Savez antifašističkih boraca i antifašista organizira konferenciju kako bi se ‘usprotivili jačanju ekstremne desnice’

Pin It

Franjo Habulin je rođen dvanaest godina nakon rata 2. svjetskog rata, 1957., a njegov zamjenik koji proziva crkvu za fašizam imao je tri godine kada je rat počeo, a sedam kada je rat završio. Još je zanimljivije da je njegova protukandidatkinja Iva Marčetić, koja se kandidirala uz Habulina i Milata, rođena 1982. godine

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) na konferenciji za medije najavili su Međunarodnu konferenciju “Fašizam i antifašizam u Europi danas” koja će se održati 20. i 21. veljače u zagrebačkom Hotelu Panorama.

Smatraju da je konferencija potrebna kako bi se “usprotivilo jačanju ekstremne desnice, otvoreno profašističke, i njezinom sve agresivnijem napadu na tekovine i vrijednosti antifašističke borbe i antifašističkih vrijednosti, koje su i najviše demokratske vrijednosti današnje Europe. U sklopu nastupa ekstremne desnice jača i povijesni revizionizam, kojim se nastoji izjednačiti fašizam i antifašizam”.

“Pobjeda nad fašizmom likvidirala je fašističke režime koji su izazvali Drugi svjetski rat, ali fašizam nažalost nije nestao s povijesne scene već se javlja u rafiniranim oblicima. Za budućnost Europe naša se sjećanja moraju temeljiti na objektivnoj povijesnoj istini i iznad svega na socijalnoj pravednosti, a politička stabilnost i uspješno poželjno zajedništvo ne može se graditi na socijalnim nepravdama i povijesnom revizionizmu, rasizmu i ksenofobiji, koji su obilno zastupljeni u današnjem svijetu.”, tvrde organizatori.

U radu Konferencije sudjelovat će predstavnici antifašističkih udruga 15 država EU i šire regije, predsjednik FIR-a (Međunarodna federacija antifašista), te predsjednik WVF (Svjetske veteranske federacije).

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin najavio je da će u radu konferencije sudjelovati predsjednik FIR-a (Međunarodna federacija antifašista) Vilmos Hanti i predsjednik WVF-a (Svjetske veteranske federacije) Dan-Viggo Bergtun, te kao izaslanik novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš-Dončić, a informaciju o tome hoće li sudjelovati premijer Andrej Plenković ili će poslati izaslanika još uvijek nemaju.

Tko je Franjo Habulin – predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA) rođen 12 godina nakon rata

Prije više od pet godine novi predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) postao je Franjo Habulin. Na istoj sjednici za zamjenika predsjednika antifašističkih boraca tada je izabran Josip Milat, koji je Katoličku crkvu prozvao da sve više otvoreno postaje ‘propagator fašizma’

Franjo Habulin je rođen dvanaest godina nakon rata 2. svjetskog rata, 1957., a njegov zamjenik koji proziva crkvu za fašizam imao je tri godine kada je rat počeo, a sedam kada je rat završio. Još je zanimljivije da je njegova protukandidatkinja Iva Marčetić, koja se kandidirala uz Habulina i Milata, rođena 1982. godine.

Izvor: narod.hr