Damir Varaždinac: ‘Doveo sam Đakića u HVIDRA-u, a on je sada izbacio mene i 2230 članova’

Pin It

“Ja sam doveo Josipa Đakića u vrh Hvidre, tu sam udrugu i osnivao, a sada me je Josip Đakić izbacio iz nje. I ne samo mene, riješio se svih 2230 članova osječke Hvidre”, upozorio je Damir Varaždinac iz Osijeka, stopostotni ratni vojni invalid.

On je, naime, i Đakićev prethodnik – na čelu Hvidre Hrvatska bio je od 2000. do 2004., a posljednjih sedam godina vodio je Hvidru Osječko-baranjske županije. Maknut je s te funkcije službeno proteklog utorka, a još je ranije izbačen iz udruge.

Sukobi osječkih branitelja sa središnjicom, konkretnije Josipom Đakićem, tako su dobili novu dimenziju. Hvidra Osijek 91, naime, nije u sustavu Hvidre Hrvatska, a dok je Đakić na čelu krovne braniteljske udruge, odlučili su još u lipnju, to ne žele ni biti. Egzistiraju oni, tako, samostalno.

‘Sve je bilo u redu do Penavina prosvjeda u Vukovaru’

Sukobi su navodno započeli prije dvije godine, kada je Hvidra Osijek završila u stečaju zbog duga za grijanje većeg od 100.000 kuna.

“Plaćali smo 10.000 kuna mjesečno grijanje za naše prostorije. Bilo je govora da ćemo, uz pomoć Grada Osijeka i resornog ministarstva, “prelomiti” taj dug, ali je stečaj otvoren i zatvoren po ubrzanom postupku, nismo s njime praktički bili ni upoznati. Hvidra Osijek druga je po brojnosti u Hrvatskoj, iza Zagreba, a ispred Splita. Trebamo udrugu koja će štititi prava invalida pa smo ju ponovno oformili, ali smo po zakonu morali promijeniti ime, pa je tako osnovana Hvidra Osijek 91. Sve je to bilo po napucima Josipa Đakića i njegove pravne službe. Nova Hvidra Osijek 91 primljena je u Hvidru Osječko-baranjske županije, kojoj sam ja bio na čelu, a središnjica nam je izdavala članske iskaznice. I sve je bilo u redu do, kako ga mi zovemo, Penavina prosvjeda u Vukovaru, zbog neprocesuiranja ratnih zločina”, govori Damir Varaždinac za Večernji list.

Hvidra se praktički stvarala u Slavoniji – prvi joj je čelnik bio iz Nuštra, drugi iz Slavonskog Broda, treći Osječanin, dok je Đakić iz Pitomače. Istaknuto je lice u braniteljskoj populaciji i Miljenko Kolobarić, predsjednik Hvidre Osijek 91. On pak nije htio razgovarati o odnosima s Đakićem, uputio nas je na Varaždinca. No sukobe ni on ne niječe.

“Kolobarić je tada bio i predsjednik Zbora gardijskih brigada, podržao je vukovarski prosvjed, baš kao i Hvidra Osijek 91 te osječko-baranjska Hvidra. Glavni odbor Hvidre Hrvatska prvo je također iskazao podršku tom prosvjedu, da bi Đakić i Josip Periša, kao predsjednik Glavnog odbora, javno izjavili da Hvidra ne podržava prosvjed. Tada smo se Đakić i ja sukobili i završio sam na Sudu časti koji mi je izrekao upozorenje. Đakić me potom svojevoljno, sa svojim predsjednikom Suda časti, isključio iz udruge, bez prava žalbe i prigovora. Tražio sam zapisnik sa sjednice na kojoj je odlučeno da me se izbaci, i odgovor čekam već šest mjeseci. Kad je Kolobarić, pak, istupio da podržava Penavin prosvjed, kao predsjednik Zbora gardijskih brigada, Đakić je tada rekao da Hvidra Osijek 91 nije u sustavu Hvidre Hrvatska i prestao je izdavati nove iskaznice za naše članove. Dvije godine već tražimo da Glavni odbor i Sabor Hvidre, a ne Đakić odlučuju o statusu naše podružnice. Nikakvog odgovora nema niti će stići dok je Đakić predsjednik”, ističe Varaždinac, koji je bio na vukovarskom prosvjedu lani, “zajedno s 1000 branitelja i njihovih obitelji iz ove županije”.

“Iako to neće priznati, imamo svjedoke da je rekao kako nećemo u sustav sve dok je Kolobarić predsjednik u Osijeku. Problem je što su nam na prvome mjestu uvijek bili branitelji, a ne stranke”, nastavlja on.

“On je jedan od slavnih barakaša i nitko mu, kao čovjeku, ne može zabraniti političko djelovanje. Ja sam član HDZ-a od prvoga dana. Hvidra je po našem statutu iznadpolitička organizacija, neću reći da nas politika ne zanima, svaki naš član ima pravo baviti se njome, ali naša su stranka prvenstveno branitelji. Nema ovo veze s politikom, nego s ponašanjem Josipa Đakića. On ne priznaje naših 2230 članova. Izbacio nas je jer se uplašio broja naših delegata. Imamo pravo na 22 delegata pa mi i Zagreb ili mi i Split praktički možemo birati predsjednika Hvidre”, naglašava Varaždinac. U redovima osječke Hvidre je, inače, i “šatoraš” Đuro Glogoški.

“Ja sam doveo Đakića u Predsjedništvo. Povukao sam se kad je počela igra oko Hrvatskog domovinskog fonda, koji je imao 33 milijuna tadašnjih njemačkih maraka na raspolaganju, a propao je. Hvidra je bila najjača braniteljska organizacija. Naglašavam “bila” jer nas je Josip Đakić totalno srozao i ponizio. Tko god mu se suprotstavi, svakoga se on rješava po kratkom postupku preko Suda časti, gdje su njegovi ljudi”, proziva Varaždinac, koji je ranjen 18. listopada 1991. u Laslovu nadomak Osijeka i od tada je prikovan za invalidska kolica.

Đakić: ‘Da im želim zlo, pokrenuo bih kaznene postupke protiv njih’

“Da želim rat, da im želim zlo, pokrenuo bih kaznene postupke protiv njih, zbog novca, odnosno nepravdanja sredstava koja su potrošili. Dobivali su novac iz Grada i Županije, morali su ga pravdati, a oni to nisu činili. O čemu govorimo? Bio sam dobar i rekao im: molim vas, odite na vrijeme jer ćete proći kao i Poplašen”, počinje, pak, Josip Đakić i tvrdi kako sve piše u izvješću Nadzornog odbora.

“Kada žele optuživati, onda ću ja krenuti u napad, ali onako kako treba, s institucijama”, poručuje

Neistina je, tvrdi, da je on izbacio 2230 osječkih branitelja iz udruge. “Član je svaki onaj koji je za godinu u tijeku platio članarinu. To govori novi Zakon o udrugama. Zato smo i odlučili izdavati nove iskaznice, da bismo znali realno stanje. Mi smo izdali 36.000 bivših iskaznica, oni ih imaju, ali nisu nastavili plaćati članarinu i ispunili obrazac o GDPR-u kako bismo se mogli koristiti njihovim generalijama. Ne drže se, dakle, ničega, ni odluka, ni zakona, niti poštuju tijela”, odgovara Đakić. Tvrdi i kako sve što se zbiva nema nikakve veze s prosvjedom u Vukovaru, nego s poslovanjem osječke Hvidre.

Na upit prijeti li kraj Hvidri u Osijeku on odgovara kako će “Hvidra u Osijeku biti ponovno osnovana”

“Kolobarić ju je odveo u stečaj, što se nije dogodilo nijednoj Hvidri do sada. Jesam li i za to kriv? Nisam ja vodio njihovo poslovanje. Znate li koliko je Poplašen bio u zatvoru zbog toga? Ako baš hoće ići, nek samo kaže! Lako je prozivati mene, idemo krenuti redom, kada se dogodilo što”, tvrdi on i dodaje da se nosi “i s dobrim i s lošim stvarima, ali još uvijek ima snage i volje se boriti”. Optužbe na njihov račun Hvidra Osijek opovrgava.

Izvor: narod.hr/Večernji list