Koalicija sklepana na brzinu ne može donijeti ništa pozitivno; brinu se samo o stranačkim i pojedinačnim interesima

Pin It

Vlada se nalazi u vlaku koji putuje, a sve što prikazuju građanima su predstave. Svatko se brine o stranačkom, ali što je još više porazno, i o pojedinačnom interesu - tako ne možemo naprijed

Štrajk prosvjetara ozbiljno je poljuljao koaliciju HNS-a i HDZ-a, a iz prikrajka uvijek vreba zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je nakon prvotnog ultimatuma pružio nedvosmislenu podršku Vladi. Bit će zanimljivo pratiti sjednicu Vlade zakazana za četvrtak uoči koje će sindikalni čelnici "vrebati" ministre na Markovu trgu.

Politička analitičarka i predavačica na međunarodnom Sveučilištu Libertas Jadranka Polović pojasnila je odnose u, na brzinu složenoj, koaliciji HDZ-a i HNS-a te istaknula da se svatko u njoj brine o stranačkom, ali i o pojedinačnom interesu.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najprije je postavio ultimatum Andreju Plenkoviću. Tražio je da se "prosvjetarima povećaju plaće ili ove Vlade neće biti" - to su riječi Milana Bandića koji je ponovno iznenadio cijelu javnost pa je nekoliko sati kasnije izjavio kako njegova Stranka rada i solidarnosti u potpunosti vjeruje ovoj Vladi.

Je li ovo jeftino prikupljanje političkih poena, okreće li se Bandić onako kako vjetar puše ili je riječ o nečemu što javnosti nije od ranije poznato?

Jadranka Polović u razgovoru za Direktno smatra da se radi o političkim vratolomijama koje su uobičajene na našoj političkoj sceni. "Radi se o političkim vratolomijama koje su svojstvene hrvatskim političarima. Milan Bandić, kao i ostali hrvatski političari u kontekstu političkog probitka prilagođavaju svoje izjave i djelovanje. Zagrebački gradonačelnik je ovom porukom nastojao zavarati javnost i glasače. Stvarna odluka donijet će se zakulisno, a vrlo vjerojatno će ta odluka biti negativna za one koji su u štrajku", započela je Polović o Bandićevim izjavama u posljednjih nekoliko dana.

Bandić je zapravo treća figura u cijeloj priči. Pravi rat vodi se u samoj koaliciji između HNS-a i HDZ-a. O napetosti u toj situaciji Polović ističe kako je to koalicija koja je sklepana "ad hoc".

"Radi se o povremenim turbulencijama i ne vjerujem da će u četvrtak na sjednici Vlade biti značajnijih promjena. Koalicija je sklepana na brzinu,  'ad hoc' , rekli bismo. Razlog je isključivo zbog dokazivanja na vlasti. A primjer tomu je i nedostatak jasnih ciljeva koji bi se odnosili na prosperitet naše države.  Stvar je vrlo jednostavna, radi se o interesnim grupacijama koje djeluju na štetu Hrvatske i tu nema ničeg pozitivnog", istaknula je Polović.

"Upravo će ta sjednica u četvrtak poslužiti da se koalicija učvrsti na vlasti tijekom svog mandata. Vlada se nalazi u vlaku koji putuje, a sve što prikazuju građanima su predstave. Svatko se brine o stranačkom, ali što je još više porazno, i o pojedinačnom interesu - tako ne možemo naprijed", nadovezala se sugovornica. 

Polović je istaknula da je iseljavanje najbolji primjer stanja u našoj zemlji, stoga ovakve političke situacije i ne čude previše.

"Ako Vlada mirno spava pored ovih iseljavanja, ako ne postoje jasni politički ciljevi i ako njena glavna funkcija nije mijenjanje društvene zbilje, što onda imamo nakon toga za očekivati? Pitanje naših radnika u prosvjeti je prioritetno pitanje. Njihov status je sramotan i već desetljećima se ne mijenja", zaključila je Polović u razgovoru za Direktno.

direktno.hr