General Sačić: Kamo sreće da je bilo više hrvatskih političara kao Ruža Tomašić

Pin It

Image result for general sačić

"Nitko nije vodio individualnu kampanju na izborima za EP i preferencijalni potencijal nije jačao. Osobno, tada mi nije bio takav interes. No na idućim parlamentarnim izborima sigurno ću se potruditi da jednom dijelu građana skrenem pozornost na sebe. Sada smo svi bili iza gospođe Ruže Tomašić i zato je ona i ostvarila takav rezultat", zaključio je Željko Sačić

Ruža Tomašić u ponedjeljak je objavila kako će 30. lipnja 2021. godine napustiti Europski parlament (EP) i otići u mirovinu. Na njeno mjesto doći će Ladislav Ilčić. General koji se na europskim izborima kandidirao na listi Hrvatskih suverenista Željko Sačić za Direktno je komentirao ovakav razvoj situacije.

Ruža Tomašić će u lipnju 2021. godine nakon osam godina napustiti svoje mjesto u Europskom parlamentu. Na njeno mjesto doći će Ladislav Ilčić koji je bio drugi na listi uoči izbora za Europski parlament. 

Željko Sačić rekao je da ga takva vijest nije iznenadila, a mandat Ruže Tomašić ocijenio je vrlo dobrim.

"Osobno sam znao da će Ruža Tomašić ranije završiti svoj mandat i predati ga Ladislavu Ilčiću. Mislim da je to jedno od najboljih rješenja za Hrvatske suvereniste. Vjerujem da se Tomašić umorila od politike sve ove godine, ali ipak se nadam da nas na isteku mandata, uoči parlamentarnih izbora, neće ostaviti. O njenom mandatu mogu reći sve najbolje. Hrvatska javnost, ribari i poljoprivrednici znaju ogroman doprinos kojeg je dala u Europski parlament. Konkretno i mjerljivo ostvarila je znatne financijske rezultate, što je u konačnici i smisao njenog odlaska u EP", rekao je te nastavio:

"Kamo sreće da je bilo više hrvatskih političara kao Ruža Tomašić. Neki su otišli u EP samo uzeti novac. Ne znamo za što se zalažu i nemamo nikakve koristi od njih".

O nasljedniku Ruže Tomašić, Ladislavu Ilčiću, imao je samo riječi hvale.

"Veliki sam optimist. On je jako pametan i sposoban čovjek. On je u operativnom dijelu posla bio izuzetno konstruktivan i bio je veliki faktor za nas. Njegov odlazak je s jedne strane velika pobjeda za nas, ali svakako će nam njegova svakodnevna prisutnost biti nedostatak. Što se tiče njegovog zastupanja naših načela, tu ćemo biti na dobitku. On ima izuzetan ugled u velikom dijelu Europe. Vjerujem da će zastupati zaštitu obitelji i baviti se identitetskim pitanjima. Da je bilo malo više izborne sreće, da nije bilo liste Brune Esih i Marijane Petir, mogli smo tu opciju još i više promovirati u EP", izjavio nam je Sačić.

Tomašić je dobila 69.989 glasova ili 76,45 posto na izborima za Europski parlament u svibnju 2019. godine, a drugi na popisu Hrvatskih suverenista bio je Ilčić koji je prikupio 1770 glasova (1,93 posto). Iako su bolji od njega, po broju glasova, bili Hrvoje Zekanović (3975 glasova, 4,34 posto) i upravo Željko Sačić (3013 glasova 3,29 posto), u Europski parlament ići će Ilčić jer je bio drugi na listi i nitko od ostalih kandidata nije prikupio 10 posto preferencijalnih glasova.

S obzirom na rezultate tih izbora, vidljivo je da su Zekanović i Sačić dobili više glasova od Ilčića pa smo upitali Sačića zašto je bio takav redoslijed slaganja liste.

'Na idućim parlamentarnim izborima sigurno ću se potruditi da jednom dijelu građana skrenem pozornost na sebe'

"Ja sam bio apsolutno suglasan da je Ilčić bio drugi na listi. To je tada bilo pokazatelj trenutne situacije. Ipak, preferencijalni glasovi se ne mogu stavljati u kontekst svega ovoga. Nemam dilema da Ilčić treba ići u EP jer je dublje od mene u toj problematici, a mislim da takvo mišljenje ima i Zekanović. 

Mi smo kolegijalno i strateški dogovarali da je najbolje rješenje, nakon Tomašić, bio Ilčić jer to je budućnost - suverenizam nasuprot globalizma. Situacija je prihvatljiva i gospodin Ilčić bit će vjetar u leđa za političku borbu u kontekstu hrvatske budućnosti".

Ipak, Sačić je za portal Direktno otkrio kako će se njegova politika na parlamentarnim izborima bitno razlikovati od one koju je vodio na izborima za Europski parlament.

"Nitko nije vodio individualnu kampanju na izborima za EP i preferencijalni potencijal nije jačao. Osobno, tada mi nije bio takav interes. No na idućim parlamentarnim izborima sigurno ću se potruditi da jednom dijelu građana skrenem pozornost na sebe. Sada smo svi bili iza gospođe Ruže Tomašić i zato je ona i ostvarila takav rezultat", zaključio je Željko Sačić u razgovoru za Direktno. 

direktno.hr