Graničnoj policiji BiH nedostaje 400 ljudi, strahuju što će biti kada Hrvatska uđe u schengensku zonu

Pin It

Image result for migranti bosna neredi

Ravnatelj granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić ponovo je u četvrtak upozorio kako toj sigurnosnoj agenciji nedostaju stotine ljudi, pa su uzaludni svi sadašnji napori da se osigura granica sa susjednim državama i kontrolira priljev ilegalnih migranata.

“Trenutno nam nedostaje četiri stotine zaposlenika”, kazao je Galić na svečanosti u Sarajevu kojom je obilježena 19. obljetnica osnutka državne granične policije BiH.

Istaknuo je kako su granični policajci koji sada rade iscrpljeni jer su u neprekidnom pojačanom angažmanu.

Problem nedostatka kadrova trebao bi djelomice biti riješen kada se završi školovanje oko stotinu kadeta no popunjavanje svih upražnjenih radnih mjesta i dalje ovisi o političkim odlukama.

BiH sa susjedima ima 1600 kilometara granice, najviše s Hrvatskom oko 1000 kilometara. Postoje 83 službena granična prijelaza od kojih 55 ima status međunarodnih dok su ostali predviđeni za pogranični promet lokalnog stanovništva.

Doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić istaknuo je kako ilegalne migracije i dalje predstavljaju najveći izazov za granične policajce.

Ocijenio je kako se politika države u odnosu na taj problem mora promijeniti, tim prije jer slijede novi izazovi, posebice kada Hrvatska postane članicom Schengenskog sporazuma.

“Treba nam biti jasno da Hrvatska radi na ispunjavanju uvjeta za ulazak u Schengen. To će biti novi moment kada Schengen bude na granici BiH. Bojim se da bi u tom trenutku Bosna i Hercegovina mogla postati ‘hot spot’”, kazao je Krešić. 

priznajem.hr