Državna komisija potvrdila optužbe koje je na račun 'Rijeke 2020' u Bujici iznio Hrvoje Burić

Pin It

Fotografija Velimir Bujanec.

Otvorenje EPK u Rijeci prvog dana veljače nije bio samo prvorazredni kutlurno-politički skandal, nego i lopovluk! Tako je barem konstatirala Državna komisija za kontrolu javne nabave, koja je poništila natječaj za nabavu pozornice i audiovizualne opreme, što je izgleda, namješteno tvrtki iz Srbije 'Studio Berar Rental'.

O namještanju natječaja, mogućoj korupciji i utaji poreza, prvi je na Z1 televiziji progovorio gradski vijećnik iz Rijeke Hrvoje Burić, gostujući, zajedno s dr. Igorom Peternelom, u emisiji Bujica, četiri dana nakon otvorenja EPK, 05. veljače ove godine.

Burić je iznio vrlo teške optužbe na račun lokalnih gradskih vlasti, Vojka Obersnela i SDP-a, ali i novosadske trvtke te zaštitara iz Srbije, koji su bili zaduženi za sigurnost u Rijeci! Prema javno dostupnim podacima, za “tehničku produkciu, logistiku i sigurnost“ 01. veljače je otišlo više od 4 milijuna kuna, što je gotovo pola prikazanog troška cijelog otvorenja, koji se popeo na na nevjerojatnih 8,6 milijuna kuna! Sumnje da je tvrtka 'Rijeka 2020' pogodovala poduzećima iz Srbije, dodatno pobuđuju i službeni dokumenti, u kojima su se tijekom raspisivanja natječaja, koristile srpske riječi 'ceo', 'tačka', 'pozorište' itd.

Paradoks cijele priče je to, što je dio najtečaja poništen post festum, dakle, nakon što je cijeli program već održan, pa nije jasno tko će i na koji način - snositi posljedice...

U svakom slučaju, žalosno je što su jedino Z1 i Bujica u televizijskom eteru, uz nekoliko nezavisnih portala, prvi upozorili na ovaj problem, koji će, po svemu sudeći, imati i pravosudni epilog.

Vladimir Bujanec