Tomislav Josić: Gradonačelnik Penava ima moju punu podršku, patnje Vukovaraca politka ‘gura pod tepih’ već 27 godina

Pin It

Image result for tomislav josić

I sam i kažnjen i uvjetno osuđen. Ima dovoljno dragovoljaca koji će to ponovno napraviti ako dođe do te situacije da se ploče ponovno postave, iako ja vjerujem da se ploče neće postavljati. Nemam neku bojazan da bi se to u skorije vrijeme moglo dogoditi, iako, politika je takva da je uvijek sve moguće

Povodom aktualnih događanja vezanih uz uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, razgovaramo s Tomislavom Josićem, predsjednikom savjeta za branitelje grada Vukovara i predsjednikom Stožera za obranu hrvatskog Vukovara (SOVH).

Narod.hr: Vukovar je ponovno u središtu pozornosti hrvatskih političara. Povod je prošlotjedni zaključak Ustavnog suda kojime se, čini se, izražava nezadovoljstvo što u Vukovaru nije uvedena dvojezičnost. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pak ustraje u tome da se prvo treba osigurati poštivanje temeljnih ljudskih prava žrtava velikosrpske agresije i osigurati procesuiranje zločina koji su nad njima počinjeni. Koji je Vaš komentar?

Tomislav Josić: Apsolutno podržavam gradonačelnika u njegovim nastojanjima. Nažalost, politika se oglušuje na patnje Vukovaraca već 27 godina, jednostavno, politiku to ne zanima, politika bi to sve najradije pogurala „pod tepih“, kao što to i radi sve ove godine. Uglavnom, puna podrška gradonačelniku.

Narod.hr: U prošlom razgovoru za naš portal rekli ste da je Vlada imenovala povjerenstvo koje treba pripremiti Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta. Zašto taj zakon nije donesen, gdje je „zapelo“?

Tomislav Josić: To je u nekoj završnoj fazi. Nažalost, taj zakon ne može derogirati ustavni zakon. Dakle, ono što se tiče ćirilice i prava manjina, ne može se postići ništa tim zakonom. Može se jedino Vukovar proglasiti mjestom posebnog pijeteta. Mislim da će se to svakako sada na jesen i dogoditi i da će taj zakon ugledati svjetlo dana.

Narod.hr: Ovih dana opet smo se imali prilike prisjetiti dramatičnih događanja iz 2013., kada su vukovarski branitelji prosvjedovali protiv uvođenja dvojezičnosti, a neki od njih sudjelovali i u uništavanju dvojezičnih ploča te postali žrtve policijskog nasilja, a kasnije i procesuirani zbog toga. Što biste poručili danas u njihovo ime?

Tomislav Josić: I sam i kažnjen i uvjetno osuđen. Ima dovoljno dragovoljaca koji će to ponovno napraviti ako dođe do te situacije da se ploče ponovno postave, iako ja vjerujem da se ploče neće postavljati. Nemam neku bojazan da bi se to u skorije vrijeme moglo dogoditi, iako, politika je takva da je uvijek sve moguće.

Izvor: narod.hr