskoj

Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj? Ako se kojim slučajem netko to pokatkad i zapita,  odgovor bi trebalo potražiti kod Milorada Pupovca, autora SDSS-ova slogana za izbore za Europski parlament s kojim oni, kako su to objasnili, nastoje upozoriti na sve probleme s kojima se susreću Srbi u Hrvatskoj. Prema Pupovcu, nije lako biti Srbin u Hrvatskoj. A činjenice govore posve suprotno. Naime, Miloradu je više nego lako i unosno biti Srbin u Hrvatskoj. Godinama se financira iz državnoga proračuna, a zapravo sve što radi, radi protiv države koju ne voli, nije ju nikada ni želio, ali nema problema s milijunima koji uredno stižu iz njezina proračuna.

'Naši su plakati i naše poruke protiv straha, a za slobodu. Naši su plakati i naše poruke protiv mržnje i za oslobođenje ovoga društva od mržnje. Ćirilica koja nekima smeta na  plakatima SDSS-a ćirilica je koja želi biti ne samo sredstvo komuniciranja, već pismo oslobođenja našega društva od onih predrasuda i mržnje koja se godinama širi našim društvom i na koju nitko ne reagira.

Porukama koje su napisane na uništenim plakatima želi se produbiti strahove koji postoje među ljudima, osjećaj nesigurnosti, ograničiti mogućnosti izbora kakvi se u našoj zemlji već dugo žele uspostaviti. Onima koji su protiv ćirilice i premazuju je crnim bojama i još crnjim porukama poručujem da je to pismo za nas pismo slobode', kazao je Pupovac nakon što su se diljem Hrvatske pojavili grafiti na njihovim plakatima. Naglasio je kako je 'smisao njihova izlaska na izbore za Europski parlament širenje prostora slobode za birače i ljude koji žive u sredinama u kojima ne smiju reći što su te glasovati u skladu sa svojim uvjerenjima. Smatra da je takav pritisak nedostojan svakoga pristojnog društva, grada i sredine.

Ne bojte se jer riječ je o crnim kukavicama, a ne hrabrim ljudima. Riječ je o ljudima koji umjesto zastava slobode nose zastavu mržnje i simbole zločina, poručio je, osvrćući se na izjavu saborskoga zastupnika Hrasta Hrvoja Zekanovića da mu je 'žao što Pupovac nije 1995. na traktoru pobjegao u Beograd te da trebaju paliti traktore i 2019.' 

Slušajući Pupovca, mnogi bi zaista i pomislili kako zaista teško biti Srbin u Hrvatskoj. No situacija je, ako se gleda primjer Pupovca, ali i ostalih Srba u Hrvatskoj, pogotovo onih koji su tijekom rata divljali i ubijali po Hrvatskoj, a danas su saborski zastupnici, zaposleni u ministarstvima, neki od njih su obnašali i funkcije u Vladi, a danas su na listama za EP – posve drukčija. Biti Srbin u Hrvatskoj - zapravo jako je unosno. Zna to Milorad, zato se i danas ponovno služi ovakvim lažnim parolama ne bi li još jednom, a zapravo na patnji srpskoga naroda u Hrvatskoj, na kojoj zarađuje već godinama, a da nije ni približno učinio za pripadnike svoga naroda koliko je mogao, zgrne još koji dobitak. Pitanje je  samo do kada jer i ta njegova manjina sve je glasnija i sve joj je jasnije kako onaj koji ih 'predstavlja', zapravo brine samo o sebi i svojim sinekurama.

Predrag Mišić, vukovarski branitelj srpske nacionalnosti: Sve što je Pupovac radio u zadnjih 20 godina bilo je protiv Hrvatske i protiv srpskoga naroda u RH

Ako voliš Hrvatsku kao što je volim ja, predivno je biti Srbin u Hrvatskoj. Već sam to javno rekao. Živim u najljepšoj zemlji na svijetu, imamo Slavoniju, naše more... Meni je biti Srbin u Hrvatskoj dar od Boga, a ovo što Pupovac radi strašno je. Vjerojatno je i sam shvatio da ovih 20 godina što je radio, radio je protiv srpskoga naroda u Hrvatskoj i došao mu je kraj. Sad želi pobuditi najniže strasti u jako malom dijelu pripadnika srpskoga naroda, ali, na žalost, to radi na najgnjusniji i najprljaviji način.

Ovo je Pupovčeva retorika. Sad je izgubio mjeru, izgubio je kompas, vidi da gubi političku prostor jer njegove fraze, političke izjave svih ovih 27 godina više ne piju vodu, narodu je dosadilo. Na zadnjim izborima, od 147 tisuća pripadnika moga naroda, Pupovac je dobio 8 tisuća glasova. To je dovoljan pokazatelj. Ako bismo od tih osam tisuća izdvojili glasove onih koji dolaze iz Srbije, onda je jasno da on više ne uživa povjerenje. Naime, činjenica je da ga on nije nikada ni uživao, samo takva je situacija, takav je zakon gdje on s deset, 15, 50 ili 500 glasova dolazi do izražaja više od ostalih.

Pupovcu je jako dobro biti Srbin u Hrvatskoj, on iz državnoga proračuna dobiva novac kojim se koristi za jumbo plakate. Ako je već htio biti predstavnik Srba u Republici Hrvatskoj, onda je novac, umjesto na ovako gnjusne plakate, mogao potrošiti na neku bakicu u Lici koja nema ni struje ni vode. Meni je važnije pitanje tko je vlasnik tih panoa za jumbo plakate i kako se to moglo dopustiti.

Andrea Černivec/Hrvatski tjednik//hkv.hr