Tko se boji nastupa Thompsona na obilježavanju obljetnice 'Oluje' u Kninu

Pin It

Image result for thompson koncert

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Knina postavila sam vijećničko pitanje gradonačelniku Marku Jeliću je li Grad kontaktirao Marka Perkovića Thompsona u svezi nastupa na obilježavanju 24. obljetnice vojnoredarstvene akcije „ Oluja „. Od gradonačelnika sam dobila kratak i suhoparan odgovor „ Nismo stupili u kontakt s Thompsonom „! 

Iako sam u svom vijećničkom pitanju elaborirala zašto bi trebalo pozvati Marka Perkovića Thompsona da nastupi na obilježavanju ovogodišnje obljetnice „ Oluje „, gradonačelnik nije našao shodnim da mi replicira na moje argumente za nastup Thompsona , nego je svojim kratkim i suhoparnim odgovorom završio vijećničko pitanje, smatrajući valjda kako je to dovoljno za završetak priče o nastupu Thompsona na 24. obljetnici „ Oluje „ ili što je vjerojatnije nije imao argumenata kako bi osporio moje argumente za nastup Thompsona.

Kako ni mediji koji prate sjednicu Gradskog vijeća o tome nisu opširnije izvijestili nalazim za shodno radi interesa građana Knina na ovaj način to prenijeti javnosti.

Marko Perković Thompson nastupao je u Kninu na obilježavanju obljetnica „Oluje „ 2015. i 2016. godine kada se u Kninu na njegovim koncertima okupljalo od 50.000 do 100.000 posjetitelja, a čitav dan, čak i dan prije, u Kninu se nalazilo nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. Na obilježavanju obljetnica „ Oluje „ 2017. i 2018. godine u Kninu su nastupali razni izvođači na čijim se koncertima okupilo samo par tisuća posjetitelja, skoro svi posjetitelji su bili iz Knina, a tijekom dana Knin bi osim državnih dužnosnika posjetilo samo nekoliko stotina posjetitelja iz drugih krajeva Republike Hrvatske.

U medijima se moglo pročitati kako Thompson za svoje nastupe na obilježavanju obljetnice „ Oluje „ traži velike novce, te se spominjao iznos od nekoliko stotina tisuća kuna. 

Istina je drugačija, Marko Perković Thompson sa svojim pratećim bendom nastupa besplatno na obilježavanju obljetnica „ Oluje „ a domaćin ( Grad ) dužan je samo osigurati novac za najam pozornice, razglasa, video ekrana, zaštitne ograde i zaštitara, a obično se radi o sumi od oko 200.000 kuna.  Nedobronamjernim se i taj iznos može učiniti velikim, međutim treba znati kako je Grad Knin na obilježavanju 23. obljetnice  „ Oluje „ za nastup dvoje pjevača platio iznos od 125.000 kuna, te za najam pozornice, razglasa i video ekrana iznos od 166.000 kuna, što sve skupa iznosi skoro 300.000 kuna.

Inače Grad Knin u svom proračunu ima stavku za obilježavanje obljetnice  „ Oluje „ u iznosu od čak 600.000 kuna, dok još nekoliko stotina tisuća kuna dobije od Ministarstva hrvatskih branitelja. Toliki potrošen novac za nekoliko stotina dnevnih posjetitelja i par tisuća građana Knina na večernjem koncertu!  S novcem treba znati i pametno ga trošiti kako bi njegov utrošak dao što veći učinak za grad Knin, njegove građane, a pogotovo poduzetnike.

Zar ne bi bilo svrsishodnije za grad Knin, njegove poduzetnike i građane da se organizira koncert Marka Perkovića Thompsona koji u Knin privuče od 50.000 do 100.000 posjetitelja, od kojih većina u gradu provede čitav dan i veći dio noći. To je jedinstvena prilika za grad Knin da pokaže sve svoje prirodne, kulturne, ugostiteljske i smještajne kapacitete  i druge posebnosti desecima tisuća posjetitelja iz cijele Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i inozemstva. Promidžba grada Knina na licu mjesta. Ponuda i uvid u sve kapacitete grada, te mogućnost za korištenje tih kapaciteta cijele godine. Svaki pametni gradonačelnik koji želi dobro svom gradu i njegovim građanima odmah bi angažirao Thompsona za nastup na obilježavanju obljetnice „ Oluje „ ne obazirući se na nikakve ideološke pritiske s bilo koje strane. Jedino mi se nadati kako je takav i gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić.

VIJEĆNICA U GRADSKOM VIJEĆU GRADA KNINA             

Marija Ćurić