Kako je to Tuđman radio

Pin It

Plenković, Bačić, Jandroković i mnogi drugi koji nisu bili  Tuđmanovi suvremenici, upuštaju se u anticipaciju što bi sada napravio Tuđman. Takvi  pokušaji unaprijed su osuđeni na promašaj.Nema sumnje da oni koji Tuđmana koriste za dnevno političke potrebe, to rabe kao štit i alibi za svoje postupke, a ne iz uvjerenja da bi to Tuđman tako napravio.

Bog samo zna tko bi što napravio u nekom sasvim novom vremenskom i političkom kontekstu determiniran novim iskustvima, novim okolnostima i svim ostalim promjenama koje se u svakom pojedincu događaju.

Puno je preciznije i zahvalnije za nekakvu prognozu pogledati u prošlost i podsjetiti se što je On napravio u sličnoj situaciji. Analizirati njegove stvarne radnje iz realnih i sličnih okolnosti.

Pred sadašnje unutarstranačke izbore u HDZ-u imamo najvidljivije dvije frakcije. Tuđman ih je na početku političkog djelovanja HDZ-a imao puno više, time su odluke bile teže, postupci zamršeniji.

U Tuđmanovo doba HDZ devedesetih godina djelovao je  prepoznatljive iako su vladale neinstuticionalizirane frakcije. Bolji termin bio bi struje. Moglo se tako izdvojiti tehnomenadžersku, koja je imala i šminkerski naziv Dečki iz Hennessyja; pa zatim hercegovačku, emigrantsko-ustašku, reformiranu komunističku navezanu na ostatke jugoslavenskog obavještajnog sistema i neke samostalne igrače koji su se okupljali po potrebi.

U tome je bila jedna od tajni Tuđmanove političke uspješnosti i pobjeda na izborima i nakon rata. HDZ je nudio ponešto za gotovo svakoga, gotovo kao seoski dućan mješovitom robom. Frakcije su se gložile među sobom, piloti aviona su ginuli vozeći motocikle, obavještajci su trgovali informacijama protiv protivničkih frakcija, ali HDZ je pobjeđivao.

Kada u stranci vlada samo centripetalna sila, frakcije otpadaju, ali otpada i širina zahvaćanja biračkog tijela. Jednoglasje ili aklamacija  samo je privid istosti i neuvažavanje stvarnosti koja rezultira porazom. Potrebno je uvažiti  činjenicu različitosti kao dobrodošlu.

Benefiti od toga su: stabilniji unutarstranački odnosi , zahvaćanje najšireg mogućeg prirodnog političkog spektra, jasna poruka  koalicijskim partnerima koji mogu pronaći svoju prirodnu političku ložu u svjetonazorskom i programskom opredijeljenu tako nanovo posloženog HDZ-a. Tada frakcije dobivaju punu opravdanost i nude da se što širi politički spektar glasača u takvom političkom i programskom opredijeljenu pronađu.

Trpimir Jurić/kamenjar.com