Zašto Kolinda laže?

Pin It

Snimka kao dokaz: Predsjednica se s Dačićem susrela u velikoj dvorani UN-a

Ured hrvatske predsjednice opovrgnuo je u utorak napise više medija o bilateralnom susretu Kolinde Grabar-Kitarović sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, ocijenivši da se "kurtoazni susret i pozdrav na hodniku" ne mogu nazvati bilateralnim susretom

te da je "nepristojno i politički nekorektno" tako ga okarakterizirati.

Međutim, u međuvremenu, pojavila se snimka spomenutog susreta, na kojoj je vidljivo da do pozdrava ipak nije došlo na hodniku, kako tvrde na Pantovčaku, nego u velikoj dvorani.

Predsjednica je ondje sjedila, a kako se vidi na snimci UN-ove službene televizije, u jednom trenutku do nje je došao Ivica Dačić. Ona mu se nasmiješila, a on ju je srdačno pozdravio, dok je sve iz neposredne blizine promatrao hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić-Radman.

Video susreta Kolinde Grabar-Kitarović i Ivice Dačića možete vidjeti OVDJE.

Podsjetimo, iz ureda hrvatske predsjednice priopćeno je da je ona, među ostalima, imala bilateralne susrete s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem, predstavnicima Googlea i Svjetske židovske organizacije, ali ne i s Ivicom Dačićem.

Međutim, prema priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, Dačić je imao niz kraćih susreta s visokim dužnosnicima uoči početka 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, a među njima su naveli i susret s Kolindom Grabar-Kitarović, što je prenijelo više hrvatskih medija.

Iz Ureda predsjednice oštro su demantirali bilateralni susret s Dačićem, navodeći kako je riječ o "kurtoaznom susretu i pozdravu na hodniku".

-Na marginama 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je brojne bilateralne sastanke i susrete s mnogim državnicima, a o kojima su hrvatski mediji pravovremeno obaviješteni. Među tim bilateralnim sastancima nije održan susret s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Naime, kurtoazni susret i pozdrav na hodniku okarakterizirati kao bilateralni susret smatramo nepristojnim i nekorektnim, priopćio je Ured predsjednice.

Međutim, kao što vidimo, snimka pokazuje da do susreta nije došlo u hodniku, nego u velikoj dvorani.

M.M./HRsvijet