Kako se talijanski dvojac – papa i njegov nuncij u Hrvatskoj - sprdaju s kanonizacijom bl. Alojzija Stepinca

Pin It

Nakon što je aktualni papa u savjetovanju s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem i savjetima ondašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića odgodio (zamrznuo) već pripremljenu kanonizaciju blaženog zagrebačkog nadbiskupa dr. Alojzija Stepinca uslijedilo je još nekoliko događaja koji su pokazali pravu bit odgode

odnosno svima jasne činjenice da dok je sadašnji papa na tronu do kanonizacije ne će doći. Jasne, kako katoličkom puku i vrhu Katoličke Crkve u Hrvata, tako i ostalim hrvatskim građanima. U našoj zemlji, a napose onima iz "regiona" koji ne mogu smisliti ni hrvatsku državu, ni hrvatski narod, ni Katoličku Crkvu, ekumenska odluka pape (i Irineja), pokazala je na odnos Svete Stolice u liku svojega prvog pastira, prema gotovo 14 stoljeća vjernosti Crkve u Hrvata Svetoj Stolici. Svojim životom i djelom o tomu je napose svjedočio blagopočivajući svetac hrvatskoga naroda – dr. Alojzije Stepinac.

Kako znademo u međuvremenu se aktualni papa narugao na hrvatski vonj kojega uvijek osjeti kada Hrvati pitaju za kanonizaciju! Uz pokojnog Slobodana Miloševića, srpskoga zločinca i najznačajnijeg krivca za tisuće i tisuće žrtava na ovim prostorima, patrijarh Irinej i Srpska pravoslavna crkva te Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) snose ogromnu odgovornost za raspirivanje mržnje, ubojstava, progona i raseljavanja pripadnika nesrpskih naroda te uništavanja materijalnih i kulturnih dobara. Glede Katoličke Crkve u Hrvata oko 700 njenih objekata, od čega potpuno uništenih stotinu crkava. (Vidi: Julija Barunčić Pletikosić: Katolička Crkva u Hrvatskoj i Domovinski rat 1991. – 1995.) Tijekom srpske agresije vrh Srpske pravoslavne crkve nije ništa činio u ekumenskom pogledu, već je davao punu potporu srpskim okupatorima iz Srbije i ovdašnjoj petoj koloni, na tragu pripajanja tzv. srpskih oblasti Miloševićevoj velikosrpskoj Jugoslaviji. Ovdašnji papa da bi uvrijedio hrvatski narod nazvao je patrijarha Irineja velikim/mudrim patrijarhom s kojim se on, urbi et orbi, konzultira što učiniti s kanonizacijom tog Stepinca, a da to bude po volji pravoslavnoj braći preko koje kani doći do moskovskog patrijarha i od dviju grana stvoriti jednu?! Ali i preko mrtvog Stepinca! U međuvremenu je patrijarh Irinej izjavljivao da je u Jasenovcu ubijeno milijun Srba a da odgovornost snosi i Katolička Crkva. S ostalim velikosrpskim vladajućim agitatorima najavljivao je muzeje, knjižnice, biblioteke, filmove o srpskim stradanjima, za koja nije izuzeo ni Katoličku Crkvu u Hrvata, ni nama svetog Alojzija Stepinca. Ne znam je li prijašnji nuncij u Republici Hrvatskoj obavijestio svoju vatikansku ispostavu o tome? I je li ista tako nešto smatra relevantnim?! Ili i oni za to moraju pitati patrijarha, velikog i mudrog, Irineja!

Vatikanski krugovi ipak dobro znaju kako su hrvatski katolici i Crkva u Hrvata ogorčeni papinom odgodom kanonizacije, odnosno svjesni da trenutačni papa takvu odluku  ne će donijeti. Kako bi ublažili gnjev hrvatskoga naroda i katoličkog puka kojega su prevarili i ponizili, šalju novog nuncija u Republiku Hrvatsku, Talijana mons. Giorgija Lingua s veoma jasnim zadatkom. Naime, na svom predstavljanju vjerničkoj javnosti 17. listopada 2019. u zagrebačkoj prvostolnici, Stepinčevoj katedrali, nuncij razgovara s Alojzijem Stepincem i pita ga: Što bi trebao učiniti za tvoju svetost? Dok njegov pretpostavljeni razgovara s patrijarhom Irinejem nuncij razgovara s blaženikom! Naoko, napredak! Stepinac, prema nunciju odgovara: Ne brini se za moju svetost, brini se za svoju, i dalje nas nuncij podučava: To blaženik traži od nas, da postanemo sveti zajedno?! I nastavlja naš novi papin izaslanik znakovitim poukama: Brinimo se za svoju svetost i naučimo otkrivati svece koji žive među nama? I opet dalje: Mnogi se pitaju zašto blaženi Alojzije Stepinac nije kanoniziran? Pazite rekao sam kanoniziran, a ne svet, jer on je već svet!? Nisu naše izjave te koje nadodaju nešto njegovoj svetosti!

Boj se Danajaca i kad ti darove donose!

Koje su poruke papinog nuncija/izaslanika: 1) brinite se za vašu svetost i otkrivajte nove svece među vama, i 2) bl. Alojzije Stepinac je već svet, pa ga valjda ne treba kanonizirati, odnosno mi tomu nemamo što pridodati?! Ono što bi nuncij trebao usvojiti od bl. Stepinca bila bi njegova rečenica upućena papinom nunciju: Ne brini se za moju svetost, brini se za svoju! Nadodao bih i svetost aktualnog pape. A lik i djelo velikog hrvatskog svećenika, dobrotvora, pravednika i mučenika ostavite na miru – svi zajedno i papa, i Irinej, i nuncij, i neka mirno počiva u svojoj Crkvi i svojem narodu. Svet u našem hrvatskom narodu i katoličkom puku te svim ljudima kojima je cijeloga života pomagao i činio dobra djela, ma gdje bili. To ne mogu promijeniti ni novi nuncij, razgovarajući s A. Stepincem, ni papa u svom ekumenskom zagrljaju s patrijarhom Irinejem. Odgovarajući nunciju na pitanje što može učiniti za svetost bl. Alojzija Stepinca, možemo mu kratko odgovoriti: Ništa. Bolje i to nego nastavljati s onim što je aktualni papa činio sa svojim savjetnikom Irinejem.

Zato novo poklonstvo nuncija i njegove poruke nisu na tragu nužne isprike aktualnog pape blagopočivajućem zagrebačkom nadbiskupu, hrvatskim katolicima i narodu. Zbog toga stavljam ovakav naslov: Boj se Danajaca i kad ti darove donose!

Mijo Ivurek/hrvatski-fokus.hr